zapiekanka makaronowa - 2350 przepisów (strona:113/157)

Degustacja menu w La Traviacie - relacja 167

zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem . Tej propozycji nie ma w karcie - została przygotowana specjalnie dla nas. Czy skradła moje serce? Niestety nie do końca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo, tu było tego wszystkiego za dużo.  Po przystawkach czas na dania główne! Każda z nas na jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich

Pasja Smaku
Kryzysowa wigilia 176

innych postaciach jak ziarno, makaron, ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczarki faszerowane pasztetem na gniazdkach szpinakowo-makaronowych 161

Pieczarki faszerowane pasztetem, zapiekane pod serową kołderką, podawane na makaronowych gniazdkach i szpinak... Niebo w buzi. Polecam, bo warto spróbować ;) Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/ Składniki: 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI 10 świeżych, dużych pieczarek 75 g żółtego sera 1 łyżka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 250 g makaronu wstążki sól, pieprz Pieczarki

Domowa cukiernia Ewy
Lasagne ze szpinakiem i serem feta 168

naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch dodatkowo oprószyć suszoną bazylią. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem (u mnie folią

Gospodyni Miejska
Zapiekanka warzywna 119

puszki, doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami. Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego

upichcic
Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym. 1106

Przygotowanie obiadu w formie pewnej całości zamkniętej w naczyniu do zapiekania jest bardzo dobrym pomysłem. Pomysłem, który ma naprawdę wiele zalet. Chyba najważniejszą jest to, że taki wstępnie przygotowany obiad można przez jakiś czas przechować i w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Być może jednak ciekawszą zaletą jest to, że smaki dania przenikają się w ten sposób mocniej niż gdyby(...)nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku 300 g śmietanki

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 169

Jest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio.   Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek(...)będą prosić o dokładke. Ja zawsze dzień “przed” przygotowuję ragu. Przedstawię Wam ragu z Veneto, właśnie takie robiła moja teściowa, minimum składników i maksimum smaku. Tym razem walory smakowe zapiekanki-lasage zostały szczególnie podkreślone przez półwytrawne, czerwone wino Celebro Italy (click)   (Semi dry red). Zostało ono szczególnie docenione przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka makaronowa 1831

ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, parówki kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, wszystko razem łączymy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę. Przekładamy do formy żaroodpornej, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez pół godziny

Bajeczna Kuchnia
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1125

przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka

codojedzenia
Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia 129

zakończy się Świętem Makaronu , które celebruje cały świat 25 października, pozostało juz tylko 5 dni! Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę , kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko w klasycznych połączeniach. W ubiegłym roku na warsztatach w Akademii Kurta Schellera Szef przygotował razem z nami zapiekaną ricottę z cytrusami

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem 174

marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Muszle nadziewane mięsem mielonym 150

U nas dzisiaj niezwykła uczta :) Pyszne sycące danie . Ręka do góry kto lubi takie jedzonka ? :) Składniki: dla 4 osób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2466

gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem,     następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 20-25 minut

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa z wędliną 185

pieprz   Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy, oliwki przekrawamy na pół. Jogurt i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy połowę startego sera żółtego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i mieszamy. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy jakieś

e-PrzepisyKulinarne
Lasagne z krakersami 204

wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodajęą dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych. Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane

Mango Papaja
Zapiekanka z mielonego 297

smak jest rewelacyjny. Zachęcam wszystkich do tej zapiekanki- jest przepyszna . Polecam Zaczynamy:  Składniki:500 gr mielonego mięsa1 puszka pomidorów1 puszka czerwonej fasoli1 cebula250 ml rosołu wołowego1 łyżeczka papryki1 łyżeczka zmielonego kminku3 łyżeczki zmielonej kolendry1 cebula4 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka pasty currystarty serokoło 250 gr makaronu Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę I smażymy ją na oleju

Smaki Edyty