które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet) masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby pomidory suszone w zalewie sól, pieprz makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe) Sos: 1/5 szklanki mleka 2% łyżka serka topionego starty żółty ser (u mnie ementaler) ser parmezan gałka muszkatołowa kilka różyczek brokuła Sposób(...)łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę. Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut. Sposób przyrządzenia sosu: Do garnka wlewamy 1/5 szklanki mleka. Gotujemy chwilkę, a następnie dorzucamy łyżkę serka topionego śmietankowego oraz ścieramy ser, u mnie akurat
upichciczielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli) oliwa 2 łyżki tartego parmezanu Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć(...)smaku tymiankiem, pieprzem, skórką cytryny, wymieszać delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180stC. Muszle nadziać masą serowo-łososiową, poukładać w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 12 minut. Smacznego
Obiad gotowymleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . Ciasto makaronowe Gotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte(...)Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego
Stare Garymięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki(...)pietruszki do farszu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia oliwa do skropienia blaszki do posypania świeże zioła: oregano, tymianek, natka pietruszki Przygotowanie: Jak zrobić zapiekane łódeczki z cukinii, faszerowane mięsem mielonym i pomidorami? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie! Cukinię myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Środek wydrążamy łyżeczką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych(...)makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityorzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki(...)Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchnijako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi(...)również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic czas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie) Składniki
Chilli Czosnek i OliwaLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1
BullioTyle zieleniny kupiłam ostatnio, że została mi prawie cała paczka roszponki. Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach. Pesto roszponkowe w naleśnikach pesto: pęczek roszponki ok. 60 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50 g koziego twardego sera sól i pieprz biały do smaku(...)zmiksuj wszystko na pastę. Dodaj drobno starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki. Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące. Podawaj od razu
Gotuj Sam!Danie powstało w wyniku szybkiego przeglądu szafki jedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby)15 - 16 muszli z makaronu250
Stare Garykurczakiem.Danie idealne na obiad lub kolację. SKŁADNIKI ok.300g makaronu 500g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych cebula czerwona sól,pieprz,oregano olej do smażenia ser żółty starty WYKONANIE Makaron gotujemy al'dente i osaczamy na sicie.Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju.Cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa i jeszcze przez chwilę podsmażamy(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oprószamy jeszcze oregano.Ja dodatkowo jeszcze położyłam kawałki sera żółtego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy ok.20-25 min.aż ser się rozpuści. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaKurczak nie koniecznie tradycyjny, soczyste filety zapiekane w plastrach bekonu, duszone w świeżych i suszonych pomidorach, podawane na makaronowych tagliatellach spowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :). Składniki dla 4 - 5 osób: 3 filety z kurczaka 9 plastrów bekonu lub boczku 150-200 ml słodkiej śmietanki 12% 10 pomidorów(...)łyżki oliwy w której macerowały się pomidory garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa sól pieprz świeża cebula dymka, zielona i biała część Dodatkowo: 40 dag makaronu tagliatelle 1. Mięso myjemy, osuszamy, każdy filet przecinamy wzdłuż na trzy części, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą część fileta owijamy plastrem bekonu. 2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
Apetyczna babeczkaDziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolację. Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać... w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku. Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone. Przed użyciem kapusty, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić(...)serem i przyprawami. Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Doskonale się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie. Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez przykrycia. Dodajemy po kilka łyżek oleju, a zapiekankę na blaszce przykrywamy folią. Po upieczeniu serwujemy
chleba naszegotackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty, a nie pastę. Unikniesz kombinowania czy dolewać ciągle wody. 5. Główka czosnku – musisz kupić główkę(...)jednym miejscu i przygotuj sobie składniki. Będziesz mógł smażyć spokojnie i bez paniki dodając po kolei to, co przygotowałeś. Ułożyłeś zakupy? Brawo. Teraz przygotuj sprzęty kuchenne 1. Forma do zapiekania – prostokątna najlepiej 2. Nóż ostry 3. Patelnia na tyle duża, żebyś mógł zrobić sos 4. Łopatka do mieszania drewniana 5. Pędzelek do smarowania foremki, jeśli nie masz pędzla, Twój palec
ladykitchen