Imprezowe ptysie nadziewane sałatką Dziś polecam Wam kolejny szybki przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Imprezowe ptysie nadziewane sałatką są nie tylko
Słodkie okruszkiwiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą(...)ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier (do posypania knedli) duża szczypta soli (przepis na około 20 knedli) Śliwki myjemy
Kardamonovywiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą(...)ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier (do posypania knedli) duża szczypta soli (przepis na około 20 knedli) Śliwki myjemy, drylujemy
Kardamonovyzrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność(...)Kapustę kiszoną wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Połowę wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, wyłóż gołąbki, przykryj resztą kapusty. Wlej 3/4 szklanki wody. Naczynie szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Piecz w temp. 190 stopni przez godzinę, następnie odkryj, zwiększ temperaturę do 200 stopni, piecz jeszcze 20-30 minut, aż kapusta się zrumieni. Wypróbuj też nasz przepis na oszukane gołąbki: Fałszywe
Kulinarna Polskasmak. Była pyszna. Mam już nowe pomysły. Muszę jedynie czekać na kolejny cynk. Składniki: 2,5 kg udźca jagnięcego z kością 8 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu 8 średnich ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże korzenie pietruszki 2 średnie cebule 1 łyżka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół szklanki wody olej rzepakowy sól pieprz Udziec nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem(...)wkładamy warzywa, polewamy je jeszcze odrobiną oleju, kładziemy na nie udziec, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liście laurowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez 30 min pieczemy bez przykrycia. Potem nakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godzin w 180 stopniach. Pod koniec znowu można pozbyć się folii, żeby wszystko ładnie się przyrumieniło. W razie potrzeby można
KardamonovyZupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę
Moja Delicjażaroodpornego, tak by przykryły całe dno. Bakłażany opłukujemy z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz możemy obtoczyć je w mące i usmażyć (3 min na stronę). Połowę układamy na ziemniakach, a resztę odkładamy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy do niej 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gdy mięso(...)przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie. Jeżeli podobał Ci się
CityTaste - Przepisypokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego
Trufelkowosłodko z serem czy dżemem to również masowa produkcja. Na drugi dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne(...)się u mnie bardzo często, a kiedy wypiekam pizze w niedzielę, to zawsze zostają na poniedziałkowy obiad. Pizza podgrzana w opiekaczu smakuje całkiem dobrze prawie jak świeżo wyjęta z pieca. Moje dzieci mogą jeść pizzę codziennie i zawsze mi przypominają, żebym znowu ją upiekła. Tak więc rozpoczęcie roku szkolnego wcale nie musi być stwierdzeniem „znowu się zaczyna” jeśli
codojedzeniacebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki ,odciąć główki,resztę pokroić na kawałki. Główki odłożyć,pozostałe szparagi wrzucić do garnka,zalać bulionem i gotować kilkanaście(...)krem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni. Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami . Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi
Kolorowa kuchnia Elkiwitaminy z grupy B i magnez wspierają nasz układ nerwowy. To tylko część z dobroczynnych cech topinamburu. Warto po niego sięgnąć w codziennej diecie. Strukturą i smakiem przypomina ziemniaki, ale ma delikatnie słodki i orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie(...)pomidorków 1/2 niewielkiej świeżej papryki sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii Topinambur umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić dokładnie oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut. Upieczony topinambur przestudzić lekko. Kaszę przepłukać na sicie
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałam ochotę na kurczaka, takiego upieczonego w całości i w ten sposób powstało danie które dziś polecam. Kurczak tak upieczony jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i
Moje Małe Czarowaniepropozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule(...)piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach
O kuchni z uczuciemimprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach. Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć powinno(...)sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala. Przepis na faworki (chruściki) – składniki: wszystkie w temperaturze pokojowej: ok 1,5 szklanki mąki 4-5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki
UgotujmyTo.plroku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego(...)domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki z kardamonem, trzy rodzaje grzańca i medista z ziemniakami na obiad. Do tego napalić w kominku, zawinąć się w wełniany koc i... Cieszyć się chwilą. Przedświąteczne upojenie. Dziś więc pierwszy przepis na pierniczki. Znalazłam go w duńskim magazynie Julesmag
Pożeraczka, czyli raz adobrze