Pyszna, mięciutka karkóweczka delikatnie słodka, aromatyczna. W sam raz na niedzielny obiad. Do ziemniaków, kaszy, makaronu. Dzieciom i Tatowi bardzo posmakowała i na pewno często będzie u nas gościć. 1,5 kg karkówki niecała szklanka soku malinowego 20 dag suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę(...)śliwki w paski, wymieszać wszystko z sokiem malinowym i majerankiem. Do sosu malinowego włożyć pokrojoną karkówkę i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka w sosie malinowym ląduje w lodówce, aby się jeszcze zamarynowała Tuż po wyjęciu z piekarnika Nasza propozycja podania
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedobra, mam dzisiaj wolny dzień i mogę trochę czasu poświęcić na wpisywanie zaległych (baaardzo zaległych) przepisów, mam ich kilka. Kompletnie czasu nie miałem ostatnio, okrutnie zaniedbałem gotowanie i wszelakie pieczenie w domu. Eeehhh... Sporo innych zajęć mam niestety również. Znaczy się też pożytecznych. Ostatnio namalowałem na ścianie w salonie takie fajne klatki z ptakami, teraz się biorę za kolejne malunki(...)wpisania) przed mną. Wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że dostałem fajne gifty od AleDobre.pl . Wśród tych dobroci była również musztarda dijon , której użyłem do dzisiejszej potrawy. Zrobiłem mianowicie ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem - czyli tak jak w tytule. A przepis podpatrzyłem na mniammniam.pl . Swoją drogą fajna strona, polecam. 1,5 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania) główka
Marder&Marder Manufacturemojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas obiadu kotleciki zastępują tradycyjne ziemniaki. Kotleciki z kaszy jaglanej. Składniki: kasza gryczana palona 100 g ekologiczne jajko 2 sztuki garść domowego szczypiorku sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek domowa vegeta olej 1 łyżka Kaszę(...)patelnię smaruję równomiernie olejem, rozgrzewam. Formuję kotleciki i smażę z obydwu stron. Opcja dietetyczna z piekarnika: rozgrzewam piekarnik do 170-190 st. C. Na blasze rozkładam papier do pieczenia, smaruję go równomiernie olejem. Formuję kotleciki i układam w niewielkich odległościach od siebie. Piekę po kilka minut z każdej strony. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji kotlecików 100 g = około 166 kcal
IzaGotujeDanie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić(...)międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotowaćkobiet do 500 kcal, 600 kcal mężczyźni. Ostatnią moją propozycją były naleśniki na śniadanie i zupa pomidorowa na obiad. Teraz proponuję jajecznicę i kotlety rybne z fasolką i ziemniakami. Śniadanie; - 2 jajka; - 1 mała cebula; - łyżka oliwy; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie. Jajka rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka będzie złota(...)jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek Rybę drobno posiekać, wymieszać z kaszą, jajkiem, koperkiem i przyprawami. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, układać na folii. Piec 8 minut z każdej strony. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać(...)pokroić na półtalarki. Usmażyć z odrobiną oleju. 2. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. 3. Blaszkę do pieczenia (24x40cm) wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem za pomocą pędzla. 4. Ułożyć na blaszce placki, nakładać
Fabryka pomysłówarcydzieło odbijając na nim swoje rączki Kredki, farbki, flamastry, wycinanie… to nie wszystko Rysunki można ozdabiać na wiele innych sposobów. Niektórzy na pewno pamiętają z dzieciństwa stemple z ziemniaków. To też dobra zabawa. Można też ozdabiać obrazki np. brokatem itd. Sposobów jest wiele, a dzieci mają przy tym dużo radości. A jeśli nie kolorowanki, to co? Jeśli nie kolorowanki(...)się do takiej zabawy Nie ma jak pobawić się razem I nie zapomnijcie o wspólnych wypiekach. To również wspaniała zabawa, a do tego pyszny efekt końcowy Moje maluchy uwielbiają piec domowe ciasteczka. Polecam Wam ten prosty przepis: Składniki: 400 g mąki pszennej 1 jajko 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią mała szczypta
Słodkie okruszkiPlacki z cukinii i groszku z piekarnika Pieczone placki warzywne to świetny pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie wymaga stania przy kuchni, odwracania i pilnowania czy nic się nie przypala. Wystarczy parę minut na przygotowanie składników, resztę załatwi za nas piekarnik. Co najlepsze tak przygotowane placki będą dużo zdrowszą alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu(...)zielone placuszki z pewnością zachęcą niejednego niejadka. Po więcej pomysłów na zdrowe, odchudzone placuszki warzywne zajrzyj tutaj: Zielone placki warzywne z piekarnika z marchewki, ziemniaków i gruszki placki z batata i kalafiora z cukinii, ziemniaków i marchewki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placki z cukinii i groszku z piekarnika","image":["https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content
Healthycreations.plcoś obłędnie doskonałego, szczególnie za sprawą świeżo upieczonej płaskiej bułki nazywanej chlebem tureckim. Bułka powstała z podstawowych składników, takich jak mąka, woda, jogurt i olej połączonych z drożdżami. Pieczona w obszernej, płaskiej wersji pozwala na zmieszczenie w jej wnętrzu dużej ilości kebabowych dobroci. Poniższy przepis przewidziany jest na 4 porcje kebabów. Każdy kebab wychodzi olbrzymi i wręcz ciężko zjeść(...)będzie suchy. Uformowane bułki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Okryj ścierką i pozostaw na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przed samym pieczeniem bułki delikatnie ponacinaj nożem (tylko po wierzchu, nie przecinając ich na wylot), posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i obsyp obficie sezamem. Piecz 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu chleb turecki przestudź
ProstePesto.plDzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od
kuchnia doskiGruzji popularny jest pszeniczny chleb „puri” (w zależności od kształtu chlebek określa się nazwami: „szoti” – kształt wrzeciona, lub „lawasz” – owalny) wypiekany na wewnętrznych ściankach dużego cylindrycznego pieca „tone”, natomiast w zachodniej części kraju – kukurydziane placki „mczadi” wypiekane na glinianych patelniach „keci”. Z gruzińskich zup warto polecić znakomite „charczo” – rodzaj gęstej zupy gulaszowej z cielęciny, zwłaszcza(...)danie. Są to pierogi w kształcie „sakiewek” – piramidek, ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznymi i soczystymi mięsami (w wersji oryginalnej – wołowo-wieprzowymi) lub ziemniakami, grzybami czy serem (w swoich wegetariańskich mutacjach). Potrawę je się palcami, trzymając za zgrubienie na szczycie – należy bardzo uważać, żeby z pierogów nie wyciekł sos będący esencją dania. „Chinkali” popija
ProstePesto.plPstrąg łososiowy w marynacie sojowej to sprawdzony przepis na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki(...)sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest mocno zwarte. Najłatwiej będzie je formować, jeśli ręce oblepimy odrobiną oleju. Tak przygotowanymi dłońmi wyciągać kawałek ciasta i formować kulkę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, ciasto w trakcie pieczenia odrobinę wyrośnie i pączki będą większe. Przygotowane kulki wrzucać na olej rozgrzany do około 180 stopni C. Pączków nie trzeba obracać, obracają się samodzielnie, jeśli są odpowiednio zarumienione z danej(...)kulinarneprzeboje.pl/paczki-z-serka-homogenizowanego/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie pączki z serka homogenizowanego 2020-02-18 Sałatka z brokułem i tortellini 2020-02-14 Frytki z marchewki 2020-02-09 Chipsy z ziemniaków 2020-02-02 Placuszki z jabłkami 2020-02-02 Placuszki z jabłkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie pączki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedziećwsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn wlewamy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, jajkami, ziemniakiem. Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty, potem wyrabiamy ręcznie żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za mokre podsypujemy(...)kulki i wyrabiamy ręcznie bułki, które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy ostrym nożem. Tak przygotowane pieczemy w 200 st.C / 15-25 minut (zależy od piekarnika) Ja wypiekałem 25 minut, ale mam stary elektryczny piekarnik, .... Smacznego
chleba naszegopoprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry • 1/2 łyżeczki soli • 5 łyżek płynnego miodu • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)zmielone nasiona kolendy (ja mielę w elektrycznym młynku do kawy), sól i sok z cytryny. • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. Na koniec dodać wódkę i jeszcze chwilę pogotować. • Umieścić gorącą żurawinę
To co kocham