pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę
Poezja smakufrytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja. SKŁADNIKI (2 porcje): FRYTKI Z BATATÓW (SŁODKICH ZIEMNIAKÓW) 200 g batatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH 1 papryka zielona 1 puszka(...)dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj. 4. Piecz około 30 minut w piekarniku. GRILLOWANY INDYK 1. Mięso dokładnie umyj, pokrój w plastry ok. 1,5 cm grubości. 2. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Trzymaj minimum
Powiedz dietom nieprzeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek(...)miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji. Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona. Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D Smacznego
MarciochaKucharzyMintaj zapiekany z piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa(...)dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut
UgotowaćWilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce(...)Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą
Kolizje SmakówImprezowe ptysie nadziewane sałatką Dziś polecam Wam kolejny szybki przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Imprezowe ptysie nadziewane sałatką są nie tylko
Słodkie okruszkiwiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą(...)ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier (do posypania knedli) duża szczypta soli (przepis na około 20 knedli) Śliwki myjemy
Kardamonovywiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą(...)ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier (do posypania knedli) duża szczypta soli (przepis na około 20 knedli) Śliwki myjemy, drylujemy
Kardamonovyzrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność(...)Kapustę kiszoną wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Połowę wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, wyłóż gołąbki, przykryj resztą kapusty. Wlej 3/4 szklanki wody. Naczynie szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Piecz w temp. 190 stopni przez godzinę, następnie odkryj, zwiększ temperaturę do 200 stopni, piecz jeszcze 20-30 minut, aż kapusta się zrumieni. Wypróbuj też nasz przepis na oszukane gołąbki: Fałszywe
Kulinarna Polskasmak. Była pyszna. Mam już nowe pomysły. Muszę jedynie czekać na kolejny cynk. Składniki: 2,5 kg udźca jagnięcego z kością 8 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu 8 średnich ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże korzenie pietruszki 2 średnie cebule 1 łyżka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół szklanki wody olej rzepakowy sól pieprz Udziec nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem(...)wkładamy warzywa, polewamy je jeszcze odrobiną oleju, kładziemy na nie udziec, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liście laurowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez 30 min pieczemy bez przykrycia. Potem nakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godzin w 180 stopniach. Pod koniec znowu można pozbyć się folii, żeby wszystko ładnie się przyrumieniło. W razie potrzeby można
KardamonovyZupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę
Moja Delicjażaroodpornego, tak by przykryły całe dno. Bakłażany opłukujemy z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz możemy obtoczyć je w mące i usmażyć (3 min na stronę). Połowę układamy na ziemniakach, a resztę odkładamy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy do niej 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gdy mięso(...)przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie. Jeżeli podobał Ci się
CityTaste - Przepisypokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego
Trufelkowosłodko z serem czy dżemem to również masowa produkcja. Na drugi dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne(...)się u mnie bardzo często, a kiedy wypiekam pizze w niedzielę, to zawsze zostają na poniedziałkowy obiad. Pizza podgrzana w opiekaczu smakuje całkiem dobrze prawie jak świeżo wyjęta z pieca. Moje dzieci mogą jeść pizzę codziennie i zawsze mi przypominają, żebym znowu ją upiekła. Tak więc rozpoczęcie roku szkolnego wcale nie musi być stwierdzeniem „znowu się zaczyna” jeśli
codojedzeniacebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki ,odciąć główki,resztę pokroić na kawałki. Główki odłożyć,pozostałe szparagi wrzucić do garnka,zalać bulionem i gotować kilkanaście(...)krem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni. Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami . Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi
Kolorowa kuchnia Elki