Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Piersi z kurczaka w prostym sosie i zestaw surówek
Słodkie okruszkiOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder ManufactureŻurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: ? 1 kg żurawiny ? 2 szklanki słodkiego wina czerwonego ? 3/4 szklanki cukru Wykonanie: ? Żurawinę przed(...)goryczkę. ? Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek i listków. ? Żurawinę zasypać cukrem i wlać wino. ? Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. ? Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. ? Po usmażeniu zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować. ? Umieścić gorącą żurawinę w słoikach
To co kochamprzepis nie został jeszcze oceniony) Schab duszony w sosie własnym to przepis, który sprawdzi się szczególnie od święta. Duszone mięso, oblane delikatnym sosem idealnie pasuje do ziemniaków i surówki. Duszony schab jest dobrym daniem dla osób, które nie przepadają za tłuszczykiem czy żyłkami w mięsie. Aby był idealnie miękki, musimy go dusić minimalnie godzinę. Schab duszony w sosie własnym smakuje(...)różnicy w smaku. Polecam Wam także przepis na schab w sosie chrzanowym . Smacznego! Zobacz też: Policzki wieprzowe w winie Polędwiczka duszona w sosie własnym Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Pieczona polędwiczka wieprzowa Zrazy z karkówki Przepis na schab duszony w sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 500 g schabu majeranek tymianek sól i pieprz
Kuchnia BazyliiDelicja bez pieczenia Wykorzystałam do tego ciasta jabłka, które przesmażyłam i włożyłam do słoików na zimę. Ciasto przygotowałam bez pieczenia z herbatnikami i biszkoptami, które przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g sera białego w kostce 2 jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży(...)jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników 21 szt biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową
Kuchnia Danusiformując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak(...)przekładamy do nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia) Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego
Gotowanie...to proste !istnieje ryzyko, że z zewnątrz mięso się upiecze, a wewnątrz pozostanie nieco surowe). Ponabijać mięso aż do wyczerpania wszystkich składników. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli lub ziemniaka, a całego kebaba zawinąć dość ściśle w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, by mięso się zamarynowało. Do piekarnika na sam dół wstawić blaszkę, która(...)kratkę-ruszt, by stabilizowała całość – górne krawędzie szaszłyków włożyć między kratki, by cały kebab stał stabilnie i się nie przewracał. Kolejno rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec mięso przez ok. 90 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa). Po upieczeniu wyjąć kebaba z piekarnika i zostawić go na kilka minut, by mięso odpoczęło
Kulinarne PrzebojeFaszerowane bataty Danie, które jest alternatywą dla faszerowanej papryki oraz jest zamiennikiem dla popularnego ziemniaka. Składniki: - 2 bataty - 200g sera gouda - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 250g pieczarek - 500g mięsa wołowego - 2 łyżki oliwy - sól morska i pieprz ziołowy do smaku - szczypta słodkiej papryki - szczypta oregano Sposób przygotowania: - mięso i pieczarki podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy, dopraw i zalej przecierem(...)podgotuj w osolonej wodzie, aby były delikatnie miękkie, następnie przetnij na pół; - w batatach wydrąż środek i wypełnij przygotowanym wcześniej mięsem z przecierem pomidorowym; - wierzch posyp startym serem gouda; - piec w temperaturze 160 stopni ok. 30minut. Podawaj ze świeżą rukolą.🌿 SMACZNEGO
MintTasteMoże wśród poniższych przepisów znajdziecie swoje ulubione. Przepis otworzy się po kliknięciu w nazwę zupy lub w zdjęcie. Zupa z cukinii i ziemniaków Zupa ziemniaczano-porowa Krem z fioletowych ziemniaków z wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw(...)Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaziół prowansalskich sól i pieprz Przygotowanie; Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko(...)formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku. Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C. Zawarte przepisy w książce są bardzo proste do wykonania, są to typowe propozycje które możemy spakować do lunchboxa i zabrać do pracy
Radość kipiąca uśmiechem.Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie(...)około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj
SMYKWKUCHNIpatelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu i beszamelu. 4. Ziemniaki ugniatamy i studzimy, następnie dodajemy twaróg, cebulkę oraz boczek i przyprawy mieszamy całości doprawiamy do smaku. 5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie(...)żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra. Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem. Pieczemy w 190 stop. przez około 25-30 minut
Gotowanie...to proste !Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego(...)przebrać z szypułek i listków. • Żurawinę zasypać cukrem i wlać wino. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Po usmażeniu zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować. • Umieścić
To co kochamKurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu(...)powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego
Wanilia i Kardamondodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie(...)CHPISY Z JARMUŻU Składniki: garść jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Układamy listki na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne
Bon appetit mon amie