pieczen - 12156 przepisów (strona:127/811)

Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 333

spód i boki, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni(...)wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na masie, lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut (ja piekłam 35).  5. Tartę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe! :) Jeśli

My Culinary Art
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 210

zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód ciasta: 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła(...)Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz

Kolizje Smaków
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 732

nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie przygotować błyskawicznie tuż przed przybyciem gości, a na ciepło smakują jeszcze lepiej niż w temperaturze pokojowej(...)ciasto w poprzek na plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Plasterki nie będą w tym momencie wyglądać zbyt okazale - nie przejmuj się, urosną i ukształtują się w czasie pieczenia. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut, aż ciasto napęcznieje i zezłoci się.  Palmier smakują równie dobrze na ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoskie bułeczki ziołowe 179

Włochami.  Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki(...)rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.  Uwagi:Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu

Chilli Czosnek i Oliwa
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 221

Elioti, jest popularny również w Grecji. Tradycyjnie piecze się go w okresie Wielkiego Postu, kiedy to wyznawcy religii prawosławnej nie spożywają mięsa oraz produktów mlecznych, ale podobno obecnie przygotowuje się go przez cały rok. Chlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane(...)bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek piekłam w sobotę, a w poniedziałek, gdy zjadaliśmy jego resztki, nadal był świeży. Jedyny minus to fakt, że po pokrojeniu trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 224

się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam(...)mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności z pozostałymi kawałkami ciasta. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami. Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 458

Crème frâiche (lub gęstego jogurtu greckiego)   150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą. Ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki i ciagle ubijamy do połączenia(...)się. Dodajemy Crème frâiche, krótko ubijamy. Na sam koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady. Mieszamy łyżką i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 36 cm), wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone ciasto kroimy

Made By Mom And Son
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 206

migdałów  BackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego masła 50 g mielonych migdałów BackMit szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut(...)ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na cała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 222

wanilią Kotanyi 16 łyżeczek- jagody + 8 szczypt cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut(...)zagniatamy, dzielimy na 8 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  2 łyżeczki jagód (mogą być mrożone), jagody posypujemy szczyptą cukru. Formujemy owalne bułeczki, układamy je wysmarowanej tłuszczem szklanej formie do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 234

macie czasami tak, że zabieracie się za przygotowanie jakiegoś dania i okazuje się, że brakuje Wam podstawowego składnika? U mnie to przeważnie  brakuje chleba, albo cukru, trzeba wtedy piec domowe bułeczki lub jakiś chlebek. Ale żeby zabrakło mi mąki? Tego jeszcze nie miałam, było tyle co kot napłakał, akurat do posypania stolnicy ! Chciałam upiec jakieś ciasto bo zadzwonili znajomi(...)mąki pszennej, cukier i substancje spulchniające: difosforany, a w fixie, którego nie zastosowałam do nadzienia: mąkę, cukier, skrobię, glukozę, aromat, jako barwnik: karoten.Wszystkie te produkty używa się podczas tradycyjnego pieczenia, a sodę i proszek do pieczenia każdy prawie stosuje. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić! Wiecie, że umiem piec ciasta/ tarty i przygotowywać desery

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułka paryska ekspresowa 180

kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy z ciasta spory wałek i dzielimy ciasto na 2 części . Bułki paryskie mają ok. 8 cm szerokości a długość formy do pieczenia.  Z ciasta formujemy 2 batony podobnie jak chleb, podwijając ciasto pod spód. Układamy uformowane bułki paryskie na papierze do pieczenia obsypanym mąką, nacinamy ukośnie i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia(...)stopni C. Aby bułka paryska była chrupiąca, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml  wody, możemy dodatkowo spryskać wodą powierzchnię batonów. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-30 minut. Smacznego! The post Bułka paryska ekspresowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZEBRA 198

pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i po woli wlewać pozostałe zmiksowane  składnikami. Miksować około 3 minuty aż ciasto zrobi się gładkie i puszyste. Ciasto podzielić na dwie równe części(...)jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, łyżką nakładać jasne ciasto następnie ciemne i tak  do wyczerpania ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180 C rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 168

ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200oC. Po zakończeniu pieczenia wystudzić. Śmietankę ubić z resztą cukru. Ruloniki układać na przemian warstwami tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę śmietany(...)długo aż uzyska odpowiednią konsystencję 2)      do ciasta można wybrać tak naprawdę dowolny owoc – świeży czy mrożony. Należy jedynie zwrócić uwagę czy podczas pieczenia nie będzie puszczał za dużo soków 3)      jeżeli ktoś nie przepada za bitą śmietaną to można jej zrobić mniej ( 2 opakowania śmietanki

Świat Smaku
1515.Babka z kisieli 236

Babka z kisieli...[ przepis z jakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013 ..15 października obchodzony jest(...)połowa z nich umiera... 1 kostka margaryny  1 szkl. cukru  5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać

Moje domowe kucharzenie
Bigos według Ewy Wachowicz 3038

białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu(...)której się moczyły. Gotować do miękkości.Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie