Zapraszam na pyszny karczek, który podałam w towarzystwie pieczonych warzyw na Noworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się smakami i aromatem przypraw. Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2 główki(...)półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny i wszystko posypałam solą
Gosia gotujewymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp po szczypcie czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi
W kuchni Karmel-itkiczasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut
Z Majeczką w kuchniszklanki mąki- 1/2 kostki margaryny- szczypta soli i pieprzu- szczypta proszku do pieczenia- odrobina ziół prowansalskichNadzienie:- średnia cukinia- średnia cebula- 2 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 1 jajko i białko- olej- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 25 dkg sera żółtego- przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprzPrzygotowanie:Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki(...)minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii.Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą żółtego sera.SMACZNEGO
Zainspirowana w kuchniprzed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę kroimy na mniejsze kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Marynujemy 10 minut. Marynowane warzywa układamy na talerzu, następnie układamy pieczone warzywa. Całość
Mango PapajaKARKÓWKA PIECZONA Bardzo smaczna, soczysta karkówka idealna do obiadu jaki na kanapki. Składniki: karkówka czosnek papryka sol pieprz majeranek słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy nacieramy sola 2. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku , dodajemy do niego szczyptę soli i ucieramy na papkę. 3. Nacieramy przetartym czosnkiem mięso(...)Posypujemy papryka lekko ja wklepując 5. Nacieramy majerankiem 6. Posypujemy pieprzem 7. Umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temp 200-210C, po czym obniżamy temperaturę pieczenia do 180C. Pieczemy ok 1 godz. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by mięso nam się troszkę zarumieniło. 9 Cieple, pokrojone
Kulinarnie z Polką na Kresachtrzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna.składnikipaczka młodego szpinakupuszka soczewicy - osączona1 cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki czosnku, posiekaneoliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki100 g chorizo pokrojone w kostkę1 łyżeczka papryki najlepiej wędzonej 4 jaja,sól, pieprzprzygotowanieNa patelni(...)paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok 20 minut , aż masa się zetnie
Stare Garyzielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie czosnek granulowany Białka oddzielamy(...)żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna. Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy. Ciasto wylewamy na blachę
Czerwona PorzeczkaWeków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku
Wanilia i Kardamonkilka łyżek kwaśnej śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób przygotowania: Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut. W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej
Kuchnia w czekoladziewody. Jeśli macie pęczak w torebkach, należy postępować według przepisu na opakowaniu. Cukinię należy obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki. W obu wydrążyć gniazda nasienne. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem. Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół
Garniec Magaliesobą kaszę manną, tymianek, słodką paprykę, pieprz i sól. Do garnka z odcedzonymi i odparowanymi ziemniakami wsypać panierkę. Garnek zamknąć pokrywką i potrząsać nim, aż panierka pokryje wszystkie kawałki ziemniaków.Naczynie żaroodporne lub blachę od piekarnika posmarować olejem i wyłożyć ziemniaki w panierce, tak aby leżały luźno, nie stykając się ze sobą.Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym(...)przez około 30 - 40 minut, aż nabiorą złotego koloru.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Olej można zastąpić smalcem (około 2 - 3 łyżki), który wzbogaci smak potrawy.Ziemniaki podczas pieczenia należy co jakiś czas przemieszać.Można dodać ostrej papryki, aby ziemniaki stały się ogniste.Źródło przepisu: Słodkie Słone
Gospodyni Miejskamiodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
Bulliomiodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
Bulliomoim zdaniem, te przeze mnie zrobione nie do końca przypominały frytki więc nazwałam je po prostu pieczonymi ziemniakami. Przepis ze strony Mniam Mniamskładniki 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi*2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pominąćgłówka czosnku opcjonalnie1 łyżka cukrusólprzygotowanieCzosnek podzielić na pojedyncze ząbki.Obrane ziemniaki pokroić(...)minut.Wylać wodę, wypłukać ziemniaki pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na ściereczce.Ponownie przełożyć do miski, spryskać olejem, posypać papryką w proszku, wymieszać rękami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ziemniaki powinny być ułożone w jednej warstwie. Pomiędzy ziemniakami ułożyć ząbki czosnku. Lekko posolić.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez
Stare Gary