Robiłam to ciasto już z wiśniami , nadeszła pora na wypróbowanie innych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZa oknem jesiennie, więc postanowiłam zmienić troszkę klimat na blogu z tej okazji zrobiłam nowe logo i pieczątkę którą będę przybijała na zdjęcia . Co prawda zostało
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKapusta pekińska, jajka i pikantny sos to moja propozycja na kolację :) Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo przekroić na pół 3 liście kapusty pekińskiej pokroić w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUwielbiam szybkie ciasta..szybko się je robi i szybko się zjada a na dodatek są pyszne. To ciasto jest połączeniem tych wszystkich cech , które wymieniłam wcześniej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZ tego względu, że bardzo lubię szarlotki upiekłam kolejną. Pyszna jeszcze ciepła w jesienne popołudnie ze szklanką gorącej herbaty z cytryną po prostu rewelacja
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny niż z piekarnika ;) Ciasto idealne jako na te ciastka z maszynki, ja natomiast część zrobiłam zgodnie z ich przeznaczeniem (w maszynce), a część z cukrem ... PYCHA ! Składniki : 1 kg mąki 20 dag cukru 15 dag margaryny(...)jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę lub rozwałkowujemy ciasto i tak jak u mnie wycinamy foremką kształty. Ciastka posmarować mlekiem i obsypać cukrem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180st.C
charlotte gotujeOstatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich , przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami. Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie. Przepis jest prosty(...)więc poradzi sobie z nim każdy. Do ciasta dodałam 2 łyżki cukru, ciasteczka mają też słodki środek za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek. Bardzo polecam Wam cudowne w smaku kruche ciasteczka z marcepanem i bakaliami, przepis na 60 sztuki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki jogurtu greckiego 100 g masła 1 czubata łyżka cukru szczypta soli zagnieść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczyna też powoli pachnieć Świętami, w sklepach jest już cała gama świątecznego asortymentu, migoczą światełka na choinkach, błyszczą też bombki choinkowe, a mamy dopiero połowę listopada. Dzisiaj proponuję przygotować ciasteczka, ale nie takie zwyczajne, te są maślane z nutą pomarańczy, ozdobione karmelem z migdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty(...)rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki z lukrem Świąteczne pierniczki Pachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami: Składniki na około 30 ciasteczek: 100 g masła 1,5 szklanki mąki ½ szklanki śmietany 18% 2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g) szczypta soli Wszystkie składniki zagniatamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg winogrona czerwone, 2 szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito(...)zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód
W Mojej Kuchni Lubięwszystkich obecnych, dary takie ,na jakie kogo stać. Nawet najskromniejszy prezent posiada w ten wieczór wartość wyjątkową ,stając się symbolem miłości i przyjaźni. Dawniej dawano talerze z ciasteczkami, bakaliami i owocami ,które miały zapewnić dobrobyt . Moja rodzina kultywuje ten zwyczaj. Zastawiając stół do wieczerzy pamiętano o zmarłych. Właśnie dla nich , „dla nieobecnych” ,stawiano na stole oddzielne nakrycie(...)był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi ugotowanymi śliwkami ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami
Kulinarny karnet Christopherakrem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym(...)stopni. * krem: Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była zbyt gęsta-więcej mleka) . * całość: Na ciastko nakładałam łyżeczkę kremu i przykrywałam drugim ciastkiem, lekko dociskając
Kulinarny PamiętnikDzisiaj przepis na chyba najprostsze ciastka, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Zajęło mi to pół godziny, a naprawdę smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków. Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych(...)równomiernie zwinąłem ciasto w rulon. Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać ciastek zbyt blisko siebie, gdyż ciasto francuskie po wpływem temperatury dość mocno wyrasta. Nadzienie, które wydostało się z ciastek przy krojeniu umieściłem ponownie wewnątrz ślimaków za pomocą łyżeczki. Piekarnik
Wyprawy kulinarne