pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:63/417)

Pesto z pieczonej dyni 97

dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pesto z pieczonej dyni Składniki: 500 g świeżej dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego grana padano 1 garść łuskanych orzechów włoskich szczypta płatków chili (jeśli

Moja smaczna kuchnia
Domowe przetwory: pasta z czerwonej papryki 185

pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Po upieczeniu papryki pozostawiamy do wystygnięcia. Potem zdejmujemy skórkę, wyciągamy nasiona i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy

Kuchenne Wariacje
Przepisy kuchni Bałkańskiej 149

Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na gorącej oliwie, . Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli , smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano, odstawić do przestygnięcia. Połówki cukinii umieścić w formie do pieczenia, wypełnić masą posypać tartym  i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 175 ° C przez 20 – 25 minut. Bagietka z pastą truflową Bagietkę(...)pokroić na grube kromki, natrzeć czosnkiem, posmarować pastą truflową. Piec w piekarniku do chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem Sałatka z cieciorki Papryki kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy cieciorkę paprykę, a po kilku minutach pomidory z puszki. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół

MarciochaKucharzy
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 182

przygotowujemy nadzienie. Kurczaka kroimy w dużą kostkę.Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą  ilość papryki słodkiej mieszamy.Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do  woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku

Moje Kuchenne Rewelacje
Baba ziemniaczana śródziemnomorska i dip z bakłażana 144

ziemniaki ok 1,2 kg 1 cebula 2 jajka 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 100 g sera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych 1 szkl mąki sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1/3 szkl oleju na dip 1 bakłażan 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie(...)ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki i fetę pokrojoną w kostkę. Wszystko wymieszać i przelać do formy babkowej (Ja użyłam

Gotowanie jest łatwe
Bagietka z mięsem i warzywami 225

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)wstawiamy bagietki na 5-10 minut.   Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.   Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił.   Nakładamy niewielką ilość mięsa.   Polewamy delikatnie sosem.    Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki.   Polewamy solidnie sosem.   Bagietka gotowa.Najlepiej jeść

Maminek kulinarny
Bataty w miodzie z chili i cynamonem 139

włóż do piekarnika. Składniki (4 porcje jako dodatek): 2 bataty 4 łyżki oliwy 2 duże łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie (7 minut bez pieczenia): - bataty kroimy w kostkę (niekoniecznie równą) i wkładamy do miski - miód rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - do rozpuszczonego

Pora na pora i pomidora
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 200

rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym.   SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko keczupem (np. pędzelkiem silikonowym) . 2. Wzdłuż dłuższej krawędzi układać pasami szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć(...)pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem. Podawać same lub z keczupem

Kto ugości moich gości?
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 205

ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso poukładać cebulę. Całość doprawić tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i słodką papryką. Tak przygotowane mięso przykryć pokrywką i piec w  temperaturze 180 o C przez 1 godzinę i 45 minut, a następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut

Mama Gotuje
Kasza jęczmienna z papryką 162

kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego

kgwjanczewo
Muffiny na słono 164

jednak postanowiłam przygotować wersję, którą z apetytem można skonsumować podczas kolacji. Składniki: Ciasto: Składniki suche:  szklanki mąki pszennej  jedna łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka ziół prowansalskich Składniki mokre:   pół szklanki mleka   jedno jajko   50 ml oleju   Dodatki: Tak naprawdę, do tych muffin możemy(...)sposób powstaje nam ciasto. Następnie kroimy w kostkę szynkę, ser, paprykę oraz cebulę. Wszystko to dodajemy do ciasta i krótko mieszamy Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffiny. Ja użyłam silikonowych, jednak można także użyć blachy do muffin. Na koniec posypujemy wierzch muffinek starkowanym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut.  Obserwujmy

Taste Therapy
Rolada pomidorowa 1592

mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewieOddzielamy żółtka od białek, następnie  ubijamy je (tzn. żółtka) dolewając stopniowo gorącą wodę. Stale miksując dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczona papryka z serem korycińskim swojskim i truskawką kaszubską 126

papryki usuńcie gniazda nasienne, posmarujcie ją 2 lyżkami oleju rydzowego ze wszystkich stron. Oprószyć solą i grubym pieprzem, natrzeć listkami rozmarynu. Ułożyc na papierze i piec przez około 20 minut w piekarniku. Poznajemy, że papryka jest już upieczona, kiedy jej skórka staje się miejscami czarna. Włożenie ciepłej papryki do plastikowej torebki i zamknięcie jej tam na parę minut sprawia

Z Kuchni Do Kuchni