ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy(...)boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie :) No i oczywiście wskazówka: Sajgonko - krokieciki smażcie na gorącym tłuszczu by panierka nie odpadła i by delikatne płatki ryżowe nie przykleiły się
Smakowy Rajprzyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka panierka: ok. 100 g płatków kukurydzianych (ok. 2 szklanki) 2 łyżki mąki Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Kotlety gotujemy w ok. litrze wody wraz(...)podanych składników robimy ciasto. Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami. *płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka) Moje posty
Słodka Stronazbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy(...)średnim ogniu z obu stron na rumiano. Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy), kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg
Symfonia Smakówboczku i grzanek. skladniki: 800g ziemniakow 70g boczku wedzonego 1 cebula 50g masla 2 kromki chleba tostowego 2 jajka 150g maki sol galka muszkatalowa maka ziemniaczana do obtoczenia Wykonanie: Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc(...)mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut. Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi. Smacznego
Przysmaki Karolkipapryczka chili sol, pieprz oliwa do smazenia wykonanie: Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na pol godziny. Ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez okolo 15 minut. Odcedzic. Na 2 lyzkach oliwy podsmazamy boczek wedzony pokrojony w kostke. Po chwili dorzucamy do niego pokrojona(...)startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut. Smacznego
Przysmaki KarolkiDawno nie robiłam szarych klusek. Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Małe porcje masy formowane w kluseczki można wrzucać na wrzątek łyżeczką, tak ja zwykłe kluski kładzione . Można też przetrzeć ją przez sito o dużych okach tak jak galuszki . A można wylać na zmoczoną deskę i odkrawać nożem(...)najwygodniej było przygotować je przy pomocy łyżeczki. Szare kluski dobrze smakują tylko okraszone przesmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Ale można je podać do dań z sosem czy mięs pieczonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzypomnieć jej dawne tradycje kulinarne. Obecnie Wielkopolska stanowi centrum oprawy szparagów. Oprócz nich często spotykanym warzywem jest cebula, z której gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało(...)oraz cukier zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczone pomidory z serem i koperkiem Drugim daniem przygotowanym w ramach tego wpisu były pieczone pomidorki, które chyba na stałe zagoszczą w naszym menu. Są szybkie w przygotowaniu
Życie ze smakiemProsta sałatka jarzynowa Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki jarzynowej. Dla niej zawsze jest miejsce na naszym stole Pyszna, a
Słodkie okruszkipiekarnik do 180 st.C z wstawionym do niego naczyniem żaroodpornym. Na patelni obsmażyć z każdej strony polędwiczkę na złoty kolor. Następnie polędwiczkę przełożyć do gorącego naczynia w piekarniku i piec przez 18 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć na talerz i pozostawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić na pół lub zostawić w całości. Cebulę pokroić(...)następnie śmietankę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki. Polędwiczkę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać np. z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami. Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym może sprawdzić się także jako uroczyste danie na rodzinnym obiedzie. Artykuł Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu(...)zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną
Candy PandasKotlety z buraka Bardzo często kotlety z buraka służyły mi jako wsad do burgera. Tym razem jednak miałem ochotę na typowo obiadowe danie. Upiekłem ziemniaki z rozmarynem, ukręciłem sałatkę z rukolą, pomidorami, truskawkami, sosem balsamicznym i otrzymałem pełnoprawny, pyszny obiad. Czy kotlety z buraka można mrozić? Oczywiście, że tak! Możesz je zjeść zaraz po upieczeniu, przechowywać w lodówce, lub nawet(...)całą pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe . Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍 Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem
Blendmansera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka oleju rzepakowego/ryżowego mała strzykawka Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie około 2 mm plasterki. Cukinię pokroić w plastry. Śmietankę wymieszać z chrzanem. Dno formy żaroodpornej wysmarować olejem i na spód wyłożyć po 2 warstwy plastrów ziemniaczanych(...)warstwy ziemniaczane (plus szczypta soli), 4 plastry łososia i ponownie po 2 warstwy ziemniaczane. Na wierzch wylać śmietankę. Szczelnie zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 50 minut, następnie odkryć, posypać startym serem i zapiekać około 15 minut, aż wierzch się leciutko zarumieni. Podawać z kawiorem buraczkowym. Olej przelać do plastikowego/silikonowego naczynia i wstawić na 30 minut
Kraina Miodem PłynącaSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!