opcjonalnie) Sól i pieprz Wszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku
Kulinarna rozmowasosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie Fasulye pilaki, Turcja Lasagne wegetariańska
Chilli Czosnek i Oliwapachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką czy jakąś wytrawną pastą :) Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków 500 g szpecli 500 jabłek 2 sztuki kory cynamonu 200 ml śmietanki 40% 1 jajko 4 łyżki mąki kilka plastrów szynki konserwowej kilka plastrów wędzonego sera cukier trzcinowy 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C . Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron i zalewamy masą jabłkową. Całość zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C , przed końcem posypujemy startym parmezanem
R'n'G KitchenKanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem
Basia w kuchnipokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille(...)Każdy z plasterków kładź delikatnie na blasze po czym zdejmuj resztki foli aluminiowej z obrzeża. Tak przygotuj całość. Piecz rollsy przez 7-10 minut, aż pięknie się zezłocą a składniki lekko rozpuszczą. Podawaj ciepłe. SMACZNEGO! Artykuł Rollsy z szynką i serem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plpoprzez mąkę o właściwej sile glutenu, kończąc na składnikach – pomidory powinny być z San Marzano spod Wezuwiusza, a mozzarella – obowiązkowo z bawolego mleka. Oczywiście to wszystko pieczone w piecu opalanym drewnem w temperaturze 485°C przez 60-90 sekund. Nie sposób spełnić tych wszystkich warunków w domu. Jednak dzięki kilku sztuczkom, łatwa pizza neapolitańska jest możliwa(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego duża szczypta soli i cukru oliwa z oliwek extra vergin do polania pizzy przed pieczeniem mozzarella (ok. 200 g) + ulubione składniki (u mnie włoskie salami, oliwki i pieczarki; można użyć parmezanu, bazylii, włoskiej szynki) Do dużej miski (lub najlepiej zamykanego pojemnika) wlewamy wodę i dosypujemy suche drożdże. Dokładnie mieszamy (np. łyżką), aż się rozpuszczą
Poezja smakuPrezydent z Prezydentową. Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu paccheri 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (nie dawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy : 400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy(...)szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną
Kuchnia PrezydentowejSałatka z szynką o smaku BBQ Pyszna sałatka z nutką smakową BBQ , szynką i oczywiście majonezem Pyszna pod każdym względem , niby tradycyjnie wykonana ale jednak całkowicie inna . Cóż osobiście uwielbiam sałatki , jak zresztą większość mojej familii . Sałatki są doskonałym szybkim posiłkiem , kiedy nie chcemy zbytnio przesiadywać przy garach w kuchni . Również jak teraz , kiedy pogoda dopisuje(...)nadzwyczajnie , racząc nas upałami , takie dania szczególnie schłodzone podane prosto z lodówki są na pewno dużo lepszym pomysłem niż pieczeń czy gorący gulasz składniki : 4 ziemniaki średniej wielkości 6 jajek 2 marchewki , również średnie kawałek , białej części pora wędzona szynka około 200 – 300 g zależy jak bardzo mięsną chcecie 3 ogórki konserwowe 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka gęstego
Ogrodnik w podróżySkładniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju 5 łyżek lodowatej wody sól Składniki na farsz: 250 g serka ricotta 100 g szynki ( zwykłej lub parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy(...)30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy sześć foremek (8 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki. Szynkę i ricottę miksujemy na gładkie pure. Dodajemy starty parmezan, pocięty na malutkie kawałeczki rozmaryn, miód
Mia Cucina SofietaCiasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) 15 dag żółtego sera (np. gouda) 10 dag szynki parmeńskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła garść liści rukoli sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone(...)czosnek. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na oprószony mąką papier do pieczenia. Za pomocą wałka formujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy ciasto i wałek mąką. Przenosimy papier z ciastem na dużą blachę. Na wierzchu układamy warstwę z szynki parmeńskiej zachowując około 1,5 cm odstępu od brzegu. Szynkę posypujemy startym
Qchnia po prostusię bez nich obyć, nacięte końcówki sprawiły, że przybrały one fajną i ciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: "Ciocia(...)minut. Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C. Studzimy na kratce. Burgery dla dzieci z parówkami z szynki: - 1 opakowanie Parówki z szynki- Henryk Kania - 5 bułek do burgerów - 2 bataty - 1 mały burak - 1 mała cukinia - łyżka sezamu
SMYKWKUCHNIsera 10 dag szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 łyżki ketchupu 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, delikatnie rozwałkować. Na całej powierzchni ciasta, rozmasować ketchup. Następnie na cieście układamy plastry szynki i na całości posypujemy startym(...)powstałe ślimaczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec około 20 minut do momentu zrumienienia. Slimaczki można podawać na ciepło jak i na zimno z ulubionym sosem np. czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem! pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie. składniki 10 długich, słodkich papryk farsz: 250 g szpinaku 6 ząbków czosnku 2 małe cebule - drobno posiekana 1 papryczka jalapeno 100 g serka mascarpone garść pietruszki 60 g szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz sos: pęczek pietruszki(...)blenderze. Do farszu dołożyć szynkę, serek, wszystko dokładnie wymieszać doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Tak przygotowanym farszem nadziać papryki. Można zawiązać szczypiorkiem. Przygotować sos. Rozdrobnić w blenderze pietruszkę, paprykę i czosnek. Wymieszać z oliwą i winem, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na dno naczynia do pieczenia, ułożyć papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garyspód: 200 g mąki (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli Quiche z gruszkami i kozim serem - nadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo(...)oraz sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet
Poezja smaku