pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:658/865)

Briami-pyszna letnia zapiekanka grecka 166

każdą okazję. Zapraszam...  Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku  pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego 1/3 szklanki oliwki 4 łyżki(...)Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego   płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1  godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. 30 min. przed końcem zwiększyć temp. do 210st. Można trochę podlewać wodą. Podaję

Kubki smaku
kurczak panierowany na sałacie 115

jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz  dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą(...)każdy talerz.  Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami

Darcia w kuchni
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 170

płuczemy pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy  3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą(...)sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego :)  inspirowane   przepisem

Moje Kuchenne Rewelacje
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1134

przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam! SKŁADNIKI(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 256

muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.  Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić .  Do pojemnego  naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać(...)pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO

zielonacukinka
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 162

Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany(...)delikatny krem. Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna

Pasja Smaku
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 261

syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny(...)placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycam w składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z batatów z masłem orzechowym 61

Przepis wymyślony na potrzeby konkursu, który jest organizowany przez blog Wrząca Kuchnia. Fajnie, że mnie zmobilizowali do wytężenia mózgownicy, bardzo to lubię. Dodatkowo, spodziewam się dziś

Kardamonovy
Klasyczne kotlety mielone 151

Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami 156

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym pomysłem na obiad. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami, to danie

Słodkie okruszki
Poradnik: Jak ugotować szparagi 119

grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki(...)SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można

Niedzielny kucharz
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 161

grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonale jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak przyrządzać szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki(...)SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można

Niedzielny kucharz
Tofu w sosie pomarańczowym 74

tofu powinno zostać usmażone na głębokim tłuszczu. Ostatnio jednak staram się gotować mniej tłusto, zdrowiej, ale nadal smacznie, tak więc w moim wydaniu obtoczone w mące ziemniaczanej tofu jest pieczone, a nie smażone jak to często bywa. Dzięki temu gotowy posiłek jest o wiele zdrowszy i nadal REWELACYJNY! Tofu pomarańczowe najlepiej smakuje podany z ryżem, sezamem i zieloną(...)jeszcze PYSZNEGO możesz ukręcić z tofu? Zrób koniecznie azjatyckie bułeczki z patelni . Zachwycą Cię wyjątkowym farszem. Polecam Ci również Tofurybę ! Możesz zjeść ją w bułce lub zaserwować z ziemniakami lub ryżem. Bardzo chętnie robię również placki z brokułów , sałatkę z ogórka i sałatkę z brokułem … Wszystkie pozycje nawiązują do kuchni Azjatyckiej. Artykuł Tofu w sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu

Blendman
Kurczak cacciatore 79

białego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe danie, bardzo we włoskim stylu, po prostu jest przepysznie. Składniki (na 2 duże porcje): 4 pałki z kurczaka 6 średnich ziemniaków 1 duża cebula pół główki fenkułu 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1/2 szklanki odsączonych czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina pół łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej świeżej bazylii(...)ząbek czosnku, sok z cytryny a także doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, wcierając wszystkie przyprawy w kurczaka. Odstawiamy na chwilę do zamacerowania.   Przygotowujemy warzywa – ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Fenkuła myjemy, oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy

Smaczna Strona
Pieczone "frytki" z cukinii 96

Dziś małe conieco z cukinii. Moje dziecko , pewnie jak każde inne , uwielbia frytki. Na szczęście polubił też taki ich substytut . Nie są robione z ziemniaków, nie mają tłuszczu a chrupią i można je jeść z ketchupem. Uwaga!!! szybko znikają .  Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - ok 50 g bułki tartej - ok. 50 g startego sera - 2 małe, kurze jajka - sól(...)naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha duża, prostokątna do ciastek.  Postępuję tak samo z każdym kawałkiem aż do skończenia warzywa. Piekę w 200C ( piekarnik z termoobiegiem) przez  ok.20 min. Podajemy z ketchupem

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania