pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:657/865)

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora 100

przypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab. Curry fantastycznie łączy się jednak ze słodyczą marchewki. Zapiekany filet z kurczaka pod pierzynką jest delikatny i mięciutki - idealny z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z kurczakiem :) Polecam również mojego kurczaka pod pierzynką z papryki i beszamelu: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, przygotowanie: Kurczaka przekroić na 4 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zetrzeć marchewkę na wiórki, por drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na każdy kotlet. Zapiekać w 180 C około 30 minut - połowę czasu pieczenia pod przykryciem

Lekcje w kuchni
Udka z piekarnika 87

całą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka godzin przed zapiekaniem, będzie równie smaczne. Udka zapiekane można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE Składniki 5-6 udek z kurczaka 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)wymieszać. Z mięsa zdjąć skórę. Mięso ponacinać na krzyż. Dzięki temu przyprawy wnikną w mięso. Mięso zamarynować w przyprawach. Odstawić minimum na godzinę, najlepiej na całą noc do lodówki. Piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 200° pod przykryciem. Artykuł Udka z piekarnika pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Mołdawska placinta z serem 126

upiec w piekarniku. Prosta i sycąca placinta pasuje na śniadanie, obiad i na kolację. Jeśli nie lubisz sera, to przygotuj nadzienie z kapusty, z drobno pokrojonego mięsa lub z ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules(...)odrobiną wody pół łyżki białego octu winnego 1 łyżka oleju  1 czubata łyżeczka cukru  pół łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej i dodatkowo około 100-150 g mąki do zagniatania około 150 ml oleju do smażenia  Uwaga: W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia

Cztery Fajery
Bangladesz - Biryani 120

wody, wyjmujemy przyprawy. Wrzucamy wcześniej namoczony ryż i gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały. 2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut(...)ognia. Przygotowaną w ten sposób pastę dorzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut. 5) Posypujemy sowicie natką pietruszki

Roślinożerni urlopowicze
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM Z SERKIEM MASCARPONE 120

serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 400 g pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół(...)kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Mięso zdjąć z patelni. Do tego samego masła, na którym piekło się mięso dodać jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka.  Do podsmażonych warzyw wlać wodę, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać serek mascarpone

Zrób to smacznie
Zjadłem mięsnego burgera bez mięsa! 138

sprawiło, że udało się stworzyć produkt zawierający żelazoporfirynę roślinną. To właśnie ten związek odpowiada zdaniem wielu za mięsny smak potraw. Firma, o której było głośno dodało ją do białka ziemniaków, pszenicy i soi, a także tłuszczu kokosowego. Całość stworzyła tak zwane Impossible Burgers, a więc „niemożliwe burgery”. Już wtedy roślinne mięso typu Beyond Meat zaczęło podbijać świat. Choć twórcy tego(...)krwinek, hemoglobiny. „W czasie prób zrozumienia co sprawia, że mięso jest tak smaczne, odkryliśmy że jedna cząstka, heme – jest głównie odpowiedzialna za wytwarzanie niepowtarzalnego, godnego polecenia smaku i aromatu pieczonego mięsa” – można było przeczytać na stronie firmy. Krwistość mięsa w bezmięsnych burgerach twórcy osiągnęli biorąc grupę hemową nie ze zwierzęcej hemoglobiny, ale z leghemobloginy. Czyli podobnej chemicznie substancji

Fleksitarianizm.pl
Kanapki z jajecznicą 186

Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jambalaya z resztkami z kurczaka 144

Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie, ani jakie jest pochodzenia słowa dżambalaja. Nam najbardziej podoba się etymologia wywodząca nazwę z powiedzenia(...)cokolwiek do jedzenia i zamiótł wszystko do rondla: „Jean, balayez” – powiedział:) Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy

Niedzielny kucharz
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 164

pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez 1h, a następnie ugotuj do miękkości. 2. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż(...)części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek. 3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min. w 200*C. Sos: 1. Grzyby zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 1h. 2. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 128

Przepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-) Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika(...)dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut.  Przygotowuję klopsy: Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam

Wielopokoleniowo
Maminkowe zapiekanki z grzybami 165

olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni z olejem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, zgniatamy gnieciuchem a kiedy lekko ostygną ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną odkładamy a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Dodajemy podsmażona cebulkę, jajko, czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy(...)wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie  pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku. Uzupełniamy masą grzybową. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab ze śliwką i purée z selera 148

mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której(...)seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie.  Tak przygotowane purée może stanowić rolę dopełnienia dania lecz jak wiadomo na obiad potrzeba nam do szczęścia ziemniaków lub kaszy, tu pozostawię wam wolną rękę. Smacznego

Kuba Gotuje
Kapuśniak rozgrzewający 157

można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze(...)tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki. Podobne przepisy Perliczka w pomarańczowej marynacie Jesienny pieczony udziec indyka Krem szparagowy biały Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px

Pociąg Do Kuchni
Schab po staropolsku 122

międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam(...)odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić (ja ugniotłam dłonią) 4 łyżki oleju wymieszać z połową przyprawy i obtoczyć w marynacie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło. Włożyć do lodówki na ok. 2h Nagrzać piekarnik do 180 st. C, a następnie piec 45 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com