przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 2 małe pomidory(...)oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski
UgotowaćPropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz(...)pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.plbalkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem, sola i pieprzem. wstawić(...)osuszyć.Następnie natrzeć mieszanką przyprawi skropić oliwą.Odstawić na min 1 godzinę do lodówki.Nagrzać grill na 4. Plastry mięsa położyć na ruszt i piec ok 6–8 min, odwrócić i grillować z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z ziemniaczkami i surówką. Smacznego
MarciochaKucharzyniej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w drobną(...)pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy
IMPRESJA SMAKUsłodkiej papryki 2 łyżki bułki tartej i trochę do obtoczenia łyżeczka drobno siekanego szczypiorku łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do podania: ugotowane lub pieczone ziemniaczki surówka – u mnie domowy Colesław Przygotowujemy mięso na kotlety – myjemy filety, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy(...)pieprz, szczypiorek, sos sojowy oraz bułkę tartą – wszystko dokładnie mieszamy, do dokładnego połączenia. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut. W tym czasie możemy obrać ziemniaki, wstawić je i zrobić surówkę, aby mieć wszystko gotowe w tym samym czasie. Na talerz wysypujemy porcję bułki tartej do obtoczenia kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej – ja smażyłam
Smaczna Stronazazwyczaj go piekę w całości bez tłuszczu, potem łatwo podzielić - pociąć mięso i po porcjowane zamrozić. Wyciągnięte zamrożone grillowane mięso jest idealne do wielu sałatek, obiadów na szybko, lunch boxów itd. Polecam tą metodę, zobaczysz, że dzięki niej zdecydowanie częściej będziesz jadł zdrowo. PRZEPIS NA: OBIAD Z KURCZAKIEM I MŁODĄ KAPUSTĄ W WERSJI DIETETYCZNEJ: - porcja pieczonego lub grillowanego(...)Dodaj przecier i przyprawy i duś bez pokrywki aż nadmiar wody odparuje, a całość będzie gęsta, a warzywa miękkie. Jeśli chciałbyś aby danie nie było fit, zjedz je z ziemniakami, dowolną kaszą lub ryżem. Przepyszne polecam
SMYKWKUCHNIugotowaniu zalałam zimną wodą, a gdy wystygły wyjęłam je z wody i obrałam ze skorupek. Groszek konserwowy i ogórki przełożyłam na durszlak, aby odciekły z zalewy. Marchewki i ziemniaka pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do dużej miski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodałam pokrojone w kostkę jajka i drobno pokrojoną fasolę. Wrzuciłam odcedzony groszek i drobno pokrojone ogórki. Jabłko obrałam, wykroiłam(...)smaku solą i pieprzem. Dodałam majonez i musztardę i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce. Sałatkę można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa pieczonego, kanapek czy kotleta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami
Waniliowe Improwizacjekrok, aby nasze hash browns było chrupiące). Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne do smaku oraz dodajemy oliwę z oliwek. Rozgrzewamy patelnię, a na niej olej kokosowy. Na gorącą wrzucamy ziemniaki pamiętając, aby przykryły całą jej powierzchnię. Na brzegach w kilku miejscach dodajemy odrobinę masła. Po kilku minutach przewracamy ziemniaczany placek na drugą stronę. Pomożecie sobie dużym talerzem: kładziemy(...)wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut (lub przykrywamy pokrywką). W międzyczasie rozgrzewamy kolejną patelnię, dodajemy masło do tego odrobinę miodu i wrzucamy boczek. Pieczemy aż zrobi się chrupiący. Dodajemy go do placka i gotowe. Smacznego! Artykuł hash browns śniadaniowy amerykański food porn pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifePieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka(...)jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniajest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami . Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa. Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości. A dziś w wersji słodkiej cukinia. Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie możliwe sposoby. Ciasto z jej dodatkiem(...)ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże. Składniki : foremka (28x25) 2 szklanki mąki (340g) 4 łyżki kakao (32 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamony 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) 2 duże jajka 1 szklanka cukru 125 g miękkiego masła pół szklanki oleju (125ml) 150 g jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki
Malinowa Kawiarenkaotoczeniu najbliższych, z pysznym żarełkiem pod nosem :D Zachęcam do przygotowania szaszłyków, które można upiec w piekarniku lub, jeśli ktoś woli, na grillu. Jako dodatek do szaszłyków przygotowałam ziemniaki po szwedzku . Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula pieczarki cukinia sól, pieprz rozmaryn przyprawa do grilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie(...)kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze lub kratce z piekarnika. Posypujemy przyprawą do grilla. *Pamiętajcie, że podczas pieczenia, z warzyw wycieknie trochę wody. Ja ułożyłam swoje szaszłyki na kratce z piekarnika, a pod spód podłożyłam dużą blachę z wyposażenia piekarnika, aby woda miała gdzie kapać. Szaszłyki pieczemy
Czerwona Porzeczkaugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy(...)boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie :) No i oczywiście wskazówka: Sajgonko - krokieciki smażcie na gorącym tłuszczu by panierka nie odpadła i by delikatne płatki ryżowe nie przykleiły się
Smakowy Rajprzyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka panierka: ok. 100 g płatków kukurydzianych (ok. 2 szklanki) 2 łyżki mąki Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Kotlety gotujemy w ok. litrze wody wraz(...)podanych składników robimy ciasto. Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami. *płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka) Moje posty
Słodka Stronazbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy(...)średnim ogniu z obu stron na rumiano. Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy), kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg
Symfonia Smaków