pieczen - 12156 przepisów (strona:150/811)

Wykwintne francuskie paszteciki 213

Tylko 4 składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C.   Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach(...)Przykrywamy ciastem czarnuszką do góry, b rzegi sklejamy za pomocą widelca.  Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy.  Pieczemy w 220°C ok. 20 min do zarumienia (czas pieczenia i tempera podawana jest zawsze na opakowaniu). Smacznego

Moniki Smakołyki
Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka 191

pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg(...)wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut.                                                      Pod koniec pieczenia posypać startym serem podpiec jeszcze 5 minut

W królestwie smaków Beaty
RAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ 228

mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek.  Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami.  Jeśli niezbyt często pieczecie takie "zdrowe" ciasta to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo to ciacho jest naprawdę baaaardzo dobre :) Do herbatki idealne :) I co najważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę(...)cukru  1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju roślinnego 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa) 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki esencji waniliowej DODATKOWO: 300 g czerwonej porzeczki SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju roślinnego  3 łyżki  cukru WYKONANIE: Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza z grilla z dwoma serem i chipsami z salami 203

Słońce mocno grzeje, ciasto w rękach szleje, rośnie pod wpływem temperatury więc będzie od razu pieczone na łonie natury.  220°C na grillu ustawione, dodatki na cieście ułożone, tylko 20 min pieczenia i czas zabrać się do jedzenia.  Składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia, ciasto powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki). Ser camembert kroimy na 12 trójkącików, które układamy w odstępach na obrzeżach ciasta. Ciasto pomiędzy serem zwijamy do środka i dociskamy

Moniki Smakołyki
Gołąbki z młodej kapusty 225

Składniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego

kgwjanczewo
wegańskie i bezglutenowe ciasto z truskawkami 518

ciasto było dla mnie wyzwaniem...Piekłam już sporo ciast bez glutenu i wychodziły dobrze. Piekłam też kilka ciast wegańskich i też wyszły bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piekłam ciasta bezglutenowego i wegańskiego razem! Miałam pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec... Jednak nie zawiodłam się! Ciasto pięknie wyrosło, a w środku ani śladu jakiekolwiek zakalca(...)szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g truskawek (lub innych owoców) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką. Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy

chili & sugar
Popapraniec 10610

szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.  Prostokątną formę(...)wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi.  Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę rozrobić z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Margarynę

na moim stole...
Czekoladowa babka marmurkowa 200

tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia, jest pyszna. Aby uniknąć zakalca, wystarczy, że wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową, wyjmijcie po prostu wszystko odpowiednio wcześniej z lodówki, a nic Waszej babie się nie stanie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)margaryny 1 szklanka cukru 4 duże jajka pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Bardzo ważne!!! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!! Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Masa pod koniec może się lekko zważyć

na moim stole...
placek z owocami, z agrestem 134

, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto uzyska jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. zastawa

królestwo garów
52. Placek ryżowy z awokado i mango 230

Kikkoman , grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą  White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia(...)płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów

Be Fit Be Strong
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 200

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy(...)odciśnięte z nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut

e-PrzepisyKulinarne
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 201

znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Skusicie się...? Jogurtowe muffinki z rabarbarem Składniki: (na 16-20 sztuk) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g ciasteczek amaretti 100 g serka kremowego 300 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju 1 jajko 200 g rabarbaru Mąkę przesiać(...)plasterki. Jajko roztrzepać, dodać olej, jogurt i serek. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać rabarbar, połączyć. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Lodówkę mam zapełnioną owocami, i to nimi głównie się teraz żywię. Pycha! W upały sprawdzają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną 244

Smaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do

kgwjanczewo
„Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – szlakiem egipskiej księżniczki” 164

13 czerwca w sali wiejskiej odbyło się przedstawienie dla wszystkich mieszkańców  Janczewa ukazujące historię dawnego Jahnsfelde. W rolę aktorów wcieliło się 16 małych  mieszkańców

kgwjanczewo
Tarta z bzem i rabarbarem 164

godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut.  Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze