Dzień dobry :-) W Rzeszowie piękna dziś pogoda, od rana świeci słoneczko, ale już zapowiadają ochłodzenie i deszcz :-( No cóż, miejmy nadzieję, że pogoda niedługo się już
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet
kruche babeczkiBardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
VioletoweKucharzenieukładamy na dnie żaroodpornego naczynia. Grzyby podsmażamy razem z suszonymi śliwkami, mieszamy z fasolą i kładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może(...)danie wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę. Mąkę smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskaconchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte 1 scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię kroimy na mniejsze kawałki(...)dusimy ok. 1o minut. Muszle napełniamy farszem z dyni, po czym układamy w żaroodpornym naczyniu wcześniej wysmarowanym oliwą. Muszle posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** PREPARAZIONE Cuocete i conchiglioni in abbondante acqua bollente salata, scolateli e tenete da parte. Tagliate lo scalogno a dadini. Tagliate
La grande e la piccola cuocajest do użytkowania na kuchenkach ceramicznych, gazowych i halogenowych, a co dla mnie osobiście jest bardzo pożądane, garnki i patelnie Logic wytrzymują do 220 st. C, dzięki czemu można zapiekać w nich dania także w piekarniku. Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności(...)także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Piękna, prawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie
karmelowySzybki pyszny obiad, sosik smaczny. Wystarczy kilka minut i gotowe. Cebula nadaje super smaku, danie jest bardzo bardzo dobre. Można podawać z makaronem lub ryżem. Piersi indyka pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, cytrynowym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć plastry mięsa. Smażyć chwilkę z dwóch stron, muszą się zarumienić. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić pokrojoną(...)miękka i złotawa. Wrzucić wszystko na patelnię, wlać śmietanę, zamieszać. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Mięso powinno być miękkie. Można też wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa Biała Mozzarella SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili dodać rozmrożony szpinak (można dać zamrożony ale wtedy czas smażenia się(...)dodajemy ser mascarpone..Muszle napełniamy farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 sosu pomidorowy, na nim układamy faszerowane muszle, wlewamy resztę sosu. Na wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Zapiekamy ok. 20 minut
Kopystką po garachPrzy okazji przygotowywania przepisu na pomidorówkę , upiekłam porcję pomidorów, z której zrobiłam domowy sos pomidorowy do makaronu. Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej tyle sosu, co z typowego kartonika, jaki dostaniecie w sklepie. Wykorzystajcie sos do Spaghetti napoli . Przepis na sos pomidorowy Print Recipe Serves: 2-4 Cooking Time: 60 minut Ingredients 1 kg pomidorów pół główki czosnku oliwa(...)polania pomidorów dowolne zioła Instructions 1 Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą. 2 Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekamy pomidory około 50 minut. 3 Po zapieczeniu zdejmujemy z pomidorów skórkę, a z czosnku łupiny. 4 Całość blendujemy i doprawiamy ulubionymi ziołami. Artykuł Domowy sos pomidorowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiprzepisem na opakowaniu - odcedź i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mielonego - wrzuć do makaronu i wszystko razem wymieszaj. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w plastry/piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego, Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki. Brokuł podziel(...)górze zapiekanki. Teraz wymieszaj jajka, ser, śmietankę i gałkę muszkatołową - zalej zapiekankę. Piekarnik nagrzej do temp. 180 °C i wstaw przykryte naczynie na 20 minut - zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze 5 min. Uwaga: Jeżeli zamierzasz przygotować zapiekankę kilka godzin przed jej podaniem to sosem zalej dopiero przed wstawieniem do piekarnika
Alutka-Gotujeśmietankowy – 100 g * serek topiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana 18% słodka – 150 ml * sól, pieprz, papryka – do smaku * świeży szczypiorek * olej do smażenia DODATKOWO: * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną(...)wolnym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką, a następnie zalewamy nasze podpieczone mięso. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Podajemy gorące posypane świeżym szczypiorkiem! Smacznego
Ostra na Słodkopassaty czosnek, zioła i inne przyprawy, uzyskując w ten sposób gotowy sos do makaronu. Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż(...)łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych
Chilli Czosnek i Oliwagorgonzoli lub sera Lazur 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka octu balsamicznego Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy(...)smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone. Piekarni nagrzewamy do 210 stopni. Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut
KuchcikoweLovepassatę i dwa pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Dodaj też oregano, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Delikatnie odcedź i osusz. Piekarnika rozgrzej do 180°C. W międzyczasie przygotuj farsz: bazylię umyj, osusz i wrzuć do blendera. Dodaj też obrany ząbek czosnku(...)całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskiJajka najczęściej jemy na śniadanie. Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy na dania z jajek także na obiad, kolację czy wyjątkowe okazje. Proste, kolorowe i bardzo smaczne! Brokułowo
Moja smaczna kuchniaOd dawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com