pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:68/417)

ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 261

Pieczone żeberka   w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego(...)worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy  6 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków  zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu

potrawyregionalne
Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami 218

Składniki: Pałki z kurczaka: marynata: 50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 178

pokroić w piórka.Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.                    Gęś włożyć do  brytfanny i podlać wodą.Piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć

Moje Kuchenne Rewelacje
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 131

łyżki musztardy sarebskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy

KuchcikoweLove
chleb na drożdżach- szybki, codzienny, zwykły 156

Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.  Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.  Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest(...)możemy z nim kombinować na  różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę  i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach.  Uwaga:   Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy.  Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paprykowe Gołąbki 120

mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula łyżka masła lub oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka chili 8 papryk dużych ( kolory nie mają znaczenia ) folia aluminiowa brytfanka lub blaszka do pieczenia ciast odrobina soli Przygotowanie:  Do garnka z osoloną wodą wkładamy woreczki ryżu, i gotujemy tak długo aż woreczki z ryżem napęcznieją.  Ugotowany ostudzony(...)znowu mieszamy dodając łyżeczkę pieprzu i chili oraz odrobinkę soli.  Z papryk odcinamy górną warstwę tą z tzw. ogonkiem oraz oczyszczamy środek z pestek. Papryczki wypełniamy farszem. Umieszczamy je w brytfance lub blaszce do pieczenia ciast wyłożonej folią aluminiową, błyszczącą stroną na wierzch. Układamy papryczki blisko siebie. Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika

ClauditteMissCooking
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 174

Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie cebule obrać i drobno posiekać (część pozostawić w talarkach). Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Boczniaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wylać odrobinę oleju/oliwy z oliwek. Następnie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę(...)solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż boczniaki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać ok. 15 minut w 195ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu). Przygotowaną

Ugotować
MUFFINKI Z MIĘSA MIELONEGO 167

parmezan lub mozzarella sól,pieprz 3 ząbki czosnku smażony boczek do dekoracji  Papryki umyć,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.cebulę drobno posiekać,zeszklić cebulę,dodać paprykę i dusić na średnim ogniu,od czasu do czasu mieszając.Nadzienie przełożyć na talerzyk,odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według(...)wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane muffiny piec ok 30 min w 180st C. Udekorować papryką i usmażonym boczkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 262

uznania w tym przypadku wygrała: papryka cebula pokrojona w piórka kukurydza konserwowa ogórki kichone salami i wędzona pierś z indyka ( może być dosłownie każda wędlina) starty żółty ser ( ja lubię dużo więc tutaj min 500 g) Wszystko kroimy w drobne cienkie paski, kawałki itp. Jak ciasto podrośnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Ciasto Smarujemy koncentratem(...)ketchupem ( jeżeli do ciasta nie dodaliśmy ziół teraz możemy je posypać), kładziemy ściśle wędlinę, na nią cebulę, całość posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone.  Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy 2 ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 190

solą, ostrą papryką i kminkiem. Na wierzchu ułożyć ząbki czosnku w łupinach. Pieczenie czosnku podpatrzyłam w programach kulinarnych prowadzonych przez Jamiego Olivera. Po upieczeniu czosnek można bardzo łatwo z tych łupin wycisnąć. Unikamy w ten sposób przypalenia czosnku. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną w dół). Piec 30 minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut(...)Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam i oglądam bardzo często, więc znam dialogi niemal na pamięć. Co do książki na razie

Weekendy w domu i ogrodzie
Łopatka w kruchym cieście 182

poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami, ale Wy możecie dodać szparagi, paprykę lub korniszony w całości. Dla wielbicieli pikantnych smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki(...)tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5  łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy

Apetyczna babeczka
Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem mazdamer, pomidorkami i papryką czerwoną 75

Składniki: 300g (1 opakowanie) ciasta francuskiego 125g sera mazdamer 200g pomidorków koktajlowych 180g papryki czerwonej Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić na mniejsze porcję. Na blaszkę rozłożyć ciasto francuskie. Na jedną połowę położyć ser oraz pomidorki i paprykę. Następnie na to położyć drugą część ciasta. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 327

ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze bądź podwójne plastry. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki, ze skórką, żeby się nie porozpadała podczas pieczenia. Jeśli Wasza cukinia jest duża, można pokroić ją w ćwierć plasterki. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty.   Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę(...)ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone

Karo in the Kitchen
Pizza rodzinna 244

łyżka przyprawy do pizzy; Szczypta soli; Szczypta cukru; 4 łyżki ketchupu. Ulubione dodatki (u mnie): 100 g pieczarek; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 200 g startej mozzarelli; 4 łyżki krojonych, marynowanych papryczek jalapeno. Dodatkowo: Papier do pieczenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać olej i przyprawę(...)piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż pizza się podpiecze i wyrośnie. Podpieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać 1/2 startej mozzarelli oraz ulubionymi dodatkami (u mnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli. Pizzę ponownie wstawić

Gospodyni Miejska
Wytrawna tarta z brokułami. 218

jajko 3 łyżki śmietany Szczypta soli Nadzienie: 300 g gotowanych brokułów 3 łyżki sera 4 jaja 70 g wędzonej kiełbasy 3 łyżki mleka Szczypta soli 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ciasta. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone lub mocno schłodzone masło, mieszamy całość, aby masło równomiernie było(...)górę układamy ciężarek np. ziarnka fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Póki ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. W misie ubijamy jaja, mleko, dodajemy sól i słodką paprykę. Do jaj dodajemy ser, pokrojoną wędzoną kiełbasę i pokrojone brokuły. Mieszamy.  Na upieczone ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, układamy na wierzch większe kawałeczki brokułów

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania