Pieczone mięsa mają to do siebie, że nie wolno się z nimi spieszyć. Oczywiście, można schab, szynkę lub polędwicę wstawić do piekarnika na 1 godzinę - mięso będzie upieczone i pewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest(...)każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, zawijamy w folię aluminową i odstawiamy na bok. Powstały po mięsie sos przelewamy do garnka
Prosto z KotłaWarzywniaka , partnerzy tego wpisu. Gorąco polecamy Warzywniak – ich produkty są wysokiej jakości, a w całym tym przedsięwzięciu jest mnóstwo pasji i serca. Szparagi, botwina, kalafior, brokuł, młode ziemniaki, fasolka, szczaw, boczniaki, sałata, cukinia i rzodkiewki – to warzywa, które znalazły się menu na ten tydzień! Wszystkie zamówiliśmy online w Warzywniaku . Gotową listę z warzywami do tego menu znajdziesz tutaj(...)minerały. Mamy nadzieję, że nasze menu narobi Ci apetytu na warzywa! To do dzieła! Sałatka z młodych ziemniaków z pesto Proste, pożywne danie, pełne witamin. Najważniejszym składnikiem jest aromatyczne pesto zrobione ze… szczawiu, czosnku i wędzonego sera. Dzięki niemu młode ziemniaki i fasolka smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Zobacz przepis. Panzanella ze szparagami Włoski klasyk wzbogacony o szparagi, które wynoszą
Niedzielny kucharzSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym(...)gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie do farszu obsmażonego mięsa. Gołąbki przygotowane z mięsa surowego są bardziej zwarte, ale należy je dłużej piec, co najmniej 2h. Przepis pochodzi z Moszczanicy, położonej w gminie Stary Dzików, na wschodzie Podkarpacia. W publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” udostępniły go panie
Trzeci talerzGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni – po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać(...)długiego gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3,5 godziny. Danie jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą, ziemniaki, lub ryżem. To już jak kto woli
Kuchnia Pokoleńcebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem ciasto francuskie wyjąć(...)Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki. Do suchych produktów dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na min. pół godziny, ja zostawiłem na noc w lodówce. W lodówce też będzie rosło i rano(...)wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :) Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min. Smacznego
chleba naszegoprzesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania. Ziemniaki gotujemy...ugotowane rozgniatamy i studzimy. Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy(...)ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć... Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki do posmarowania jajkiem i posypania nasionami :) Chleby
chleba naszegodoprawiamy solą i pieprzem. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół. Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto(...)całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5 min. Roladę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w odkrytym naczyniu na 5 min, aby odpoczęła. Kroimy w plastry i podajemy - wedle uznania z dodatkami lub nie. Smacznego
Kuchnia od dwojgajednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera. W cieście jest jedno jedyne jajko, które znalazłam w lodówce ;) Wystarczyło, bo to jest małe ciasto. Piekłam je na żeliwnej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem Forma średnicy około 22 cm składniki suche: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku
Posadzone i zjedzoneŚrodek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka(...)odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę
Kuchnia Pani WiosnyDodatkowo: Bułka tarta do panierowania klopsików Olej do smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką(...)jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako
Smakowy Rajprzyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki można obrać(...)matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska