zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90-100 minut 🇬🇷 – Grecja 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ziemniaki – 4 sztuki, obrane i pokrojone w plastry Bakłażan – 3 sztuki obranoe i pokrojone w plastry Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego, bo przecież to greckie danie(...)smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Jeśli mamy już składniki, grecka Moussaka czeka na Ciebie Ziemniki i bakłażan Po pierwsze połóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie były to trzy blaszki) 😉. Pomaluj każdy z plastrów odrobiną, oczywiście greckiej oliwy z oliwek z Domu Oliwnego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś
RafalCookDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskiRozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy ! Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś
kolorowotorcikowoziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina(...)miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni , dodać pozostałe żurawinę i piec dodatkowe 15 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka i zacznie rumienić się na brzegach
Jem więc Jestemziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina(...)miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni , dodać pozostałe żurawinę i piec dodatkowe 15 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka i zacznie rumienić się na brzegach
Jem więc Jestemmiękkie i soczyste, a dodatek ananasa nadaje mu tropikalnego charakteru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka po hawajsku to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Idealne na obiad, podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatkowo danie wygląda bardzo wykwintnie, a jego ogromną zaletą jest bardzo proste wykonanie. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu i życzę smacznego! PIERŚ Z KURCZAKA PO HAWAJSKU(...)sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piersi z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Przyprawione mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek obsypujemy startym na tarce serem żółtym. Następnie układamy po jednym plastrze ananasa. W środek ananasa łyżeczką nakładamy dżem porzeczkowy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Przepiski.plWęglowodany – 61 Tłuszcze – 24.5 .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki – 1 kg Cebula – 1-2 sztuki Jajko – 1-2 sztuki Mąka Kwaśna śmietana(...)grubych oczkach marchewkę. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż wszystko zmięknie. W międzyczasie na grubych oczkach lub małych 😉 zetrzyj ziemniaki i cebulę. Włóż je do sitka i bardzo dobrze wycisnij z nadmiaru płynów. Po drugie dodaj do ziemniaków jajko, mąkę i kwaśną śmietanę i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie
RafalCookSzanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa mi nowe rozwiązania(...)bogactwo nowych smaków, połączeń, zastosowań, a eksperymenty kulinarne doprowadzają do ciekawych efektów. Prezentuję Wam dziś mój ostatni hit- wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi
Smakowity Blog Kulinarnybardziej mięsiste i elastyczne, jego smak jest głębszy. Przy tym zupełnie nie czuć w nim smaku buraków. Generalnie warzywne dodatki do ciast, takie jak: buraki, dynia, marchewka czy gotowany ziemniak wpływają pozytywnie na konsystencję i wartość odżywczą takich wypieków. Często stosuję takie dodatki i Wam również bardzo polecam przerzucić się na takie “warzywne” ciasta, zwłaszcza jeśli chodzi(...)mąki owsianej 60 g mąki ryżowej 100 g cukru trzcinowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 2 łyżki oleju (np. kokosowego lub z pestek winogron) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu na polewę: 50 g masła lub oleju kokosowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 3 łyżki cukru 2 łyżki mleka (może być roślinne) garść migdałów w płatkach
Wiszniówkasojowy do smaku pieprz do smaku olej do smażenia tarta bułka - opcjonalnie Instructions Ugotowaną i odcedzoną fasolę, przełożyć do miski i rozgnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ją też delikatnie rozgnieść. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i tymianek, smażyć do miękkości pod koniec smażenia dodać(...)płatki owsiane, wymieszać, jeśli masa będzie zbyt lepka dodać więcej płatków lub tartą bułkę, wystarczy około 3 łyżek. Z masy formować kotlety, kotlety można obtoczyć w tartej bułce przed pieczeniem lub w mące ryżowej, a następnie usmażyć je z dwóch stron na złoty kolor. Burgery podawać w bułce lub na grillowanych kromkach chleba z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Notes Fasolę przed
SprawdzonaKuchnia.plzmiksować fasolę, jajka i przyprawy. Dodać tarty kalafior i miksować jeszcze chwilę, ale masa nie musi bardzo gładka. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni. W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem, bazylią i czosnkiem. Upieczony blat do pizzy posmarować mascarpone, posypać tartym(...)jeśli wolicie klasyczny przepis, to zapraszam na coś bardziej klasycznego. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji 50 g boczku pokrojonego
Ugotowane pozamiatanecukinia 2 młode marchewki 1/2 cebuli 1 jajko 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Ziemniaki oraz marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce (również na grubych oczkach). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)całość przyprawić pieprzem. Wsypać mąkę (najpierw 1 łyżkę) i wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa jest zbyt mokra - wsypać kolejną łyżkę mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować placki. Piec około 20-30 minut w 180°C (do zarumienienia). Upieczone placki podawać na ciepło, np. z dipem jogurtowym. Składniki
Ugotowaćświętować z pełną parą. Co jedzą Szwedzi na Midsommar? Powiem krótko, młode ziemniaki i truskawki . Nie ma nic lepszego o tej porze jak soczyste i słodkie truskawki i aromatyczne ziemniaki ugotowane ze skórką, obficie posypane koprem. Tak nakazuje tradycja ale obok rodzimych dań znajdują się również dania z innych stron świata. Jakby nie było w Szwecji mieszka niemało emigrantów(...)roku pogoda dopisała w większej części Szwecji. Cieszymy się słońcem i ciepłem w Göteborgu i Sztokholmie. Midsommar krajanka Pinokio to bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie truskawki, bita śmietana
codojedzenia