pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:645/865)

Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 179

ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy(...)boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie :) No i oczywiście wskazówka: Sajgonko - krokieciki smażcie na gorącym tłuszczu by panierka nie odpadła i by delikatne płatki ryżowe nie przykleiły się

Smakowy Raj
Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych 221

przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka panierka: ok. 100 g płatków kukurydzianych (ok. 2 szklanki) 2 łyżki mąki Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Kotlety gotujemy w ok. litrze wody wraz(...)podanych składników robimy ciasto. Każdego kotlecika maczamy w cieście,  a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami. *płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka) Moje posty

Słodka Strona
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 253

zbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy(...)średnim ogniu z obu stron  na rumiano.  Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy),  kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg

Symfonia Smaków
Saskie knedle z boczkiem 283

boczku i grzanek. skladniki: 800g ziemniakow 70g boczku wedzonego 1 cebula 50g masla 2 kromki chleba tostowego 2 jajka 150g maki sol galka muszkatalowa maka ziemniaczana do obtoczenia Wykonanie: Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc(...)mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut. Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Quiche dyniowo-ziemniaczany 232

papryczka chili sol, pieprz oliwa do smazenia wykonanie: Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na pol godziny. Ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez okolo 15 minut. Odcedzic. Na 2 lyzkach oliwy podsmazamy boczek wedzony pokrojony w kostke. Po chwili dorzucamy do niego pokrojona(...)startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Szare kluski - kluski ziemniaczane 257

Dawno nie robiłam szarych klusek. Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Małe porcje masy formowane w kluseczki można wrzucać na wrzątek łyżeczką, tak ja zwykłe kluski kładzione . Można też przetrzeć ją przez sito o dużych okach tak jak galuszki . A można wylać na zmoczoną deskę i odkrawać nożem(...)najwygodniej było przygotować je przy pomocy łyżeczki. Szare kluski dobrze smakują tylko okraszone przesmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Ale można je podać do dań z sosem czy mięs pieczonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
#3 – Wielkopolska 141

przypomnieć jej dawne tradycje kulinarne. Obecnie Wielkopolska stanowi centrum oprawy szparagów. Oprócz nich często spotykanym warzywem jest cebula, z której gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało(...)oraz cukier zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą noc.   Pieczone pomidory z serem i koperkiem Drugim daniem przygotowanym w ramach tego wpisu były pieczone pomidorki, które chyba na stałe zagoszczą w naszym menu. Są szybkie w przygotowaniu

Życie ze smakiem
Prosta sałatka jarzynowa 155

Prosta sałatka jarzynowa Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki jarzynowej. Dla niej zawsze jest miejsce na naszym stole Pyszna, a

Słodkie okruszki
Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym 90

piekarnik do 180 st.C z wstawionym do niego naczyniem żaroodpornym. Na patelni obsmażyć z każdej strony polędwiczkę na złoty kolor. Następnie polędwiczkę przełożyć do gorącego naczynia w piekarniku i piec przez 18 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć na talerz i pozostawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić na pół lub zostawić w całości. Cebulę pokroić(...)następnie śmietankę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki. Polędwiczkę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać np. z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami. Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym może sprawdzić się także jako uroczyste danie na rodzinnym obiedzie. Artykuł Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 93

mąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu(...)zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną

Candy Pandas
Kotlety z buraka 231

Kotlety z buraka Bardzo często kotlety z buraka służyły mi jako wsad do burgera. Tym razem jednak miałem ochotę na typowo obiadowe danie. Upiekłem ziemniaki z rozmarynem, ukręciłem sałatkę z rukolą, pomidorami, truskawkami, sosem balsamicznym i otrzymałem pełnoprawny, pyszny obiad. Czy kotlety z buraka można mrozić? Oczywiście, że tak! Możesz je zjeść zaraz po upieczeniu, przechowywać w lodówce, lub nawet(...)całą pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe . Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍 Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem

Blendman
Gratin ziemniaczany przepełniony łososiem 156

sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka oleju rzepakowego/ryżowego mała strzykawka Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie około 2 mm plasterki. Cukinię pokroić w plastry. Śmietankę wymieszać z chrzanem. Dno formy żaroodpornej wysmarować olejem i na spód wyłożyć po 2 warstwy plastrów ziemniaczanych(...)warstwy ziemniaczane (plus szczypta soli), 4 plastry łososia i ponownie po 2 warstwy ziemniaczane. Na wierzch wylać śmietankę. Szczelnie zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 50 minut, następnie odkryć, posypać startym serem i zapiekać około 15 minut, aż wierzch się leciutko zarumieni. Podawać z kawiorem buraczkowym. Olej przelać do plastikowego/silikonowego naczynia i wstawić na 30 minut

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti po azjatycku 197

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!