pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:662/865)

Frytki z batatów (z sezamem) 192

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach. Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać. rzewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.  Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy(...)frytki.  Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków

Di gotuje
Kaczka z wiśniowym sosem 189

dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku(...)smaczna, z chrupiącą skórką- moja była trochę zbyt mocno wypieczona, ale i tak świetnie pasowała do kwaskowatego sosu. Zrezygnowaliśmy z innych dodatków, ale jak najbardziej można podać mięso z ziemniakami i jakąś sezonową sałatką. A sos, który zostanie, zutylizować w kanapce z pasztetem- okazuje się, że wiśnie do niego świetnie pasują. A na koniec trochę zielonego, dla zrelaksowania oczu. Parę

les mirabelles
Krupnik – prosto i pysznie 250

Krupnik – prosto i pysznie . Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta zupa jest jedną z ulubionych. Najbardziej cieszy mnie fakt, że moje dzieci

Słodkie okruszki
Sakiewki z ciasta francuskiego 52796

W ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji

Kuchnia Pełna Pasji
Żeberka BBQ wg Aleex 91

równomiernie po powierzchni. 8. Zawinąć folię aluminiową, by żeberka znalazły się w szczelnie zamkniętym foliowym pakiecie. Dodatkowo naczynie przykryć pokrywką. 9. Tak przygotowane mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 3 godziny. 10. Po tym czasie naczynie wyjąć, ostrożnie rozwinąć folię i odlać do rondelka sos. Kawałki mięsa odstawić w ciepłe miejsce. 11. Do garnuszka z sosem dodać pozostałe(...)się skarmelizował, ale nie przypalił. Jeśli chcecie, w sezonie, mięciutkie kawałki żeberek posmarowane sosem BBQ można też opiec na grillu. 14. Podawać z ulubionymi dodatkami - frytkami lub opiekanymi ziemniakami i surówką. Smacznego

W mojej kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PIECZARKAMI+ RECENZJA PATELNI 118

niej zrobić to polecam prosty i szybki obiad. Polędwica wieprzowa duszona w sosie śmietanowym z pieczarkami, idealna na obiad z kopytkami, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. Pyszne, aromatyczne, kruche mięsko. Smacznie, szybko i tanio :) Kochani jednak zanim przejdę do przepisu to chciałabym wspomnieć Wam kilka słów o patelni, którą znalazłam w sklepie  Marpuch.pl .  Aluminiowa patelnia(...)patelni można smażyć lub dusić ulubione dania bez dodatku tłuszczu.  Jeśli również chcielibyście zostać szczęśliwymi posiadaczami patelni marki  KonigHoffer  to polecam Wam ją z całego serca. Piekłam na niej już niejednokrotnie i dania wychodzą smaczne, nie przypalają się i nie przypalają do dna. Ja jestem bardzo zadowolona a Was odsyłam do sklepu  Marpuch.pl , przemiła obsługa, sprawny

Zrób to smacznie
TORT OWOCOWY 177

jest bardzo prosty do przygotowania i nie powinien Wam sprawić problemu. Składniki: Biszkopt : 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny(...)wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa

Ciastka - domowe słodkości
Bułki z nadzieniem ruskim 106

twarogu półtłustego 4 ziemniaki , ugotowane i obrane 1 cebula , dość duża 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru lub miodu sól , dużo pieprzu do smaku Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków , tak samo twaróg . Dodajemy do nich wyciśnięty praską czosnek , posiekaną i podsmażoną na złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej(...)ręce oliwą z oliwek, ciasto nie będzie się do nich lepić . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości ) Na środkowej półce bez termoobiegu . Gotowe . Serwujemy ja wystygną Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bułki

Ogrodnik w podróży
KROKIETY RUSKIE CZYLI Z FARSZEM DO RUSKICH PIEROGÓW 316

Uwielbiam pierogi ruskie, na które przepis podałam Wam w poniedziałek. A że zawsze przesadzam z ilością przygotowanego farszu, więc bardzo często piekę naleśniki a w nie zawijam farsz do ruskich. I w ten sposób powstają pyszne, syte krokiety ruskie. To taka odmiana dla tradycyjnych krokietów np z kapustą albo pieczarkami. Pracy niewiele a efekt i smak zachwyci każdego. U mnie(...)ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów *  olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować

Zrób to smacznie
Cytrynowy krem, Bieszczady 225

deser to maksymalnie uproszczona wersja tej tarty cytrynowej bez pieczenia . Można jeść od razu po przyrządzeniu! PYSZNE!!! Składniki na 5-6 porcji: kilka herbatników (5-10 sztuk) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 g) 2 duże, gęste jogurty naturalne sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko(...)serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli  łężni  lub fuczków oraz  babki ziemniaczanej  (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:).  Jeśli pijecie alkohol, to warte polecenia jest  wędzone piwo  z lokalnego browaru Ursa Maior (niestety brak zdjęcia). Poniżej:  Korona  (jedyny otwarte

Qlinarnie i Qlinarnie
Torcik jeżynowy 188

Ten torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna.  Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej

kuchnia doski
Zupa krem z konfitowanego czosnku 267

małego rondelka, dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Zalewamy olejem tak, aby przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu(...)garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego

W kuchni Katie
Pomysł na królewski obiad z kurczakiem w roli głównej 116

całość jeszcze łyżką pieprzu niedźwiedziego. Z lodówki wyciągamy kurczaka i nakładamy do niego cały farsz. Nie martwcie się jeżeli grzyby będą jeszcze twarde. Gotowego kurczaka przekładamy na brytfankę i pieczemy go w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Dzięki temu mięso powinno odchodzić od kości, ale też grzybki będą idealnie miękkie. Krok czwarty – coś do kurczaka(...)przejść do nałożenia porcji mięsa. Na bataty nakładamy zaś porcję farszu. Gwarantujemy, że smak tego dania całkowicie przerośnie Wasze oczekiwania. Jeżeli nie lubicie batatów, to rzecz jasna możecie przygotować ziemniaki. A jeżeli chcecie by były bardziej fit, to najlepiej upiec je w piekarniku. Do tego dania idealnie pasuje lampka lekkiego białego wina. Sprawdzą się wina ze szczepu Chardonnay. Ale możecie

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania