sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii 1 średnia cukinia pokrojona w plastry kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Papryki przekrój na pół, wyrzuć gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i od razu szczelnie zawiń w folię aluminiową na 10 minut, co sprawi, że skórka łatwo(...)kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz paprykę, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem przez około 10 minut. Wsyp soczewicę, wlej bulion oraz śmietankę, całość dokładnie zamieszaj i gotuj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dopraw bazylią, solą
Roślinna - blog wegańskisałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 3 pomidory malinowe 1/3 kostki sera feta garść listków świeżej mięty oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej(...)bazylia suszona sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zwilżyć papier oliwą z oliwek. Na blaszce ułożyć bakłażany posypać każdy plasterek odrobiną papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami. Rozgrzać piekarnik i włączyć opcję grill lub grzanie z góry
DefinicjaSmakuomijałam je szerokim łukiem. To są takie 2 wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka) dla aromatu. Gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie, aż chciało(...)przypomina swojej surowej wersji. To było odkrycie roku. Od tej pory pieczona pietruszka na stałe gości w moim menu, najczęściej w postaci frytek, które są lepsze i zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy
Zawsze głodna!Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę(...)kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarnepokryły się oliwką. Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone. W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo
Kulinarny karnet Christopheramarynowana z tego przepisu jest zawsze smaczna, jędrna i chrupiąca, przechowuje się długo. Doskonała jako dodatek do sałatek, kanapek, czy gotowanych lub pieczonych kiełbasek. Polecam :) Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra ) - papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg. - ziele angielskie - liście laurowe - gorczyca w ziarenkach - czosnek - olej Zalewa - 6 szklanek wody - 1 szklanka octu - 6 płaskich
Kuchnia z widokiem na ogródsamym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około 1 kg ładnej szynki 3-4 ząbki czosnku opakowanie papryki słodkiej (ok. 20 g ) opakowanie startego imbiru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka(...)podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po czym przykrywamy naczynie folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę
na moim stole...kiełbasę można upiec w piekarniku lub na grillu. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy upiec czosnek to oczywiście pieczemy główkę w całości. Ponadto tak zrolowaną kiełbasę łatwiej jest odwracać na grillu :-) Składniki: 5-8 lasek białej kiełbasy (nie mogą być oddzielone) 3 łyżki oleju szczypta papryki słodkiej szczypta suszonego tymianku Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe(...)dłuższe) czosnek Wykonanie: Kiełbaski zwijamy w rulon i przedziewamy patyczkami do szaszłyków (tak jak na zdjęciu) Kiełbaski nacieramy olejem i posypujemy papryką i tymiankiem. Wokoło kiełbasy można rozrzucić nieobrany z łupin czosnek i piec go razem z kiełbasą. Taki upieczony czosnek łatwo można wycisnąć z łupinki, ponadto ma dużo delikatniejszy smak niż świeży czosnek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUobieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.Babeczki pieką się w piekarnikubrokułowe babeczki z salsą z liczi
Bon Appetit MałgorzatyBoczek pieczony w rękawie nie ma sobie równych - mięciutki, soczysty, otulony delikatnie zrumienioną, ale nie twardą skórką. Z warzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na półmisku. Ale ostrożnie, bo taki boczek szybko idzie w boczki ;). Składniki: 1,2 kg surowego boczku ze skórką, jasna część z 1 dużego pora, 1 słodka czerwona papryka, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki(...)wewnętrznej strony majerankiem. Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek. Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin. Wytopiony tłuszcz
Nie tylko w kuchniJesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest(...)małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz soląi pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.PODANIE Gulaszu:Na płaskim talerzu
kulinarnyJaSchab w sosie z czerwoną papryką – idealny na obiad Szukacie pomysłu na obiad? Dziś polecam Wam klasykę w nico wzbogaconej wersji. Schab w sosie z czerwoną papryką. Moja rodzina uwielbia to danie. Tak przygotowany schab idealnie smakuje z ziemniakami i zestawem ulubionych surówek. U nas najczęściej pojawia się klasyczna surówka z białej kapusty i sałata na słodko dla dzieci(...)sosie z czerwoną papryką. Taka patelnia tytanowa jest idealna do codziennych obiadów i nie tylko. Świetnie się też sprawdza np. do przygotowania pieczonych naleśników. Tak, tą patelnię bez obaw można wkładać do piekarnika. Na czas pieczenia wystarczy odpiąć rączkę. Sysem click-by-click to też świetne rozwiązanie, jeśli tak jak ja macie małą kuchnię. Dzięki odpięciu rączki łatwiej zmieścić
Słodkie okruszkimleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,2 łyżki ketchupu Develey, ok. 24 plasterków salami,50 g żółtego sera,1/2 czerwonej papryki,kilka czarnych oliwek,kilka różyczek brokuła. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw(...)ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy na pizzach. Pieczemy ok. 17 minut
Aga w kuchniplacuszków bardzo uatrakcyjnia to danie Składniki: 100 g świeżego jarmużu 2 jajka 1 szklanka mąki tortowej 400 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku olej do smażenia 1 mały słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie: Jarmuż z blanszujemy w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Odcedzamy i ostudzimy. Ostudzony jarmuż
kgwjanczewoPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmiennąSkładniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy(...)podobnej wielkości kawałki, a czosnek kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej
Moja smaczna kuchnia