pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:641/865)

KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 210

wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
Czwartek: Marokańska zupa z bobu 161

Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza

Niedzielny kucharz
Marokańska zupa z bobu 185

Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza

Niedzielny kucharz
Schab z warzywami 181

Składniki 300 g schabu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia  kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  2

Gaździnka warzy
Karkówka pieczona z warzywami 135

Danie jednogarnkowe, na wypasie <3  Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe     Przygotowanie   Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy(...)plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas

R'n'G Kitchen
Tak walczę z przeziębieniem 220

ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie(...)Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem

Szybko Tanio Smacznie
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 221

typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z  tej  strony składniki(...)parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem.  Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć

Stare Gary
Rozgrzewająca zupa-krem 218

sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę

Sajkofanka smaku
Jak wykonać idealne placki ziemniaczane? 116

Placki ziemniaczane można przygotować na kilka różnych sposobów, a każda osoba, która zabiera się za ich przygotowanie wybiera dla siebie ten najdogodniejszy. Wiele osób nie wyobraża

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami 182

Na ten przepis przypadkiem natrafiłam  tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się

kuchnia doski
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 95

liściach ? 500 g ziemniaków ? 150 g sera żółtego ? 3 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku ? sok z 1 cytryny ? olej do smarowania foremek ? sałata, koper do dekoracji Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. ? 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. ? Szpinak rozmrozić, odcisnąć(...)foremek wyłożyć plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. ? Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. ? Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. ? Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Klopsiki z kalafiora i ryżu 108

dzisiejsza propozycja będzie niemniejszym hiciorem. Klopsiki z kalafiora są bardzo delikatne, z zewnątrz chrupiące, a w środku wilgotne… Dla mnie rewelacja. Z czym podawać klopsiki z kalafiora? Ugotowałem ziemniaki i zrobiłem z nich puree, ukręciłem prosty wegański sos koperkowy , który połączył wszystko w idealną całość… Takie połączenie śmiało Wam polecam. Klopsiki z kalafiora – KĄCIK PORAD Mój kalafior ważył(...)klei się. Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 30 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się

Blendman

Proponowane wyszukiwania