Wołowina - chuda bo tylko 2% tłuszczu jest idealna do pieczywa, jako farsz, do naleśników , do ziemniaków , kasz itd. Robi się ją szybko ale tylko jeżeli na samym początku poddasz ją wstępnej obróbce:) Jak? już piszę:) Smacznego :) SKŁADNIKI : 30 dag wołowiny chudej max 2% tłuszczu 5 łyżek prażonej suszone cebulki 3 łyżki oliwy sól i pieprz 2 łyżki(...)oliwy. Mieszam pozostawiam w lodówce na ok pół godziny. Następnie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i przekładam mięso. Smażę na rumiano. Następnie przekładam mięso do worka do pieczenia dodaję również suszoną,prażoną cebulkę. Worek zamykam. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez
Gotowanie Patkikurczaka z suszonymi pomidorami i Serem Korycińskim z Serowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :) Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g sera Korycińskiego(...)wyciągamy z oleju i kroimy w paseczki, ser również. Zapełniamy kieszonki serem i pomidorami, kieszonki spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne polewamy olejem z pomidorów, układamy nadziewane piersi i zalewamy pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut lub tak długo aż piersi będą miękkie po włożeni widelca.Naczynie żaroodporne podczas pieczenia można przykryć dzięki temu sos tak szybko nie odparuje. Pyszne
Sama słodycz i szczypta chilisuszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej(...)grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej
Moja smaczna kuchniakrem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? 75 dkg mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja(...)godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Ułożyć na blasze i piec około 15 minut – do zarumienienia w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieDanie to można podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki, jeśli pokroimy cukinię na mniejsze kawałki. Można też oczywiście wykorzystać bakłażan, jeśli ktoś woli
Pyszny DuetCałość posypujemy solą i pieprzem. Smørrebrød z ziemniakami: kromka ciemnego chleba żytniego masło 2 małe ziemniaki (mogą być młode) 2 rzodkiewki 2 liście sałaty kilka plastrów czerwonej cebuli kiełki majonez sól, pieprz Przygotowanie Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry ugotowanych ziemniaków (młode mogą być w skórkach). Na ziemniaki nakładamy majonez, układamy rzodkiewki, posypujemy drobno pokrojoną cebulą(...)cytryny. Takim sosem polewamy śledzie. Układamy na nich plastry cebuli, posypujemy solą i pieprzem i dekorujemy gałązka kopru. Smørrebrød ze pasztetem: kromka ciemnego chleba żytniego masło kilka plastrów pieczonego pasztetu (np. wieprzowego) pół pomidora 2 liście sałaty 3 brązowe pieczarki sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni i odrobiną oleju. Chleb smarujemy masłem, układamy
e-PrzepisyKulinarneponad 30 stopni odrazu odechciewa się włączać piekarnik i wtedy to powstają najpyszniejsze desery na zimno, takie jak ten dzisiejszy serniczek, który jest kolejnym ciastem na blogu bez pieczenia za to z truskawkami. Leciutki, kremowy z wyraźnie wyczuwalnym smakiem truskawek dość prosty w przygotowaniu umili upalne dni. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 1 opakowanie okrągłych biszkoptów(...)biszkoptów (możecie zastąpić je herbatnikami jesli wolicie) Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy (jeśli nie macie blendera można je rozgnieść najdrobniej jak się da widelcem, lub tłuczkiem do ziemniaków). W jednej szklance 3 łyżeczki żelatyny zalewamy wodą lub mlekiem tak aby ją przykryła, w drugiej w podobny sposób zalewamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawiamy obie do napęcznienia
Cynamonowe szczęścieprzypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab. Curry fantastycznie łączy się jednak ze słodyczą marchewki. Zapiekany filet z kurczaka pod pierzynką jest delikatny i mięciutki - idealny z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z kurczakiem :) Polecam również mojego kurczaka pod pierzynką z papryki i beszamelu: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, przygotowanie: Kurczaka przekroić na 4 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zetrzeć marchewkę na wiórki, por drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na każdy kotlet. Zapiekać w 180 C około 30 minut - połowę czasu pieczenia pod przykryciem
Lekcje w kuchnicałą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka godzin przed zapiekaniem, będzie równie smaczne. Udka zapiekane można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE Składniki 5-6 udek z kurczaka 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)wymieszać. Z mięsa zdjąć skórę. Mięso ponacinać na krzyż. Dzięki temu przyprawy wnikną w mięso. Mięso zamarynować w przyprawach. Odstawić minimum na godzinę, najlepiej na całą noc do lodówki. Piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 200° pod przykryciem. Artykuł Udka z piekarnika pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!upiec w piekarniku. Prosta i sycąca placinta pasuje na śniadanie, obiad i na kolację. Jeśli nie lubisz sera, to przygotuj nadzienie z kapusty, z drobno pokrojonego mięsa lub z ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules(...)odrobiną wody pół łyżki białego octu winnego 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej i dodatkowo około 100-150 g mąki do zagniatania około 150 ml oleju do smażenia Uwaga: W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia
Cztery Fajerywody, wyjmujemy przyprawy. Wrzucamy wcześniej namoczony ryż i gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały. 2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut(...)ognia. Przygotowaną w ten sposób pastę dorzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut. 5) Posypujemy sowicie natką pietruszki
Roślinożerni urlopowiczeserkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 400 g pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół(...)kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Mięso zdjąć z patelni. Do tego samego masła, na którym piekło się mięso dodać jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonych warzyw wlać wodę, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać serek mascarpone
Zrób to smaczniesprawiło, że udało się stworzyć produkt zawierający żelazoporfirynę roślinną. To właśnie ten związek odpowiada zdaniem wielu za mięsny smak potraw. Firma, o której było głośno dodało ją do białka ziemniaków, pszenicy i soi, a także tłuszczu kokosowego. Całość stworzyła tak zwane Impossible Burgers, a więc „niemożliwe burgery”. Już wtedy roślinne mięso typu Beyond Meat zaczęło podbijać świat. Choć twórcy tego(...)krwinek, hemoglobiny. „W czasie prób zrozumienia co sprawia, że mięso jest tak smaczne, odkryliśmy że jedna cząstka, heme – jest głównie odpowiedzialna za wytwarzanie niepowtarzalnego, godnego polecenia smaku i aromatu pieczonego mięsa” – można było przeczytać na stronie firmy. Krwistość mięsa w bezmięsnych burgerach twórcy osiągnęli biorąc grupę hemową nie ze zwierzęcej hemoglobiny, ale z leghemobloginy. Czyli podobnej chemicznie substancji
Fleksitarianizm.plWielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!