się "żabimi mordkami" i które wpisały się w tradycję regionu. Tym razem zamiast śmietany dodałam drobno zmielony serek naturalny i muszę nieskromnie przyznać, że to był strzał w dziesiątkę 🎯🎯🎯 Ciastka nie tylko wyśmienicie smakowały, ale też dłużej utrzymywały świeżość. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 200 g masła łyżeczka proszku(...)grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C. (pieczenie góra-dół) przez
Weekendy w domu i ogrodzieOdkąd pierwszy raz zrobiłam te czekoladowe ciastka, czyli chocolate crincles to się w nich zakochaliśmy. Od tej pory zrobiłam ich już kilka wersji smakowych. Dzisiaj czas na cytrynowe popękane ciastka. Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, ale wymagają trochę czasu. Cieszą oczy i smakują każdemu szczególnie dzieciom. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne i intensywnie czekoladowe ciastka polecają się do kawy! Popękane keto ciastka czekoladowe to wspaniały keto deser, który zawiera niewiele ponad 2 g węglowodanów netto. No taką dietę to ja rozumiem...! :D Artykuł Popękane keto ciastka intensywnie czekoladowe (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta Keto, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave Girltłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu . A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami . Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Śliwki pokroić na połówki, pestki wyrzucić. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną(...)cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami. Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek. Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie. Następnie ułożyć śliwki. Na nie wylać masę migdałowo- jajeczną. Przykryć ciastem i lekko docisnąć brzegi ciasta. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówciasta francuskiego z owocami i kwiatami robinii, popularnie nazywaną akacją Oczywiście można je przygotować bez kwiatów akacji, ale jeżeli akurat robinia kwitnie, warto wykorzystać jej kwiaty. Do przygotowania ciastek nie potrzebny jest piekarnik, są po prostu smażone. Do ich przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie z masłem, nie z tłuszczami roślinnymi. Oderwać płatki kwiatów od szypułek. Umyte owoce pokroić(...)ćwiartki lub ósemki. Płat ciast francuskiego podzielić na 6 części. Na każdej ułożyć płatki akacji, na nich owoce. Ciasto złożyć w kopertę i końce przycisnąć, aby się skleiły. Układać ciastka zlepieniem do dołu na rozgrzanym maśle klarowanym lub mieszance masła i oleju. Gdy przyrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Uważać aby się
królestwo garówdwie tarty, bez pieczenia, na ciasteczkowych spodach, z masami czekoladowymi. Tarta czekoladowo - cytrynowa na jasnych Oreo, oraz tarta pełniąca godnie funkcję mazurka, intensywnie czekoladowego, z wykorzystaniem ciasteczek Oreo brownie. Obie pyszne, każda absolutnie inna, lecz procedura ich wykonania identyczna. Zachęcam, jeśli szukacie zastosowania dla nadmiaru świątecznych odsłon produktów czekoladowych. Tarta jasna, z białą czekoladą Schogetten(...)smaku cytrynowym Składniki: Spód z ciasteczek: 12 ciasteczek Oreo jasnych 3 pełne łyżki miękkiego masła Masa czekoladowa: 300 ml śmietanki 30 % 100 gram białej czekolady 100 gram czekolady Schogetten, edycja limitowana - "Lemon Cupcake" 1 śmietan - fix borówki amerykańskie do wykończenia wierzchu Wykonanie: Spód z ciasteczek: Ciasteczka Oreo ( całe, razem z nadzieniem ) miksujemy w blenderze z miękkim masłem
Kronika PiekarnikaSernik Oreo na zimno to totalna rozpusta! Aksamitny, ultra kremowy z chrupiącą niespodzianką w postaci pokruszonych ciasteczek Oreo. Ten sernik smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, ale na szczęście przygotowanie go to bułka z masłem. Największy problem sprawia… czekanie, aż będzie można go już zjeść! Sernik na zimno – szybkie przygotowanie, długie czekanie Sernik to prawdopodobnie najlepszy deser(...)zimno Ciastka Oreo mają status kultowych praktycznie na każdym miejscu na kuli ziemskiej. I to nie są czcze słowa! Te kakaowe herbatniki przekładane śmietankowym kremem zdobyły tytuł najczęściej sprzedawanych ciasteczek w XXI wieku. Sernik z Oreo na zimno z mascarpone jest fantastycznym pomysłem na wykorzystanie tych charakterystycznych ciasteczek. Herbatniki w nietypowym, czarnym kolorze sprawiają, że deser wygląda naprawdę wyjątkowo. Kremowy
Na-talerzu.plsłodkie, bez dodatku cukru ciasteczka owsiane z żurawiną to smaczny dodatek do porannej lub popołudniowej kawy. Smakują też wyśmienicie z kubkiem ciepłego mleka. Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka owsiane z żurawiną przygotujemy w krótkim czasie. Do ich zrobienia nie potrzebujemy miksera, ani dodatkowych foremek. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce, ręką zagnieść ciasto. Następnie uformować nieduże kulki, spłaszczyć(...)można zastąpić innymi bakaliami, np. rodzynkami lub pokrojonymi na kawałki suszonymi śliwkami albo morelami. Owoce suszone są dość słodkie, dlatego uważam, że nie ma potrzeby dodawania do ciastek cukru.Takie ciasteczka owsiane z żurawiną możemy przechowywać w papierowej torebce lub zamkniętym, szklanym słoiku przez kilka dni. Takie ciastka owsiane z żurawiną sprawdzą się również jako zdrowa i pożywna przekąska dla dzieci
Danka PichciCiasteczka owsiane – chyba każdy z nas je zna i uwielbia! Oczywiście przepisów na nie jest całe mnóstwo, sama mam na swoim blogu ich kilka. Ale tym razem czekają na Was prawdopodobnie najlepsze ciasteczka owsiane. Zgodnie z moją filozofią nie zawierają dodatkowego cukru i słodzików, a są słodkie dzięki dojrzałym bananom. Smaku nadaje im także cynamon cejloński, który jest stałym(...)bywalcem w mojej kuchni. Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze – smakują także najmłodszym Moje dzieciaczki je uwielbiają! Ciasteczka smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe – mają chrupiący wierzch i mięciutki środek. Z czasem miękną, ale nie tracą na smaku więc spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w pojemniku. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! Składniki
Natka PietruszkiCiasteczka kruche zawsze znajdą swojego amatora – tym razem przygotowałam je w 4 smakach, trochę zaszalałam Ale zapewniam, że przygotowanie ich zajmie chwilę. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na około 40 ciasteczek: 250 g masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 3 ¼ szklanki mąki (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)mielonych orzechów Przygotowanie: Cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko (białko wykorzystam do smarowania ciasteczek) ucieram na puszystą masę. Następnie łączę masę jajeczną z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem i szybko zagniatam ciasto ręką. Ciast dzielę na 4 części. Jedną zostawiam, do drugiej dodaję kakao, do trzeciej cynamon, a do czwartej mielone orzechy (tutaj możesz dodać jeszcze odrobinę cynamonu
Słodki sentyment