pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:661/865)

Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 217

czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin   Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól

Chilli Czosnek i Oliwa
KREM BROKUŁOWY Z GORGONZOLĄ 180

Kremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku

Kuchnia MagdaLeny
Gofry ziemniaczane 366

PRZEPIS na sos do ziemniaczanych gofrów znajdziecie tutaj: sos tzatziki przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry ziemniaczane – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (mogą być też ziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Następnie ugnieść je tłuczkiem do puree lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju(...)być gęste i lepkie – jeśli jest za rzadkie to należy dać więcej mąki pszennej. Gofrownicę rozgrzać i posmarować cienko olejem. Nałożyć po dużej, czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Studzić gofry na kratce

Kulinarne Przeboje
Domowe granola bars 189

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski
Różyczki ziemniaczane z wasabi 150

Wystudzić. Ziemniaki powinny wystygnąć ale nie być zimne. Dobrze jeśli są ciepłe w momencie przegniatania przez praskę. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Nie używać tłuczka dlatego, iż ziemniaki utłuczone będą mieć gumowatą a nie pulchną, jak to jest w przypadku praski, konsystencję. Do masy ziemniaczanej dodać wasabi oraz śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszać widelcem. Masę ziemniaczną przełożyć do rękawa(...)użyjmy tej o dużym otworze. Różyczki zaczynamy wyciskać od środka w kierunku zewnętrznym, nadając im jednocześnie okrągły kształt. Różyczki najlepiej od razu wyciskać bezpośrednio na blachę ułożoną papierem do pieczenia. Gotowe piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Różyczki ziemniaczane z wasabi Wskazówki. Chrzan wasabi można zastąpić zwykłym chrzanem. Smak będzie troche inny

mecooks
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 177

Niy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na

Chop w kuchni
Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów 211

Mięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 212

się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.   Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle klarowanym z dodatkiem cukru i soli. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, pieprz czarny, sól do smaku, całość dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Zupa krem z pietruszki i pora 228

kroimy w plasterki. Pora dokładnie płuczemy zimną wodą, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.  Do garnka dajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy pietruszkę, pora i ziemniaki, całość przesmażamy przez kilka minut, po chwili dodajemy wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście(...)razy. Gdy boczek nam się dobrze zrumieni, przekładamy go na papier ręcznikowy i delikatnie osuszamy papierem. Odkładamy.  Ser kroimy w paseczki. Na patelni kładziemy papier do pieczenia na nim nasz ser w paseczkach i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści, wtedy ściągamy papier kładziemy na desce i czekamy aż wystygnie. Ser po czymś takim staje się plastyczny

Kuchnia na wzgórzu
Udka zapiekane z żółtym serem i pomidorem 303

patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora.  Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.   Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia(...)pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.  Udka przed pieczeniem

Ugotować
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 395

Pyszniutki kurczak faszerowany mięsem mielonym, możemy podawać jako wędlinka do pieczywa, lub na gorąco z ziemniakami. Kurczaka podałam na ślicznym półmisku z kolekcji   JULIA GOLD 0871  od Porcelana Bogucice Kurczak faszerowany mięsem mielonym Składniki : kurczak - 1,5- 2 kg przyprawa do kurczaka farsz: cebula - 1 szt duża tłuszcz jajka - 2 szt mięso mielone - 650 g sól(...)złoty kolor.  Do mięsa mielonego wybić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.  Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć.  Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut do zrumienienia mięsa. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Domowe pieczywo - Chleb mieszany z suszonymi pomidorami i cebulą, na zakwasie 204

Chleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym(...)zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać ! Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :) Zobacz także przepis na Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i Chleb żytni z ziemniakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi ruskie z okrasą ze smażonej cebulki 91

pierogów): 500g mąki pszennej typ 650 220-240 gorącej wody 4 łyżki oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli SKŁADNIKI na farsz do pierogów ruskich: 3-4 średnie ziemniaki 300g-350g twarogu wiejskiego 1 biała cebula sól, pieprz czarny olej do smażenia PRZYGOTOWANIE pierogów ruskich: Mąkę przesiać do dzieży robota kuchennego, dodać sól i zalać wrzątkiem. Następnie dodać olej i wyrabiać hakiem(...)ściereczką i  pozostawić w dzieży na godzinę, aby odpoczęło. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju na złoto. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować na ogniu resztki wody po gotowania. Gorące ziemniaki przełożyć do miski, rozdrobnić tłuczkiem na puree, dodać pokruszony twaróg i utrzeć całość na gładki farsz. Dodać przesmażoną cebulę, doprawić

kulinarnyJa
Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym 100

Pomysł na rodzinny obiad - mięciutkie i delikatne porcje schabu podane w sosie śmietanowo-chrzanowym. Do zestawu idealnie pasują tłuczone ziemniaki oraz zasmażane buraczki. Polecam do zrobienia już dziś! Składniki: 1,4 kg schabu, 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki gęsiego smalcu, 100 ml bulionu(...)dokładnie z każdej strony. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia. Na wierzchu posmarować kawałkami gęsiego smalcu. Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200º

Świat Domowej Kuchni