trzeba nikogo przekonywać:) Ale nie trzeba też od razu wypiekać dość pracochłonnych jabłeczników, żeby ich smak i aromat zagościł na naszych stołach. Dzisiaj proponuję ciasteczka, których przygotowanie zajmuje kilka chwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry(...)poranek:) Składniki na ok. 35 ciasteczek: Na ciasto: 35 dkg mąki pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru Do środka: 3 jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu mielonego Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Odkroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę jabłka przekroić jeszcze na 4 części
Maślane ciasteczkoKolejny pomysł na słodki prezent na Dzień Chłopaka to kruche ciasteczka z czekoladowym logiem Batmana. Logo malujemy kuwerturą czekoladową lub gotową polewą czekoladową (zwykła czekolada mogłaby zacząć się rozpuszczać, więc nie można by było ładnie zapakować ciasteczek). Przed rozpoczęciem pracy dobrze jest przygotować sobie szablon loga – można go wydrukować lub przerysować. Ja zdecydowałam się na logo sprzed kilku(...)razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika
CiastkozercyDzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów, tym bardziej podziwiam kreatywność – okazuje się, że ciasto da się upiec niemal ze wszystkiego :) Ciasteczka migdałowe, które chciałabym Wam zaproponować są zrobione na bazie mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak(...)ciasta trochę mąki pszennej, żeby zachowało odpowiednią konsystencję (jeśli ktoś z Was zna przepis na zupełnie bezglutenowe ciasteczka migdałowe chętnie go poznam!). Wyszły delikatne, idealnie chrupiące i pyszne :) Składniki: 200 g mąki migdałowej 50 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy
CiastkozercyWspólne pieczenie ciasteczek to jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła(...)czekoladzie, ale wtedy należy pozbyć się jej nadmiaru. W celu zrobienia noska i oczek należy zamoczyć cienki patyczek (u mnie patyk do szaszłyków) w czekoladzie i nanieść na ciasteczka. Posypać ciasteczka posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia czekolady. * Czekoladę roztapiam umieszczając blaszaną miskę na garnku z gotującą się wodą. Można też roztopić ją w mikrofalówce. Inspiracja
Moja Galeria Smakuimbirowe ciasteczka już dawno skradły nasze serca (i żołądki). Trochę przypominają pierniczki lecz są bardziej rozgrzewające, idealne na aurę panującą za oknem. Sprawdzą się jako poczęstunek dla Mikołaja, słodka przekąska, choć my zazwyczaj wieszamy je na choince. Po upieczeniu, gdy miód stężeje, trochę twardnieją, lecz nie zrażajcie się. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i uzbroić się w cierpliwość(...)kilku dniach ciasteczka są gotowe. Miękkie, rozpływające się w ustach, idealne! Polecam wypiekanie ciasteczek, bo to świetna zabawa (nie tylko dla dzieci)! Składniki na ciasteczka imbirowe: 300 g mąki (u mnie 50 g krupczatki i 250 g tortowej) 100 g cukru pudru (u mnie jasno brązowy) 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu
Rozpustne gotowanieKruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła(...)godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 6 mm na stolinicy wysypanej lekko mąką. (Ja wałkowałam na równo zwykłym wałkiem, a następnie przejeżdżałam po tym wałkiem grawerowanym). Wykroić ciasteczka w wybranych kształtach. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Ułożyć na nich ciasteczka w odstępach ok. 3cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 14-18 minut
Mania WypiekaniaPiekę te ciasteczka od tak dawna, że nie jestem w stanie przypomnieć sobie skąd wzięłam na nie przepis. Oczywiście wypróbowałam również wiele innych przepisów, ale najbardziej podpasował mi właśnie ten. Do ciasta dodaję takie bakalie, jakie akurat mam w spiżarni: morele, żurawinę, orzechy, czy rodzynki, i zawsze obowiązkowo czekoladę. W każdej wersji smakują wyśmienicie J Ciasteczka teoretycznie(...)składników) J . W opisie wykonania piszę o podsypanej mąką stolnicy i papierze do pieczenia - w rzeczywistości rozwałkowałam ciasto na silikonowej macie, i na niej również upiekłam jedną porcję ciasteczek, ale to były moje eksperymenty z taką (świeżo nabytą) matą. Nie każdy posiada taki wynalazek, chociaż jest całkiem wygodnym gadżetem. Ciasteczka owsiane Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Kuchenne zapiski EdytyKruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca mi się z kinderbalem – wypiek powinien spodobać się dzieciom. Zrobiłam je w malakserze, więc szybko były gotowe. Są bardzo uzależniające – sama nie wiem kiedy je podjadałam. Po wykonaniu serii ćwiczeń upiekę(...)jeszcze raz, a co! Kruche ciasteczka: 200 g zimnego masła (1 kostka) 2 żółtka jaj (lub 1 całe jajko, jeśli do bezy zostały nam białka z innego wypieku) 2 szklanki mąki + 3 łyżki (320 g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 2 białka jaj 1/2 szklanki cukru pudru kolorowa posypka cukrowa listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smakuUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką). Jeśli tak jak ja zdecydujecie
CiastkozercyProste , kruche ciasteczka o delikatnym kwiatowym posmaku, który uzyskałam dzięki różanej wodzie. Wodę różaną można zastąpić np. pomarańczową lub zwykłą naturalną /zimną/ , którą należy dodać w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto. Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale można je wyrobić w tradycyjny sposób(...)stolnicy. Dodatek mąki ryżowej i skrobi kukurydzianej sprawia, że ciasteczka są bardzo delikatne i kruchutkie. Kształt ciasteczek jest zupełnie dowolny, ale w związku ze zbliżającycymi się Świętami wybrałam wiosenne, wielkanocne kształty. Ciasteczka takie mogą być przyjemną dekoracją stołu i koszyczka. Składniki
Zakamarki mojej kuchniKruche ciasteczka z kolorowymi orzeszkami* (m&m'sami) to ciekawy pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi. Aby przygotować poniższe ciasteczka nie są nam potrzebne żadne specjalistyczne formy - jedynie chęci, aby wylepić kulki :) Składniki: 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki białego cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 jajko cukier z wanilią 1/2 łyżeczki sody(...)sobą. Następnie przygotowaną masę przesypać na blat i zagnieść. 2. Uformować dwa wałki i każdy ponacinać na plasterki. Formować kulki i do każdej "wbić" m&m'sy. Przygotowane ciasteczka umieścić na papierze do pieczenia, zachowując dosyc spore odległości, ponieważ podczas pieczenia każde ciasteczko lekko się rozpłaszczy. 3. Piec w 180 ° C 15-25 minut (wszystko zależy od wielkości ciasteczek
Ugotowaćzdecydowanie najmniejsze ciasteczka jakie kiedykolwiek piekłam. Ciasteczka są w kształcie ziarenek kawy i o smaku kawowym. Nie ma na nie żadnej foremki. Tak, tak, to wszystko ręczna robota. Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt zaskoczenia oraz kumulacji smaku i zapachu w tak małej słodkości został osiągnięty. Ciasteczka kawowe - ziarenka kawy SKŁADNIKI: 300 g mąki 200 g miękkiego masła(...)czasie urywamy z ciasta małe kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,delikatnie przyciskając do niej - czyli spłaszczając ciasteczko. Nożem robimy wgłębienia, najlepiej tą tępą stroną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ok 10-12 minut. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA espresso , którą otrzymałyśmy w paczuszce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Do tego stopnia, że miały zostać na święta, a trzy dni przed pozostały śladowe ilości. Jak to powiedziała moja przyjaciółka Magda: silna wola okazała się silniejsza :) Trudno! Chyba czas upiec kolejną(...)piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę 5mm x 5mm czekoladę i bakalie. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie formujemy łyżeczką lub ręcznie, małe ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między ciasteczkami dość spory odstęp. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor. Zimne ciasteczka można
Smakowy Rajsłabość do drobnych ciasteczek, takich które po upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które(...)wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem, a pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki
Smakowy RajZobaczcie jak sobie z tym poradziliśmy. Okazało się, że to mega proste danie do zrobienia w 40 min. Super :) Nie trzeba spędzać godzin w kuchni. Nie wszyscy to lubią. Ciasteczka mogą być też super przekąską na przyjęcie, a nie tylko na obiad. Zapoznajcie się z wynikami naszej pracy :) Ciasteczka z serem camembert i chatney-em z papai i limonki(...)chutney (dowolny, byle korzenny) 1 duży ser camembert, koniecznie francuski czarnuszka oliwa z oliwek Ciasto rozkładamy na stole i kroimy w kwadraty. Ser kroimy na kawałki, które włożymy do ciasteczek. Teraz łyżeczką nakładamy na każdy kwadracik odrobinę chutney-a i na to kładziemy kawałek sera. Zakładamy z dwóch stron i zaciskamy. Tak robimy z wszystkimi kawałkami ciasta i układamy
vegetanie