pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:105/331)

Tort sałatkowy z jajkiem 48

przepis! TORT SAŁATKOWY Z JAJKIEM – PRZEPIS Składniki CIASTO SZPINAKOWE 350 g mrożonego szpinaku 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku pieprz sól WARSTWA MIĘSNA 300 g szynki konserwowej 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 papryka czerwona marynowana 1 łyżka jogurtu greckiego 6 kromek chleba tostowego WARSTWA SEROWA 300 g sera żółtego złoty mazur 4-5 ogórków(...)dusić aż woda odparuje. Przyprawić, odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, mąkę, szpinak, wymieszać. Masę przełożyć do blachy (24x24cm). Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ciasto przekroić na dwa blaty. WARSTWA MIĘSNA Szynkę i czerwoną paprykę pokroić kosteczkę dość drobno. Musztardę, majonez, jogurt połączyć ze sobą. Całość wymieszać. Mięsną masę wyłożyć na ciasto szpinakowe. Całość przykryć

Alle Dobre!
Caprese z wędzoną szynką na cieście francuskim (zapiekanka) 179

bazylia             Przygotowanie:   Ciasto francuskie rozkła damy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zawijamy boki, aby sos nie wyciekł. Passatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi pomi dorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy

ChilliJemy
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 165

znalazł :) Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)... ... układamy na serze... ... i posypujemy drugą połową sera Roladę zwinąć(...)nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk) Nagrzać piecyk do 200 stopni C Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
O włoskim gotowaniu i stylowej kuchni - Relacja ze spotkania dla blogerów z Gorenje 149

Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z  osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy(...)technicznych nowinek. Sprzęt występuje w dwóch wersjach kolorystycznych, matowej czerni i ecru. Mi bardziej do gustu przypadł ten drugi wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste

Chilli Czosnek i Oliwa
Calzone 253

pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone {4 porcje} Temperatura piekarnika: 210 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning(...)porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210 o C ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 172

płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie(...)odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (czosnek przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy

DefinicjaSmaku
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 137

łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego   6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej suszonej szynki) 2-3 figi   łyżka miodu  Przygotowanie bruschetty z gorgonzolą i figami:    Ciabattę lub bagietkę pokrój na kromki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C (górna grzałka) i opiecz(...)chleb stanie się chrupiący (ok. 5 minut). Gorgonzolę rozgnieć widelcem ze śmietaną lub jogurtem na pastę. Posmaruj chleb. Na każdej kanapce ułóż po plasterku szynki. Figi pokrój na ćwiartki lub plastry i ułóż na bruchettach. Skrop miodem.  Cytrynowe muffinki z ricottą i kruszonką Te muffinki są bardzo wilgotne i puszyste, a to za sprawą dodatku sera ricotta. Idealne do kawy

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki z rukolą, szynką, figą, gruszką i Lazurem 125

świeżo mielony pieprz oliwa lub masło Bagietkę pokroić w kromki grubości ok. 1,5 cm, posmarować masłem lub oliwą i piec do lekkiego zrumienienia w 200 o C. Następnie na grzanki wyłożyć umytą i osuszoną rukolę, plastry szynki, pokrojone w plastry figi i kawałki gruszek. Na końcu wyłożyć kostkę lub plastry sera. Doprawić solą i pieprzem i od razu podawać

Czerwień i błękit
Pieczeń z dzika z grzybami 113

dzika cały udziec i szynkę zalewamy maślanką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso z dzika wyjmujemy z maślanki, płuczemy, osuszamy, nacieramy solą , smarujemy marynatą i odstawiamy ponownie na 24 godziny w chłodne miejsce. Marynowane mięso z dzika układamy na papierze do pieczenia w blaszce. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok. 2,5 godziny(...)stopni C i pieczemy 3,5 godziny. Mięso z dzika po upieczeniu kroimy w grube plastry i podajemy na ciepło z sosem grzybowym i makaronem. Pieczone mięso z dzika pokrojone w cienkie plastry wyśmienicie smakuje też na zimno. Przygotowanie sosu . Zlewamy sos z pieczenia mięsa, odmierzamy objętość sosu. Uzupełniamy wodą do ok. 400 ml. Pieczeń kroimy w plastry, wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWA DUŻA PIZZA 171

dużej blaszce od piekarnika. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 50g drożdży szklanka wody duża szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka cukru 5 łyżek keczupu cebula 1-2 pomidory kiełbasa lub szynka w plasterkach mozzarella żółty ser do posypania przyprawa do pizzy WYKONANIE Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy(...)przyprawy do pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona w plasterki lub szynkę,pomidory pokrojone,mozzarellę i posypujemy wszystko startym żółtym serem.Na wierzchu sypiemy przyprawę do pizzy lub według siebie jakieś inne przyprawy.Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy ok.20-25min. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Tarta z bakłażanem 129

przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły

Pasja Smaku
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 98

pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym sosem(...)całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego obiadu. Czytaj dalej >> 13) Makaron z szynką i serem Bardzo proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników i makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut! Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu. Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma

Kuchnia MagdaLeny
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 142

przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę

Basia w kuchni
Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym 235

Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania