Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym
kgwjanczewoŚwięta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć(...)miodu tj. ok. 1 szklanka 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki
Kubki smakujuż odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków . Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą ich zaletą, jest to, że świetnie nadają się do dekorowania. Mają równą i regularną powierzchnię, dzięki czemu ławo się je zdobi.A wbrew pozorom, dekorowanie pierniczków nie jest wcale trudne. Może zaplanujecie rodzinne dekorowanie ? To będzie świetna(...)kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Pierniczki lukrować dopiero gdy całkowicie ostygną. **************************************** LUKIER do dekorowania pierniczków - przepis
kolorowotorcikowowykrajania krążków delikatnie razem zagniatamy, ponownie rozkładamy na blacie i wykrawamy krążki. Taka ilość bułeczek zmieści się na 1 blaszce. Rozłóżcie je z zachowaniem jak największych, możliwych odstępów. Podczas pieczenia bułeczki połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :) W każdym krążku, robimy palcami wgłębienie. Tak przygotowane bułeczki(...)minut do wyrośnięcia. Ja bułeczki wkładam do wyłączonego piekarnika, który nagrzałam do temperatury 40 stopni. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić. Smacznego
Smak mojego domujeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki(...)stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 8-10 minut
Food Squarewypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊 Poza tym jak inaczej nazwać te...obwarzanki?? Składniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła(...)środek spulchniający. (Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście.) Ciasto po zagnieceniu zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 15-20 minut. Największą blachę do pieczenia (taką, która standardowo jest na wyposażeniu każdego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 blachy po 4 sztuki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka ulubionego miodu (polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki ) 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej kokosowy do smażenia propozycja(...)podania: żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy
Słodkie okruszkijuż", potrzebujemy dwóch dni, by móc się nim delektować, ale warto poczekać... Ze swojej strony mogę zapewnić, że się przy nim nie napracujecie, a efekt końcowy mile Was zaskoczy... Piekłam w metalowej formie o wym. 26,5x8,5cm Składniki: - 250g kaszy jaglanej - 250g kaszy gryczanej białej (nie palonej) - ok.600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - +/-100g wody (do uzupełnienia(...)chleby na zakwasie... Wyrośnięty chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu zmniejszyłam temperaturę do 200*C i piekłam 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Chleb wystawiłam z piekarnika, wyjęłam z formy, usunęłam papier do pieczenia, i odstawiłam na desce do odparowania. Po całkowitym odparowaniu włożyłam go do papierowej torby i odłożyłam do chlebaka
Smaczne ZdroweJak zrobić naleśniki? Zaskoczyło mnie jak wiele osób tego nie wie. Niby nic prostszego nie ma, niby to rzecz oczywista, a jednak nie do końca. Postanowiłem
Marder&Marder Manufacturelewo. Część obok zakręcamy w prawo. Tak postępujemy ze wszystkimi częściami. Dzięki temu powstanie gwiazda. Końce "spiralek" lekko rozciągamy i przyciskamy do siebie, żeby gwiazda tworzyła ładną całość. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego włożyć: żółtka, jajko, masło, mleko, cukier. Wymieszać 2 minuty, 50 stopni, obr. 5. Dodać pokruszone(...)waniliowy i ponownie wyrobić ciasto 1 minuta (interwał-kłosek). Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy w okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową. a pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy masą, a na to trzeci i ponownie smarujemy masą. na górę nakładamy czwarty okrąg i nie smarujemy! Na środku
Mania Wypiekaniapokrojony w kostkę oraz posiekane kasztany, cukier i oliwę, wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 45-60 minut lub do czasu aż brukselka będzie miękka. Podczas pieczenia kilka razy delikatnie zamieszać. Podawać gorącą. Smacznego
Codzienne Gotowanieprażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy(...)rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy go do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy, wylepiając boki formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą
Smakowite Daniacukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść preparowanych ziaren Opakowanie budyniu Mleko Mrożone wiśnie Agar agar Oliwa Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy jajecznej powoli dodajemy suche składniki i mieszamy mikserem. Dodajemy preparowane ziarna: owies, ryż, kukurydza(...)akurat mamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy ciasto będzie się studzić przygotowujemy budyń. Robimy wszystko tak, jak na opakowaniu, dodajemy jednak rozpuszczony z niedużej ilości wrzątku agar agar. Płaska łyżeczka na litr płynu. Agar-agar rozpuszcza się w temp
MarcinChefoprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo(...)dokładnie wymieszać z ciastem. 2 foremki (o wymiarach ok. 25 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wpełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Każde ciasto przekroić nożem porządnie prawie do samego dna. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia w formie
Kulinarne InspiracjeDorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym
La grande e la piccola cuoca