Długi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Opakowanie makaronowych muszelek 1 łyżka oleju 1 cebula, posiekana w kosteczkę 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty(...)przez praskę 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce 250 g. sera fety 200 g serka typu włoskiego WYKONANIE Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając
W kuchennym oknie Ewyopakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej
kolorowotorcikowozmniejszy swoją objętośc. Nastepnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać(...)było grudek. Następnie wlać mleko, doprawic do smaku przyprawami. Gotowac az sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszać. Gotowym sosem polac nadziane muszelki. Naczynie wstawić do piekarnika zapiekać ok 20-30 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujefeta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Pieczarki siekamy i podsmażamy na maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką(...)solą, pieprzem i gałką. Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach! Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki 15 dużych muszli do nadziewania 1 kulka mozzarelli garść orzechów włoskich 1 filet z kurczaka 2 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka
czarrna od kuchniZrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia. Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło
Kuchnia Pokoleń/Przepis powstał we współpracy reklamowej/ Muszle makaronowe są niezwykle wdzięczną potrawą do przygotowania. Pyszne nadzienie, sos, w którym się będą zapiekały, trochę sera i efekt gwarantowany. Ale zapytacie mnie, czym możecie nadziać ugotowane muszle, aby było szybko i bezproblemowo. Idealnym rozwiązaniem są gotowe pasty warzywne z dobrymi składami. Helcom w swojej ofercie ma różne smaki, z których wszystkie nadadzą się(...)jaki efekt smakowy chcecie uzyskać. Pasty warzywne wykorzystać możecie tradycyjnie do pieczywa, ale także jako dipy do warzyw czy chlebków typu pita, do nadziewania naleśników, pierogów, jako bazę do zapiekanek czy tart. Możliwości jest naprawdę dużo. Dziś zdecydowałam się na wybór pasty z bakłażanów, bo jej połączenie z sosem pomidorowym wychodzi zawsze wyśmienicie. Ja nadziewałam muszle samą pastą bakłażanową
nietylkopasta.plIdealna zapiekanka dla zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu na bogato(...)jedliśmy lasagne na następny dzień i została jeszcze porcja, którą zamroziłam. Zawsze można oczywiście przygotować z 1/2 ilości podanych składników. Składniki na 2 duże naczynia żaroodporne. SKŁADNIKI Warstwa mięsno-makaronowa: 750 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 puszka pomidorów krojonych 350 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Passions hobbies lifePrzedstawiam wam moje propozycje na imprezowe sałatki i przekąski nie tylko w Sylwestra :) Sałatka makaronowa z tuńczykiem Pikantna sałatka z kurczakiem Łagodna sałatka jarzynowa Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym Sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem Sałatka after party Sałatka śledziowa w słoiku z ketchupem Sałatka oszustka Sałatka z wędzonym kurczakiem Warstwowa sałatka szefa Musztardówka z ananasem Warstwowa sałatka z tuńczykiem(...)jajkami Sałatka gyros Sałatka z kabanosem i sosem czosnkowym Inne przekąski Frytki z cukinii Krokiety Francuskie ślimaki hit imprezy Chrupiące zapiekanki Smażony ser Panierowane pieczarki Zapiekanki z czerstwego chleba Faszerowana i zapiekana papryka Pizza
W Moim Magicznym Domutrochę o "branży" ;) Nasza degustacja zaczęła się tradycyjnie - od przystawek. Na stole pojawiły się talerze z bruschette miste , czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem. Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione. Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim(...)Kelner obsługujący nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste. Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony. Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej: * TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE
kolorowotorcikowoWszystko zależy od wielkości Waszego naczynia :) * makaron penne ugotowany al dente * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * czerwona papryka * świeże brokuły * pieczarki * marchewka * sos beszamelowy Wykonanie: Makaron penne ugotować al dente, przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na to cienka warstwa sosu beszamelowego (przepis tutaj) i posypać startym serem. Następnie brokuły podzielone na małe różyczki, papryka(...)pokrojona w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczone i pokrojone na plasterki i na samym końcu dość dużo startego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około godzinki. Niestety zdjęcia gotowej zapiekanki nie zdążyłam już zrobić
Zrób to smaczniełyżki ) podduszamy zamrożony szpinak , jak się rozleci – roztopi i puści sok , dodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć(...)gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową . Sosem polewamy zapiekankę , a na wierzch rzucamy posiekany wędzony boczek . Zapiekamy przez około 40-55 minut . Najlepiej się kroi jak lekko przestygnie , a odgrzewana tylko zyskuje na smaku . Smacznego Post Zapiekanka serowa z ravioli pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyDzień dobry :-) W Rzeszowie piękna dziś pogoda, od rana świeci słoneczko, ale już zapowiadają ochłodzenie i deszcz :-( No cóż, miejmy nadzieję, że pogoda niedługo się już
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet
kruche babeczkiBardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
VioletoweKucharzenie