zapiekanka makaronowa - 2350 przepisów (strona:127/157)

Makaronowe gniazda z klopsem 557

Dania jednogarnkowe i zapiekanki cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem. Mam dla was kolejną propozycję na pyszne połączenie makaronu i mięsa mielonego. Już nie trzeba za każdym razem smażyć klopsów a tym daniem z pewnością zaskoczycie domowników. Do tego dania wykorzystałam produkty Melissa Primo  Gusto .  Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego(...)uformować osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym 26*20 cm. Do każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć

Ala piecze i gotuje
Faszerowana papryka mięsem, kaszą i fetą 274

Lubię nadziewać różne rzeczy! Warzywa, owoce, makaron... W najbliższym czasie pokażę Wam kilka ciekawych przepisów, nie tylko na danie główne...:) Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie(...)bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy ok 45 min w 200 st.C. Po tym czasie na każdą paprykę kładziemy po kawałku żółtego sera i zapiekamy jeszcze

Olikowa kuchnia
Łosoś pieczony ze szpinakiem 157

Łosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby

Kuchnia Pokoleń
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 110

Lazania tym razem dietetycznie, makaron zamieniłam na liście kapusty. Mięsko mielone wzbogaciłam o pieczarki i bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały(...)mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści kapusty, na to część farszu mięsnego, znowu liście kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie serem. Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.  Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje  i podajemy.  Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej

Kulinarne Fantazje Marioli
Kuchnia francuska w pigułce 158

jego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne w naszym kraju w różnych formach, na przykład na śniadanie, do zapiekanek czy do małych kanapeczek. Widać, więc wyraźnie, że specjałów kuchnia tego typu ma bardzo dużo, ale od nas samych zależy czy ją wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak(...)przygotowaniu, a to wcale nie jest proste zadanie, na jakie z pozoru wygląda. Podobnie jak w kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie

Codogara
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 146

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?  Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut

Di gotuje
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 235

sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami(...)Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki

Codogara
Lasagne w wersji FIT 357

Przedstawiam kolejny przepis dla dbających o linię- lasagne! Uwielbiam lasagne ale ze względu na jej kaloryczność robiłam ją rzadko. Wersja z naleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie!     Lasagne w wersji fit   Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku(...)naleśnikami.   Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą.       Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 stopni i zapiekamy przez 25 minut.   Smacznego

paapilotkaa
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 232

Witajcie kochani.  Jesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub

Symfonia Smaków
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 268

tygodni nie jadłam i chyba stęskniłam się za jej smakiem. ;) Feta, szpinak, cukinia, czosnek to ostatnio moje ulubione połączenie, które pasuje zarówno do kaszy, ryżu jak i makaronu. W wersji niewegetariańskiej dobrze smakuje z kawałkiem ryby czy mięsa. Nie jestem w stanie sprecyzować ilości porcji, ale myślę że trzy osoby spokojnie by się najadły. ;) Ja na pewno ten przepis będę(...)się rozmrozi. Doprawić do smaku - solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i bazylią. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym na patelni szpinakiem i cukinią. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać startym serem mozzarella i bazylią. Zapiekać ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Kuchnia Ellie
Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami 199

kolejna odsłona makaronu. Tym razem w roli głównej cannelloni. Prosty pomysł na smaczny obiad. Zapraszam do obejrzenia i również samodzielnego wykonania we własnym domu. Składniki: paczka makaronu cannelloni Na farsz: 300 gram szynki wieprzowej 1 pierś z kurczaka 10 małych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera(...)wylewamy cienką warstwę sosu.  Farszem nadziewamy cannelloni (dość ściśle, aby wypełnić całość). Układamy ściśle w naczyniu. Całość polewamy pozostałą częścią sosu. Na wierzch posypujemy startym serem grana padano. Zapiekamy przez 30 minut w temp. 180 st. C  Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 233

włoskim akcentem, rurki cannelloni  nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam! Składniki: 25 dag makaronu cannelloni 40 dag świeżego szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15  dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku(...)dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.  Posypujemy startym cheddarem. Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić.  Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 148

Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam

kuchnia doski
Kasza gryczana na słodko 169

Takiej kombinacji jeszcze nie jadłam! Jadam ryż na słodko i makaron, ale kaszy gryczanej jeszcze nie. A nawet powiem więcej, że za kaszą gryczaną nie przepadam i jem ją bardzo rzadko. Tymczasem dzisiaj miałam ochotę na słodki obiad i jednocześnie zostało mi pół opakowania ugotowanej kaszy. Wpadło mi do głowy, że może spróbować takiego połączenia...? Składniki na 1 osobę(...)zestawienie ;P Gość: Daria, mna75-1-87-88-105-190.dsl.club-internet.fr 2011/03/27 14:08:21 Ja zapieklam w pikarniku kasze z jogurtem waniliowym kiwi bananem i cynamonem... pysznosci... :-) sowa_nie_sowa 2011/03/27 19:26:29 Zapiekane na pewno smakuje o niebo jeszcze lepiej:) Gość: arbuzowedaiquiri, nat.netcity.pl 2011/06/25 23:04:00 Ja uwielbiam kaszę gryczaną jeść właśnie na śniadanie. Przeważnie gotuję ją na mleku i dodaję

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania