roku na rok pojawiają się kolejne nowe odmiany. Ja niezmiennie od kilku lat jestem w sumie wierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido. Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło(...)skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda . Wartości
Kulinarne przygody GatityPlacki ziemniaczane, temat rzeka, któż ich nie lubi? pewnie każdy pochłania zawsze za dużo. No dobra, ja zawsze zjem o jednego za dużo, tak mam. A
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano
kgwjanczewoKto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone
kgwjanczewokonfitury żurawinowej, tym razem w wydaniu świątecznym czyli pachnąca pomarańczami, cynamonem i goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: ? 1 kg żurawiny ? 300 g cukru ? skórka z 2 pomarańczy(...)miąższu wycisnąć sok. ? Żurawinę zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 1 godzinę. ? Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. ? Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. ? Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. ? Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić
To co kochamDodać warzywa i lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą. Skorupka migdałowa: Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową. Mięso należy bardzo(...)Rozpuścić masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plprzygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wołowego 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora 100g sera cheddar 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę(...)ziemniaczanego formujemy placuszki o średnicy 10 centymetrów. Na środek każdego nakładamy farsz oraz starty ser. 4. Zawijamy boki ciasta do góry tworząc placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez 15-20 min. Możemy jeść na gorąco lub zimno:) Smacznego…. Artykuł Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym pochodzi z serwisu
karolgotujeCiasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie. 50 dkg mąki 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 3-4 łyżki kakao szczypta soli 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać(...)sodą, kakao i sól. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, zagnieść i uformować ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut
Moje domowe kucharzenieNasiona chia mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do nich 6 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Chia niemal natychmiast nabiera odpowiedniej konsystencji. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy papkę z nasion chia oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas(...)odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci
Dieta bez mlekaziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki (ok. 250 g) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia(...)odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. Kopytka doskonale smakują zarówno na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane cukrem
Dieta bez mlekarozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową. Mięso należy bardzo delikatnie kroić, ostrym nożem, ponieważ skorupka może odpadać. Krok po kroku: 1. Mięso przełożyć do worka i zalać marynatą(...)masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce
KuchniaWeDwoje.plgoździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • skórka z 2 pomarańczy • sok z 3 pomarańczy • 1 łyżeczka(...)cukrem, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą
To co kochamtalerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego
Szczęśliwa kuchnia