Odnoszę wrażenie, że policzki wołowe są mięsem, które nie należy do najbardziej popularnych wśród sklepowych lad. Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy(...)półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku. Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc w ten sposób
Taste Therapymięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy(...)folię spożywczą (ja wykorzystałam rozcięte woreczki do mrożonek, na których układałam szynkę), zawiązujemy końcówki (jak cukierki) i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozpakowane roladki. Skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 30 minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę
mojewypiekiinietylkociasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto(...)rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania
maniapieczeniaoprószenia Wykonanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30(...)wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut-do suchego patyczka, po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonbananów (jeden duży lub dwa małe) 70 ml oleju 2 jajka 120 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 250 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g suszonych owoców (u mnie rodzynki, daktyle) pół łyżki cynamonu 1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 2. Banany rozdrabniamy widelcem na papkę. 3. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem(...)cynamonem. 4. Do bananów dodajemy olej, wodę, jajka, wanilię i mieszamy. 5. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i suszone owoce i dokładnie mieszamy. 6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. 7. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce. Mmm Pycha! Kliknij lubię
NA MOIM TALERZUFarsz: 6 brykietów rozmrożonego szpinaku 2 łyżki jogurtu naturalnego czosnek granulowany bazylia 1/4 kostki sera feta półtłustego oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i wbijamy jajko. Całość mieszamy i dodajemy jogurt naturalny. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Między czasie na rozgrzaną patelnię z oliwek(...)bazylię. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozdzieli. Wyłączamy gaz i dodajemy jogurt naturalny. Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczanego naczynka lub blaszki. Spód nakuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na ciasto przekładamy szpinak i pokruszony ser feta. Ponownie pieczemy przez 14-15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaproste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji(...)suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy
upichconaszczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i barwnik. Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pianę z białek, tworząc 2 okręgi o średnicy 15 cm, lub 3 okręgi o średnicy 10 cm. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i 'suszymy(...)mięciutka a z zewnątrz chrupiąca. 3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :) UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę mocno farbują ręce, ścierki, blaty, zlewy i w zasadzie wszystko z czym mają styczność, zwłaszcza te w proszku. Pod miskę podłóżcie sobie kawałek ręcznika
My Culinary Artmarynacie na ok. 30minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut.W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą i pokrojone w kostkę pomidory oraz ser. Mieszamy. Gdy czas pieczenia dobiegnie końca, układamy salsę na mięso i pieczemy kolejne 5 minut w temp. 170'C.Pyszny, soczysty
Kitchens Alphabetskładniki* ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania soli peklowej* kilka liści laurowych* ziarna jałowca* ziele angielskie* kilka ząbków czosnkuprzyprawy do mięsa* czosnek , granulowany* przyprawa do pieczeni wieprzowej* mielona papryka słodka* czosnek niedźwiedzi* suszone pomidory bez skórki* tymianekSposób wykonaniaUmyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić(...)wlać nieco oleju, obtoczyć w nim mięso, a następnie obsypać przyprawami, może być dowolna kompozycja.Piec pod przykryciem w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny.Ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Mięso można podawać na ciepło jak i na zimno
Mix smakukminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego wywaru można przygotować sos do mięska
Mix smakuzdarzyło się usłyszeć wielkiego "buuum" z piekarnika.Piecze się bardzo wygodnie w takich słoiczkach i dzięki nim powstają nam równiutkie chlebki, które po pokrojeniu tworzą maleńkie, okrągłe kromeczki. Takie pieczenie ma jeszcze jedną zaletę - można chlebki "pasteryzować" i będą czekać w słoikach na "wielkie otwarcie", kiedy przyjdzie nam ochota, a po odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny
Wypisz Wymalujsadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;)Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki(...)majerankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski.Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Piec w temperaturze 170-180 stopni do miękkości. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadobra, w sumie to nie wiem, czy dam. Ale się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą(...)czekolady:80 g białej czekolady200 ml śmietany kremówki (38%)1 listek żelatynydodatkowo:1 owoc granatuCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Czekoladę rozpuścić a kąpieli wodnej, przestudzić.Jajka utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek:1 duża główka czosnku oliwa z oliwek sól koszernaświeżo zmielony czarny pieprzRozgrzać piekarnik lub grilla do temperatury 200 – 220 stopni C. Główkę czosnku umieścić na arkuszu folii aluminiowej (wystarczająco(...)dużym aby nim owinąć czosnek) i skropić oliwą z oliwek. Posypać solą i pieprzem do smaku. Owinąć czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić.Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina:3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry½ szklanki czerwonego wina2 ½ szklanki bulionu wołowego2-3 gałązki tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka
naRuszcie