pieczen - 12156 przepisów (strona:130/811)

Ciasteczka z kremem karpatkowym 408

godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 397

tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku  z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4-5 dni w chłodne miejsce

Ala piecze i gotuje
Kokosanki 483

Przy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to  kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać masę łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układać łyżeczką kopczyki. Piec w 170 st około 12-15 min do lekkiego zrumienienia

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2855

prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około

Ala piecze i gotuje
Francuskie paluszki 227

połowie paska ułożyć plasterki żółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry

Ala piecze i gotuje
Kremówki 291

kremu budyniowego. Przygotowanie biszkoptu było bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt po upieczeniu bardzo łatwo dało przekroić się na pół. Dla osób które boją się lub nie mają chęci na pieczenie domowego biszkoptu polecam mieszankę Emix. Ja mimo wszystko wolę biszkopt upieczony wg mojego ulubionego przepisu. Krem budyniowy wyszedł bardzo puszysty, delikatny i żółciutki. Przygotowanie kremu również jest bardzo

Ala piecze i gotuje
Trzy bit 599

zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest

Ala piecze i gotuje
Szarlotka na kruchym cieście 1743

ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie:Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę(...)schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha

Ala piecze i gotuje
Bułeczki z nadzieniem 239

kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować bułeczki i dokładnie zlepić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 442

ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta(...)posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić. Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 287

zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasteczka z czekoladą 249

Bardzo lubię piec ciasteczka, podczas ich przygotowywania relaksuję się w kuchni, dla mnie pieczenie ciasteczek to forma odpoczynku od pracy zawodowej. Siedzę sobie w kuchni i wymyślam jak połączyć składniki, aby ciasteczka były pyszne i wyglądały zachęcająco. Bo wygląd kruchych ciasteczek też jest dla mnie ważny.To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem  kruche ciasteczka(...)Ciasto ma być zwarte i miękkie.  Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka.  Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka.  Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka  przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce. Ciastka  układamy w pary

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane babeczki z żurawiną 212

miód, oraz ubite białka, które zostały mi po wykorzystaniu żółtek do sosu holenderskiego. Przepis powstał na potrzeby chwili. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste(...)cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekkie Ciasto owocowe 271

dzięki dość zwartej konsystencji ciasta (tak mi się wydaje!) Jakoś dziwnie nie syci i można zjeść parę kawałków - to zdecydowanie coś dla mnie)) idealne ciasto na piknik Przy okazji pieczenia tego ciasta, odkryłam niezwykłość aromatu, użytych do dekoracji, truskawkowo-poziomkowych winogron( uva fragola). Podczas pieczenia w całym domu unosił się poziomkowy zapach, a ciasto pachniało nimi nawet(...)kolei żółtka. Dalej ubijając dodać olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków formy nie smarować). Na wierzch wysypać owoce, płatki migdałowe i słupki cukru. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut.P.s następnym razem owoce zamiast

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo-dyniowa krajanka 237

muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie okrągła 22 cm)( dno formy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze(...)cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki ryżowej  Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Mia Cucina Sofieta