pieczen - 12156 przepisów (strona:135/811)

Muffinki czekoladowe 222

Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło: link/ Temperatura pieczenia: 200ºC  Czas pieczenia: 20 min. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru(...)mokre składniki. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać widelcem (nie za długo, tylko do wymieszania składników). Wykładać do papilotek do połowy wysokości, nałożyć masło orzechowe i przykryć masą muffinkową. Piec w temperaturze 200 przez 20 min. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rożki serowe z jabłkiem 197

zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem PRZEPIS  Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 20-25 min. Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder(...)Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm. Na każdym ułożyć cząstkę jabłka. Składać trójkąty, lekko dociskając brzegi.  Piec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia).  Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 261

jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto /inspiracja:MW, ø18cm/ 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki(...)jajka. Dolać olej i zamieszać. Mieszankę dodać do suchych składników. Zamieszać całość widelcem (nie za długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø20cm) wysmarowanej olejem z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pleśniak 395

wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel zaś cytrynowy (w stonowanym kolorze). Ale co kto lubi. ;) Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Pleśniak PRZEPIS Temperatura pieczenia: 170oC Czas pieczenia: ok. 1h Składniki  /blacha 25x35/ Ciasto 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny/masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru pudru(...)cukru i pod koniec dodać budyń albo kisiel /taki jaki chcemy/. Na zapieczone ciasto wykładamy powidła, ścieramy średnią porcję ciasta, orzechy włoskie, pianę, orzechy i ścieramy najmniejszą część ciasta. Pieczemy w temp. 170oC przez około 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy beza nie jest surowa. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 404

podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli). Tym razem w wersji marchewkowej. :) Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli PRZEPIS/inspiracja: link/ Temperatura pieczenia: 200ºC  Czas pieczenia: 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli 3 jajka 4 łyżki zarodków pszennych * 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru(...)trzcinowego) 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników) 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 237

świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. Kruche ciasto z owocami i pianką budyniowąPRZEPIS/tortownica: śr. 23 cm/Temperatura pieczenia: 190ºCCzas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam(...)wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.  Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC. Notatki: Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę dodać cukier biały. Ja w swojej kuchni w ogóle

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 205

Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszkiPRZEPIS/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 20 min.Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli (dałam ok. 3/4) 300-400 ml ciepłej(...)upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis 619

prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepisPRZEPISTemperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl(...)minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowy 23169

pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek  3/4 szkl. cukru  2/3 szkl. maki tortowej  1/3 szkl. kakao  Krem 3 szkl. mleka  5 czubatych łyżek mąki(...)Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, nie smarować boków.  Piec w temp. 170oC ok.o 40 min. Cisto po wyjęciu z piekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub blat kuchenny

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2530

właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach (tak jak to widać na zdjęciach, w małej tortownicy i foremce kwadratowej).P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki(...)zwykła, ale najlepsza krupczatka) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g masła roślinnego 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany Masa budyniowa 3,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy w proszku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto orzechowo-czekoladowe 420

różnicą, że zamiast orzechów laskowych użyłam migdałów (przepis tutaj: Ciasto migdałowe z czekoladą). Ciasto pysznie smakuje na łonie natury. :)  Ciasto orzechowo-czekoladowePRZEPIS (na 1 keksówkę) Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: ok. 50 minCiasto (źródło: Moje wypieki) 100 g gorzkiej czekolady 4 jajka 100 g cukru 7 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych(...)masłem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło (z mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać. Piec w keksówce w temperaturze 180ºC

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka piaskowa, cytrynowa 395

pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowaPRZEPIS(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)Temperatura piekarnika: 170ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy)   Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru(...)duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej 20 g rodzynków (pominęłam) 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki) 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 664

świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!  Ciasto z budyniem, malinami i borówkamiPRZEPIS(forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl) Temperatura piekarnika: 180ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min.  Ciasto 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały(...)sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać.Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie).Upieczone

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka jogurtowa 669

dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po jogurcie. Wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wymieszać. Prosto i smacznie, polecam!  Babka jogurtowa  PRZEPIS temperatura pieczenia: 220ºC | czas pieczenia: ~ 60 min   Składniki  1 mały jogurt naturalny (Zott 180 g)  2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia  0,5 kubeczka(...)kubeczki po jogurcie mąki pszennej  4 jajka Przygotowanie  Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie do wystudzenia. Wystudzone ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 215

Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)  PRZEPIS{wg receptury Davida Lebovitz'a}temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia: ~ 12-14 min Składniki 70 g mąki pszennej 70 g mąki pełnoziarnistej 35 g zmielonych migdałów 75 g masła 75 g cukru (użyłam cukier brązowy(...)orzechy Przygotowanie Przy pomocy blendera zmiksować obie mąki, migdały, masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Dodać wodę i tahini. Zmiksować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki o średnicy ~1,5-2 cm i układać kolejno na papierze zachowując odstępy ok. 2 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć za pomocą widelca. Piec

coolinarnastrefa.blogspot.com