pieczen - 12156 przepisów (strona:128/811)

Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 194

więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformować z nich kulki,położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 25 minut(...)Mama i pomocnicy Dobrawka z blogu Bona A petita Joanna z blogu Notatki kulinarne Joanna z blogu Różowa kuchnia  Ala z blogu Ala piecze i gotuje Dorota z blogu Moje małe czarowanie Dorota ponownie tutaj Iwona z blogu Ivka w kuchni Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity  Arletta strona

Moje domowe kucharzenie
Lebkuchen 178

korzennej10 łyżek miodu lipowego100 g masłaLukier:1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki wrzątkuPrzepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia(...)czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce

Emcia Pichci
Tort egipski 11245

tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same blaty (razem ma być ich trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się(...)Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać, aby go nie spalić. Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy

Poezja smaku
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 256

czekolady 100 g miękkiego masła 1 jogurt naturalny 250 ml 75 g brązowego cukru 180g semoliny 100 g mielonych orzechów lub migdałów 2 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej do dekoracji maliny wiórki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę(...)Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy maliny. Następnie na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Kurczak balti z chlebem pita 415

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą.Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą do pieczenia. Na gorącą blachę zsunąć chlebki wraz z papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut. Upieczone pity powinny być mocno napuszone, z pustym środkiem. Nie muszą się zrumienić

Obiad za dychę
Błyskawiczna babka majonezowa 785

masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest(...)lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo

Grunt to przepis!
CIASTO KOKOSOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 418

Albo za bardzo pracochłonne, albo ciasto na zdjęciu mi się nie podobało. Jak już znalazłam właśnie TEN jeden jedyny przepis, nie miałam motywacji by stać w kuchni i je piec. W każdym razie, udało mi się w końcu stworzyć ciasto 2 razy bardziej kokosowe niż w znalezionym przepisie. Nie dość, że w środku są praktycznie same wiórki, to jeszcze jako(...)oleju kokosowego (stopionego) -3/4 szklanki ksylitolu (może być cukier) -4 jajka -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii -2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej) -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1 szklanka mleka kokosowego -1 szklanka wiórków kokosowych Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Mikserem

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 427

słonecznikiem, dynią i migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia(...)smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
PLACEK CIEMNY Z WIŚNIAMI 393

mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie da się go przestać jeść, a co najważniejsze jego pieczenie i wyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:)  Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:)) Składniki: -3 szklanki(...)mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę i wyłożyć na wierzch wiśnie

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 231

orkiszowej pełnoziarnistej- 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie)- 1 szkl ziaren słonecznika- 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii)- 1/2 szkl ksylitolu- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soliSłonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać(...)być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach od siebie. Lekko je spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp.175*C ( termoobieg) do lekkiego zrumienienia. Pozostawić na blaszce do wystudzenia ( są bardzo miękkie). Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 800

ksylitol). Poprzednia stewia , którą miałam miała troszkę dziwny posmak, nie każdemu on odpowiadał, natomiast ta jest cudna- posmaku nie ma żadnego. Niewtajemniczeni nie chcą wierzyć , że użyta jest do pieczenia. Ten naturalny słodzik jest równie zdrowy jak ksylitol a znacznie od niego tańszy i co najważniejsze nie ma wcale kalorii . Tak więc dzisiaj pierwszy ale na pewno nie ostatni(...)przepis z jej użyciem. Polecam !Składniki na kruche ciasto:- 3 szkl mąki orkiszowej- 5 żółtek- 1 łyżka ksylitolu z wanilią ( lub cukier waniliowy)- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g zimnego masła- 1/3 szkl ksylitoluWszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 534

przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-))Myślę iż zagości(...)zamieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie lub trzy części w zależności od używanych keksówek. Ja użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 422

pudrem. Następnie dorzucić do miski z białkami wystudzone ziarna i płatki owsiane oraz dodać migdały. Dokładnie wymieszać. Wykładać po niepełnej łyżce gotowej masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować przy pomocy widelca płaskie , okrągłe placuszki. Starać się by nie było prześwitów między ziarnami, by były zwarte. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku ok.10-20 minut do czasu(...)będą ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku. Czas pieczenia zależy od ich grubości i piekarnika. Ja piekłam swoje prawie 20 minut.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 476

prostu zapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno(...)soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią.   - W drugiej wersji

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 491

mnie typ750)- 6 jaj- 200g startej marchewki- 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)- 100g rodzynek- 3 łyżki ksylitolu- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 płaska łyżka cynamonu+dodatkowo na lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kremówka (lub gorąca woda)- troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera)- pokruszone orzechy włoskieRodzynki zalać wrzątkiem(...)tarce (ja starłam po połowie na grubych i drobnych oczkach- całość miała 200g).W misie miksera ubić jajka z ksylitolem. Stopniowo dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz z sodą. Dodać startą marchewkę oraz rozpuszczony, letni olej kokosowy. Dodać odsączone rodzynki (ja dodatkowo miksuję ręcznym blenderem, tak by były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać.Ciasto wylać

Smaczne Zdrowe