Synowie uwielbiają te ciastka..dlaczego by nie zrobić z nimi ciasta? Jak pomyslałam tak też zrobiłam.Padło na sernik, a że mamy lato, sernik na zimno.Na pewno przypadnie Wam do smaku, spróbujcie. Ciasto podałam na pięknym zestawie RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki(...)serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu SŁODKI ŚWIAT 40 dag margaryny Wykonanie: Margarynę roztapiamy. Jedno opakowanie ciastek blendujemy, dodajemy wystudzoną rozpuszczoną margarynę.Mieszamy, wylepiamy dno tortownicy 25 cm.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę
Z Majeczką w kuchniAromatyczny i aksamitny sernik z pysznym kremem , zrobiony na spodzie z domowych ciastek Speculoos , polany sosem karmelowym. Słodki, przeznaczony w szczególności dla seromaniaków ;) Krem i ciastka Speculoos polecam zrobić samemu! Składniki: Spód ciasteczkowy: 160 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu ) 1 łyżeczka cynamonu 30 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g zmielonego(...)pojawienia się bąbelków. Następnie zwiększyć ogień i gotować około 3 minutki do skarmelizowania i zgęstnienia sosu. Jeszcze ciepły rozprowadzić po ostudzonym serniku. Tak przygotowany sernik udekorować, np. pokruszonymi ciastkami Speculoos. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie WypiekanieSłodki krem, zrobiony z ciastek o tej samej nazwie, których przepis niedawno zamieściłam na blogu. Zdecydowanie dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty(...)szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika. Polecam! Składniki: (na 2 małe słoiczki kremu) 150 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu ) 60 g miodu 30 g cukru trzcinowego 100 ml mleka 50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego 90 g posiekanej
Nastoletnie WypiekaniePyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajajka, temp. pokojowa 1/2 szklanki śmietany, np. 12% szczypta soli Etapy przygotowania: Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papilotkami (12 szt.). Do każdej włożyć po jednym całym ciastku. W misie miksera, na średnich obrotach utrzeć ser, stopniowo dodając cukier. Wmieszać wanilię. Dodać jajka i krótko ubić, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać śmietanę i sól. Wymieszać(...)Dodać pokruszone ciastka i wymieszać za pomocą łyżki. Rozdzielić masę pomiędzy papilotki. Piec ok. 25 minut, aż ser się zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny. Źródło/ Inspiracja: pin-upcake.blogspot.com
Domowa Cookierenka Agiszafkach nie ma nic. W lodówce nie ma nic. Nawet tajemny schowek jest pusty, pada deszcz, a do najbliższego sklepu mamy 2 km... Wtedy trzeba upiec ciastka. Superszybkie ciastka superczekoladowe. Inspiracją była Eliza Mórawska z White Plate, a po lekkiej modyfikacji i zmniejszeniu ilości cukru przepis był idealny dla naszych kubków smakowych. 100 g mąki tortowej(...)pieczenia, mąkę, pokrojoną w kawałeczki czekoladę i bakalie. Zamieszać i przy pomocy łyżki do lodów wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę do pieczenia zachowując 5 cm odstępy między ciastkami, gdyż lekko wyrosną. Wstawiamy ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. Studzimy na kratce kuchennej. Smacznego łakomczuszki :) Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureCiastka owsiane z rodzynkami Tak jak przepis na ciastka orkiszowe z żurawiną powstały na bazie przepisu z książki : „ Smaczne prezenty „ Joanny Góźdź. Tym razem bliżej oryginalnego przepisu. Ciastka są słodsze niż te z żurawiną. Moim zdaniem obie wersje są smaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe
apetytnapieczenieNikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną Wyjątkowe ciasteczka, na specjalne zamówienie! Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną to "prezent" z okazji urodzin pierwszego dziecka pary moich przyjaciół - przyjaciela ze studiów, Przemka, i jego żony Alicji! Nikodemki - oczywiście od imienia maluszka - to wersja ciastek dla mamy - z orzechami i płatkami migdałów, wodą różaną, bananem zamiast(...)jajka i brązowym cukrem zamiast białego. A mały Nikod jest rozkoszny i najsłodszy pod słońcem! Zobacz również inne przepisy na ----> CIASTECZKA Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek) 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 50 g masła 75 g brązowego cukru 75 g cukru pudru 1 duży
Moje QulinariaCoraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A mnie wzięło na pieczenie ciasteczek, kupiłam ostatnio puszki metalowe na ciastka, więc co tak będą stały puste. Pierwsze są czekoladowe, a raczej powinnam napisać kakaowe. Ciasteczka są miękkie, ale później pyszne, chrupkie i świetnie smakują popijane szklanką mleka... Drugie ciasteczka są z przepisu Marty, są proste w przygotowaniu, pieką się(...)mało słodkie i rozpływają się w ustach. Z podanej ilości wychodzi ich bardzo dużo, ale to dobrze, bo można zjeść ich cała puszkę... 24 szt. ciasteczek czekoladowych Potrzebujemy: 300g mąki pszennej 250g miękkiego masła 150g cukru 40g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 2 łyżki kakao 175g cukru pudru około 60ml wrzątku 1 łyżeczka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić przed nałożeniem kremu – jest wtedy miękki i delikatny lub z 10 minutowym pieczeniem – na chrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych 50 g herbatników(...)maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy w blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe z maślanymi herbatnikami, żeby masa była bardziej stabilna. Same ciasteczka zbożowe były zbyt kruche i nie chciały się kleić
Ciastkozercypodane poniżej proporcje zwiększyłam o połowę): - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru - 2 żółtka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia ciastek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną(...) były pieczone w dwóch rodzajach foremek (babeczki i różyczki) – różyczki wymagały dodatkowego dopieczenia przez 10 minut, ponieważ foremki były większe. Wyjęłam gorące różyczki z foremek i dopiekłam. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Nie miałam żadnego problemu – wyjęłam jeszcze gorące z foremek, odwróciłam i zostawiłam do ostudzenia. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Kruche babeczki z budyniem na śniadanie, do kawy
mojewypiekiinietylkoułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, p iec w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy lekko ostygną. Kiedy ciastka będą już zimne przygotować lukier do sklejania ciastek. Gwiazdki układać jedną na drugą od największej do najmniejszej. Każdą poprzednia gwiazdkę należy smarować lukrem tak by następna się(...)płotki, drabinę i komin (po 4 prostokąty mniej więcej 1,5 x 2 cm - docinałam je po upieczeniu). Na rozwałkowanym cieście ułożyłam szablony i wycięłam poszczególne elementy. Ciastka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w miejsca okien ułożyłam landrynki które wcześniej pokruszyłam. Pierniki piekłam w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągałam
Mama Gotujeforemki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka. Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej(...)papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier z wanilią, a następnie dokładnie wymieszać i zmiksować. Śmietana powinna być sztywna. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Z folii aluminiowej zrobić kołnierz za pomocą którego zwiększymy wysokość tortownicy. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszą warstwę pączków. Pączki powinny być bardzo
Mama GotujeKażdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej. (adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapodłużnych ciastek biszkoptowych; trochę kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta; Wykonanie: Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić. Do przygotowania ciasta potrzebne jest również 1 opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych. Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód ciasta delikatnie nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy. Na masie układamy jedno obok drugiego, ciastka biszkoptowe nasączone ponczem(...)ciastka należy wyłożyć resztę masy (troszkę należy zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta). Masę przykrywamy biszkoptem, ponczujemy resztą kawy z rumem.Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym kremem. Gotowe ciasto posypujemy kawą cappucino lub startą czekoladą. Uwagi: 1. Ciasto trzeba przekładać kremem dosyć szybko, gdyż masa tężeje. 2. Czasami krem może być zbyt rzadki, wówczas trzeba włożyć go do lodówki i sprawdzać
In my kitchen