kremem moja własna karpatka zrobiona od A do Z .Czas pieczenia: 2 x 45 min Temperatura pieczenia: 200 °C Wielkość formy : Ciasto:1 szkl wody1/2 kostki margaryny1 szkl mąki4 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZagotować wodę z margaryną(...)gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.Krem:3 szkl mleka4 łyżi mąki pszennej4 łyżi mąki ziemniaczanej cukier waniliowy dużyZagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaminuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajka, chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest(...)klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki:2 i 3/4 szkl mąki1 budyń czekoladowy ( proszek)1 szkl cukru3 jajka1 łyżka miodu1 szkl(...)szkl oleju3 łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawinnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha. Czas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto:3,5 szkl mąki2 jajka3 żółtka200g margaryny 1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenieszczypta(...)Schłodzić w lodówce.Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można na ćwiartki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Większą częścią ciasta wylepić blaszkę do pieczenia i posypać kaszą manną.Poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać migdałami.Ciasto piec w 180 stopniach ok. 50 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaposiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.Masa:4 białka3/4 szkl. cukru2 op. budyniu śmietankowego (proszek)1 szkl wiórków kokosowych3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około 900 ml )Dodatkowo:brzoskwinie(...)proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.Całość piec jeszcze przez około 60 minut w temp
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaolej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta.Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem
Ciastkozercynagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół.Stale pilnujemy czy nie rumieni się za bardzo - jeśli tak, to zmniejszamy temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół.Po 15 minutach w kuchennym solarium (czyt. piekarniku)wyciągamy i schładzamy. W czasie pieczenia i chłodzenia 2 część ciasta (pozostawiona na kruszonkę) leżakuje(...)zamrażalce.No i mamy bazę do czarów! :)))) (Czas dalszego pieczenia zależy od dodatków i... lecimy "na oko")- czy polecamy? Zdecydowanie.Choć jak się tak teraz zastanawiamy, konsumując po ostatnim kawałeczku, to mamy wątpliwości czy robimy dobrze dzieląc się czymś tak dobrym! :)))Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów
Wypisz Wymalujroku po raz pierwszy upiec je sama. Do wspólnego wypieku rogali zaprosiła mnie Asia z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki, który już kilka lat z rzędu piecze te słodkości. Z ... pewną dozą nieśmiałości podeszłam do tematu, bo rogale marcińskie są dla mnie świętością nie do podrobienia. Tzn. były :))) Do dnia dzisiejszego. Nie ukrywam, że się napracowałam. Samo przyrządzenie(...)zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym
Walijskie Pichcenieblachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego kakao* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3 gruszki* sok z cytryny* cukier puder Wykonanie:Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. Owoce delikatnie ponacinać wzdłuż(...)miseczce mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę - wymieszać. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - dokładnie połączyć składniki.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlać ciasto czekoladowe. Na cieście ułożyć gruszki, lekko je wciskając w ciasto.Ciasto czekoladowe piec w 170 stopniach C przez
kolorowotorcikowodyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć(...)niej ciasto, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.Ciasto jest na tyle wilgotne
Smakołyki Berenikiłyżeczki pełne, serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki miękka palma, cukier, sól, jajko "L", proszek do pieczenia i obie mąki w robocie zmiksować na sypkie kruche ciasto tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować - do blaszki wsypać sypkie ciasto, dnem szklanki(...)ostudzić do masy serowej z jajkami wlać pomału w trakcie ucierania kawę następnie wsypać budyń z kaszą manną i chwilę wymieszać masę serową wlać do blaszki z ciastem piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony sernik jest pysznie kawowy
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany(...)cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, sok z cytryny - ile potrzeba biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka "L", maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą kilka minut wsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek silikonowych na dno włożyć po 1,5 śliwki bez pestek prawie do pełnej foremki na śliwki dać(...)ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!! we wspólnym pieczeniu udział biorą: 1/ http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Muffiny-cytrynowe-z-rodzynkami.html 2/ https://www.facebook.com
W Mojej Kuchni Lubięcynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu WykonanieOdmierz bakalie i wszystkie składniki. Natłuść keksówki masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Utrzyj masło z cukrem na jasnopoastelową puszystą masę. Pokrojone w kawałeczki banany dodaj stopniowo do masy i miksuj , aż skończysz banany(...)masa będzie jednolita. Stopniowo , powoli ,dodaj po jednym jajku. Następnie dodawaj mąkę i miksuj. Kolejno proszek do pieczenia, owoce tropikalne. Odłóż miksr i pozostałe składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki ładnie się połączą ze sobą. Przełóż do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde z wierzchu. Wyjmij
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, konfitura do nadziania, szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części(...)Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem. Źródło: Moje pasje
Z miłości do słodkości