wersja pizzy. Cukinia nadziewana a'la pizza 3 niewielkie cukinie 1 łyżka oliwy 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku kilka plasterków szynki garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli mini Galbani garść liści bazylii Każdą cukinię przekroić na pół i wydrążyć środki. Każdą cukinię posypać solą i odłożyć na 20 minut. Passatę wymieszać(...)wody, która się wytrąciła, następnie posmarować lekko oliwą, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, następnie wyjąć blachę i każdą cukinię wysmarować w środku sosem pomidorowym, na to połoyć porwane kawałki szynki, oliwki i mozzarellę, wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut aż wszystko się zapiecze. Przed podaniem posypać bazylią
Smaczny zeszytZuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki : 1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie(...)patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora i smażyć aż zmięknie. (Jeżeli używacie chudego mięsa lub szynki można dodać nieco masła, aby por się nie przypalił). Przestudzić. W jednaj misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzone pory z boczkiem oraz słodką i ostra paprykę
Codzienne Gotowanierozpadły się w piekarniku. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 20 minut. Mini pizze – idealne przekąski na imprezę Kto nie kocha pizzy? W wersji mini to idealne przekąski na imprezę. Przygotujesz je błyskawicznie, a Twoi goście zjedzą je ze smakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy, 1 koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 10 plastrów szynki, 20 dag sera tartego(...)momentu, aż zacznie się gotować. Przypraw go ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem i odstaw. Pokrój szynkę, pieczarki i cebulę w kostkę. Wyłóż sos pomidorowy na gotowy spód do pizzy, a następnie ułóż składniki. Wierzch posyp serem i ziołami prowansalskimi. Piecz około 30 minut do momentu, aż zarumienią się boki pizzy i ser. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy
Rozdomowionafaszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem
Lena Gotujewydaniu ( przepis – KLIK ) Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 7 plasterków szynki kilka garści sera gruyere kilka pieczarek, 5-6 sztuk 1/2 cebuli salami – 14 plasterków lub więcej, wg uznania 1 op. mozzarelli light – opcjonalnie koncentrat pomidorowy oregano Mąkę przesiewamy(...)Oprószamy suszonym oregano. Każdy placek posypujemy garścią tartego sera gruyere (może być inny). Kładziemy plasterek szynki, pieczarki, piórka cebuli i salami. Na wierzchu dodatkowo można rozłożyć kawałki mozzarelli, które można oprószyć szczyptą słodkiej mielonej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do zarumienienia, przez około 10-15 minut
Smaki Na Talerzupodpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi, kładziemy ćwiartki fig i podpiekamy jeszcze moment. Wyjmujemy bruschette z piekarnika, dodajemy chrupiące plasterki szynki, skrapiamy miodem i oliwą extra vergine Monini i posypujemy listkami tymianku i lawendą. Do tego koniecznie zimne prosecco
Mia Cucina Sofietażółtego sera 150 g szynki w plastrach 200 g serka wiejskiego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak rozmrozić, odlać wodę, lekko odcisnąć. Serek wiejski przełożyć na gęste sitko do odkapania. Do miseczki wbić jajka, dodać szpinak, posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać. Wylać na prostokątną formę (ok. 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na całą powierzchnię(...)masy wyłożyć plasterki sera lub równomiernie posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Na upieczonym i wystudzonym plastrze szpinakowego ciasta rozłożyć serek wiejski, na nim szynkę. Zwinąć w roladę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpinakowa rolada pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyśrodek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środek papryki oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 min. Po 15 min ostrożnie wyciągamy paprykę z piekarnika i kolejno układamy w środku 3/4 szynki, sera żółtego, mozzarelli i szczypiorku. Następnie wybijamy do każdej połówki papryki po jednym jajku i posypujemy resztą szynki, sera
Kolejny blog o gotowaniudużych jajek ugotowanych na twardo 20 dkg ogórka zielonego średniej wielkości główka sałaty 20 dkg dużych plastrów szynki Dodatkowo do dekoracji: jajka (u mnie przepiórcze), kiełki (u mnie lucerny), zioła, pomidory (u mnie koktajlowe), wstążki ogórka, rzodkiewka. Jak zrobić torcik warzywny z szynką. Pieczarki oczyścić, pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, 1/2 łyżeczkę soli, pieprz(...)formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową bądź folią spożywczą. Na dno formy położyć kilka liści sałaty, które pokryć odrobiną kremu pieczarkowego . Kolejno układać warstwy: jajka, szynki, pomidora, ogórka, sałaty, jajka, szynki, pomidora, ogórka, szynki i sałaty. Każdą kolejną warstwę smarować kremem pieczarkowym, aby składniki do siebie przylegały i łączyły się w całość. Po wierzchu torcik warzywny udekorować kawałkami warzyw, ziół
MeCooksjajka ½ kostki masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli szczypta przyprawy do pizzy duża szczypta suszonych ziół oregano,bazylia szczypta ostrej papryki w proszku około 15 dag żółtego sera około 20 dag wędliny (np. szynka, wędzonka, kiełbasa) kilka łyżek ketchupu 1-2 duże cebule szczypta Vegety
Mała w garnku mieszapiekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut
w mojej kuchnigorącej) 40 g świeżych drożdży 4-5 pieczarek sos pomidorowy lub passata pomidorowa 1 cebula kilka plasterków ulubionej kiełbasy lub szynki mozzarella (najlepiej) lub opcjonalnie inny ser Będziemy potrzebować jeszcze: dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę
Słodkie okruszkisycący obiad jednogarnkowy. Mięso doprawione mieszanką przypraw i musztardą jest bardzo smaczne i wyraziste. Najlepiej zamarynować mięso kilka godzin przed pieczeniem, by było bardziej aromatyczne. Do tego dania polecam użyć kawałków wieprzowiny, jak łopatka czy karkówka, szynka będzie za sucha. Danie przygotowałam z moją ulubioną brukselką oraz marchewką, jednak możecie zmodyfikować ten zestaw i dołożyć swoje ukochane warzywa 🙂 Wieprzowina(...)najmniej kilka godzin do lodówki. 2 Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół. Marchewkę kroimy w plastry. Do warzyw dodajemy zamarynowane mięso, mieszamy dokładnie składniki i oprószamy pieprzem. 3 Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 1 godzinę. Przed końcem pieczenia możecie zdjąć pokrywę, aby danie się przyrumieniło. Artykuł Wieprzowina z brukselką i marchewką z piekarnika pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiwylepiam nim wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników(...)jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy. Bardzo ostrożnie z solą, bo szynka jest słona! Dajemy sporo pieprzu, żeby farsz miał kopa, można dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Farsz wlewamy na podpieczone ciasto, na nim układamy blanszowane główki szparagów i wkładamy tartę do pieca na 10 minut, temperatura 170 stopni. Tartę podałam z jajkiem w koszulce i czarną
ladykitchenpożywne, najlepiej smakują na ciepło. Jeżeli lubimy jajka na miękko to możemy krócej zapiekać. Ja wolę jajka na twardo więc piekłam 15 minut. Do przygotowania jednej muffinki potrzebujemy: 2 kromki pieczywa tostowego może być pełnoziarniste lub pszenne duży plasterek szynki lub dwa mniejsze jajko plasterek pomidora sól, pieprz szczypior odrobina masła do wysmarowania formy A ile potrzebujemy składników to już(...)Następnie do formy do wypiekania muffinek wysmarowanej masłem wykładamy kromki pieczywa robiąc na środku wgłębienie. Na pieczywo układamy plasterki wędliny a w środek wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdą muffinkę kładziemy plasterek pomidorka i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem
Pomysłowa kuchnia