pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:70/417)

Pieczone bataty z rozmarynem 118

Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z   sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty (ok. 600 g) oliwa  z oliwek gruba sól morska czerwona ostra papryka(...)kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu

Kulinarne przygody Gatity
Ajvar - pasta z papryki i bakłażanów 126

Ajvar, czyli pasta z papryki i bakłażanów, na całych Bałkanach jest niezastąpionym dodatkiem do pieczonych mięs. Doskonale sprawdzi się jednak także na kanapkach z wędliną czy serem - zamiast ketchupu. W sieci znajdziecie wiele przepisów na ajvar, różniących się zarówno proporcjami papryki i bakłażanów, jak i dodatkami do pasty. Mój ajvar jest mocno paprykowy, z wyraźnym posmakiem ziół, ale radzę

W SMAK
Kurczak z musem jabłkowym 196

Drób pieczony z jabłkami każdy z nas jadł pewnie w wielu wersjach - ja proponuję dzisiaj kurczaka z ... musem jabłkowym :)SKŁADNIKI4 kawałki kurczaka (u mnie ćwiartki)5 jabłek1 cebula2 łyżki miodu2 łyżki majerankusól, pieprzpapryka słodkaoliwa PRZYGOTOWANIE  Cebulę podsmażamy(...)oliwie. Dodajemy jabłka (ze skórką) pokrojone w ósemki. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i miód - mieszamy. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę i połowę jabłek miksujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa pizza 266

podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1528

feta – 50 g * ser ricotta – 50 g * sól , pieprz , papryka DO POSMAROWANIA: * małe żółtko – 1 szt * śmietana – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy(...)dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką. CAŁOŚĆ: Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pikantny kurczak a'la KFC 438

zaletą bowiem można spokojnie wstawić kurczaka do piekarnika i wyjąć już gotowego. Składniki 4 podudzia z kurczaka 6 pałek z kurczaka płatki kukurydziane mąka ziemniaczana 2 jajka sól ostra papryka przyprawa do kurczaka Części kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ( ważne jest żeby kurczak był suchy). Do reklamówki foliowej wrzucamy 3-4 garście płatków i dokładnie rozbijamy je przy użyciu tłuczka(...)opcjonalnie możemy ją spryskać delikatnie olejem (ja ostatnio nabyłam mate silikonową do piekarnika w Ikei). Wierzch każdego kawałka kurczaka posypujemy odrobiną soli, ostrą papryką i przyprawą do kurczaka. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni i pieczemy min, 70 min. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa(...)smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 188

paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem i nakładamy przygotowane składniki – startą mozarellę, paprykę, pieczarki, po krążku cebuli, kawałku suszonego pomidora, ponownie mozarellę – posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230°C na 15 minut.Mini pizze z pieczarkami brunatnymi

mojewypiekiinietylko
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 179

cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę wrzucamy ją do zimnej wody. Skórka powinna wtedy łatwo dać się obrać

Ratunku obiad
Pizza z pieca 385

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa pizza z pieca na cienkim cieście, o wiele smaczniejsza od tych sprzedawanych w pizzerii. Łatwa i

Marta Gotuje
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 157

podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa(...)polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości

Food Square
Łosoś z frytkami z batatów 216

ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada). Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier, tymianek, kurkumę, chilli i sól) rozcieramy w moździerzu na pył. Dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy

Poezja smaku
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 180

mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.   Papryki przekrawamy na połówki.Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem.   Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ).   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C  i pieczemy ok. 20 min.   Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną.   Dodajemy sól, pieprz.   Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne

Ostra na Słodko
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 179

Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy(...)zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra

BaRepas
Karczek pieczony z warzywami i jabłkami 109

Zapraszam na pyszny karczek, który podałam w towarzystwie pieczonych warzyw na Noworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się smakami i aromatem przypraw.  Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2  główki(...)półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny i wszystko posypałam solą

Gosia gotuje
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 182

wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp po szczypcie czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi

W kuchni Karmel-itki