pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:103/331)

O włoskim gotowaniu i stylowej kuchni - Relacja ze spotkania dla blogerów z Gorenje 184

Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z  osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy(...)technicznych nowinek. Sprzęt występuje w dwóch wersjach kolorystycznych, matowej czerni i ecru. Mi bardziej do gustu przypadł ten drugi wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste

Chilli Czosnek i Oliwa
Calzone 279

pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone {4 porcje} Temperatura piekarnika: 210 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning(...)porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210 o C ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 210

płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie(...)odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (czosnek przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy

DefinicjaSmaku
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 162

łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego   6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej suszonej szynki) 2-3 figi   łyżka miodu  Przygotowanie bruschetty z gorgonzolą i figami:    Ciabattę lub bagietkę pokrój na kromki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C (górna grzałka) i opiecz(...)chleb stanie się chrupiący (ok. 5 minut). Gorgonzolę rozgnieć widelcem ze śmietaną lub jogurtem na pastę. Posmaruj chleb. Na każdej kanapce ułóż po plasterku szynki. Figi pokrój na ćwiartki lub plastry i ułóż na bruchettach. Skrop miodem.  Cytrynowe muffinki z ricottą i kruszonką Te muffinki są bardzo wilgotne i puszyste, a to za sprawą dodatku sera ricotta. Idealne do kawy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczeń z dzika z grzybami 150

dzika cały udziec i szynkę zalewamy maślanką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso z dzika wyjmujemy z maślanki, płuczemy, osuszamy, nacieramy solą , smarujemy marynatą i odstawiamy ponownie na 24 godziny w chłodne miejsce. Marynowane mięso z dzika układamy na papierze do pieczenia w blaszce. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok. 2,5 godziny(...)stopni C i pieczemy 3,5 godziny. Mięso z dzika po upieczeniu kroimy w grube plastry i podajemy na ciepło z sosem grzybowym i makaronem. Pieczone mięso z dzika pokrojone w cienkie plastry wyśmienicie smakuje też na zimno. Przygotowanie sosu . Zlewamy sos z pieczenia mięsa, odmierzamy objętość sosu. Uzupełniamy wodą do ok. 400 ml. Pieczeń kroimy w plastry, wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWA DUŻA PIZZA 198

dużej blaszce od piekarnika. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 50g drożdży szklanka wody duża szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka cukru 5 łyżek keczupu cebula 1-2 pomidory kiełbasa lub szynka w plasterkach mozzarella żółty ser do posypania przyprawa do pizzy WYKONANIE Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy(...)przyprawy do pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona w plasterki lub szynkę,pomidory pokrojone,mozzarellę i posypujemy wszystko startym żółtym serem.Na wierzchu sypiemy przyprawę do pizzy lub według siebie jakieś inne przyprawy.Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy ok.20-25min. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Tarta z bakłażanem 163

przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły

Pasja Smaku
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 137

pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym sosem(...)całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego obiadu. Czytaj dalej >> 13) Makaron z szynką i serem Bardzo proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników i makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut! Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu. Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma

Kuchnia MagdaLeny
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 163

przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę

Basia w kuchni
Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym 274

Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne

Ogrodnik w podróży
Makaron z sosem z pieczonych pomidorów z ricottą 167

powoli się kończy. A jak widzieliście, parę dni temu wrzuciłam tutaj przepis na epicki sos z pieczonych pomidorów, który to połączyłam z makaronem i ricottą. Efekt tego trio macie w dzisiejszym wpisie. Czy makaron z sosem z pieczonych pomidorów z ricottą był smaczny? No pewnie. I powiem Wam szczerze, że sama ricotta nie jest jakoś bardzo niezbędna, dodałam(...)posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Spaghetti bolognese (Ragù) Makaron z cukinią, pesto i fetą Makaron z bakłażanem i szynką parmeńską Makaron w sosie pomidorowym z białą kiełbasą i fetą Spaghetti alla puttanesca Artykuł Makaron z sosem z pieczonych pomidorów z ricottą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Schab pieczony w ziołach 231

Niedziela, więc czas  na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4  łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki(...)Przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 90 minut. Zawsze przyjmuję przy pieczeniu mięsa zasadę ...1kg na 1 godzinę. Pozostawić w rękawie do ostygnięcia, a potem kroić i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 203

pozostałe 2 pieczemy w całości. Jeśli chodzi o samo pieczenie, pamiętajmy, aby gołąbki przykryć dodatkową warstwą kapusty, a naczynie dokładnie zamknąć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. W przeciwnym razie groziłoby nam, że gołąbki staną się suche. Jeśli jednak przeprowadzimy ten proces poprawnie, będziemy mieli możliwość zjedzenia delikatnych i chrupiących, choć jakże prostych w przyrządzeniu gołąbków. Pieczone gołąbki(...)gallery-193 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Ugotowany ryż mieszamy z mielonym mięsem Liście kapusty zbijamy tłuczkiem i parzymy Zwinięte gołąbki układamy w brytfannie Pieczemy szczelnie przykryte przez 2 godziny Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem Post Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą 123

malujemy mlekiem.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim plasterki szynki i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno

Kulinarne przygody Gatity
POLĘDWICZKA PIECZONA W SZYNCE SZWARCWALCKIEJ 143

stopni. Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam w pieprzu, zawijam w szynkę. Roladkę ponownie smaruję olejem. Mięso obsmażam na złoty kolor na dużej patelni (wcześniej nagrzanej), przekładam na blaszkę, piekę przez 16 minut. Wyjmuję mięso, przekładam na półmisek, zostawiam na około 10 minut w całości, aby mięso stało się soczyste

JejKuchnia