Ciasteczka maślane Ciasteczka maślane Składniki: 440 g mąki szczypta soli cukier z wanilią 250 g masła 250 g cukru 2 jajka Wykonanie: Masło i cukier oraz cukier z wanilia ucieramy w misce, dodajemy po jednym jajku i wszystko dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionej masy dodajemy przesianą mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy drewniana łyżką aż do uzyskania jednolitej(...)masy. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3 milimetrów i wycinamy foremką ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blachę wyłożone pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Artykuł Ciasteczka maślane pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniałyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Krem czekoladowy 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + kwaśny domowy dżem (ja dałam porzeczkowy), 24 sztuki ciasteczek Oreo (więcej, jeśli zamierzacie podjadać ;), 50 g gorzkiej czekolady na polewę, 1 łyżeczka oleju kokosowego – dzięki niemu polewa ma dobrą konsystencję i łatwiej zastyga. Jak zrobić Tort Oreo? Biszkopt dobrze(...)przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu i mniej się kruszą. 20 sztuk ciasteczek Oreo rozkrawamy i wyciągamy z nich nadzienie. Ciasteczka kruszymy w blenderze. Do nadzienia Oreo dodajemy ok. 100 ml śmietany kremówki i mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Serek mascarpone
Ciastkozercyskładniki: 180 g mąki 120 g masła, schłodzonego 55 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: dżem wiśniowy lub frużelina lub marmolada do przełożenia ciasteczek wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 45-60 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka, w połowie mniejszą(...)foremką wykrawamy serduszka. Pełne ciasteczka pieczemy w przez ok. 10-12 min. w 180 st. C, natomiast ciasteczka z dziurką pieczemy troszkę krócej. Upieczone studzimy na kratce. Wystudzone przekładamy ulubionym dżemem lub marmoladą. Ja przełożyłam domowym kisielem, który zrobiłam na oko ale polecam użyć dżem lub frużelinę gdyż jest bardziej stabilniejszy
Domowy Smak JedzeniaProste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe – Dzisiaj kolejny przepis na przepyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną pomarańczą, masłem. Te rożki na 100% będą u mnie na Święta. Polecam!!! Uwielbiam świąteczne ciasteczka :) (przepis z gazetki „Ciasta i desery” 2008). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe Składniki: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16g 100g zmielonych migdałów 200g masła skórka otarta z 1/2 pomarańczy Dodatkowo: około 90g cukru kryształu 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1. Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone
Mała Cukierenkadzień przed Wigilią czeka mnie jeszcze impreza rodzinna, więc muszę się w tym roku trochę sprężyć. Mój syn już jakiś czas temu namówił mnie do testowania różnych przepisów na ciasteczka, których u nas na święta nie może zabraknąć. Tak sobie ostatnio mieszamy różne przepis i dajemy różne dodatki do ciasteczek. Tym razem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo(...)smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjemy do wykrawania ciastek). Ciasteczka najlepsze są na drugi, a nawet trzeci dzień, jak zmiękną pod wpływem marmolady. Polecam i miłego dnia Wam życzę
kruche babeczkiDziś przedstawiam przepis na wspaniałe herbatniki korzenne . Są naprawdę cudowne, kruchutkie , chrupiące , coś niesamowitego . Nie bez powodu przepis ukazuje się tuż przed świętami, bo cóż to za święta bez ciasteczek. Ciasteczka zawsze muszą być , a przecież aromat korzenny nie musi być zarezerwowany wyłącznie dla Świąt Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc też może być . A tym bardziej, że przepis jest prosty , tani(...)szybki . W ferworze prac przedświątecznych nie zajmie nam dużo czasu, a przeniesie ogrom przyjemności i smaku . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na dwie blachy ciasteczek): 300 g mąki 200 g miękkiego masła 100 g cukru 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych cukier puder do posypania gotowych herbatników Wykonanie
Kawa z mlekiemJestem fanką miękkich ciasteczek, dlatego w mojej kolekcji nie mogło zabraknąć tych z czekoladą ;). Ciasteczka zrobiły furorę na urodzinkach Kacperka, gdzie główną atrakcją był tort Miś! W pewnym momencie zaczęłam się poważnie zastanawiać czy był sens w robieniu tortu, skoro to ciasteczka stały się gwiazdą przyjęcia ;). Polecam również miękkie ciasteczka(...)malinami lub ciasteczka z marchewką. Składniki na ok 18 miękkich ciasteczek: Więcej... Artykuł Miękkie ciasteczka z czekoladą pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłpomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki są również propozycją całkiem zdrową i nie tylko przeznaczoną na tą okazję. Zrobione są na bazie mąki razowej i otrębów, a wcale nie czuć tego w ich smaku. Są doskonale(...)piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Wyłóż blachę piekarniczą papierem do pieczenia. Z masy formuj rękami kulki, następnie układaj je na blaszce i spłaszcz widelcem. Piecz ciastka przez 12 minut, będą lekko zarumienione. Nie wydłużaj czasu pieczenia – wtedy z piekarnika wyciągniesz chrupiące kamyczki zamiast pysznych ciastek. Ciastki po upieczeniu wystudź na kratce. Wszystkiego najlepszego
Garniec Magalieprawda nie świętuję Walentynek, ale zawsze to okazja do stworzenia nowego przepisu i upieczenia czegoś pysznego Już dawno miałam pomysł na te ciasteczka, a teraz wpisują się perfekcyjnie w różowy, słodki i serduszkowy klimat Walentynek. W ruch poszły więc moje zasoby foremek w kształcie serc i takim sposobem powstały malinowe ciacha. Gdybym użyła budyniu malinowego, pewnie byłyby jeszcze bardziej owocowe(...)Kolor po upieczeniu trochę blednie, ale i tak można dostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, ryżową i kokosową, a ciasteczka posłodzone są ksylitolem i dodatkowo szczyptą ekstraktu ze stewii, żeby efekt końcowy był naprawdę słodki, ale jednocześnie niskokaloryczny
FitkotCiasteczka piekłyśmy z Oliwką na jej przyjęcie urodzinowe. Miałyśmy przy nich sporo zabawy. Zarówno przy lepieniu ciasta jak i przy dekorowaniu czekoladą. Koleżanki Oliwki były zachwycone takimi słodkościami :) Ciasteczka będą doskonałą przekąską na przyjęcie urodzinowe naszych pociech czy Dzień Dziecka. Ciasteczka: 2,5 szkl mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany(...)szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasteczka od szerszej strony i posypujemy
Smakołyki Asiprawda nie świętuję Walentynek, ale zawsze to okazja do stworzenia nowego przepisu i upieczenia czegoś pysznego Już dawno miałam pomysł na te ciasteczka, a teraz wpisują się perfekcyjnie w różowy, słodki i serduszkowy klimat Walentynek. W ruch poszły więc moje zasoby foremek w kształcie serc i takim sposobem powstały malinowe ciacha. Gdybym użyła budyniu malinowego, pewnie byłyby jeszcze bardziej owocowe(...)Kolor po upieczeniu trochę blednie, ale i tak można dostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, ryżową i kokosową, a ciasteczka posłodzone są ksylitolem i dodatkowo szczyptą ekstraktu ze stewii, żeby efekt końcowy był naprawdę słodki, ale jednocześnie niskokaloryczny
FitkotJeszcze się Wam nie chwaliłam, ale ostatnie święta upłynęły mi pod znakiem ciasteczek ;D Wraz z mamą postawiłyśmy sobie ambitny plany przygotowania 12 rodzajów ciasteczek na święta. I dałyśmy radę XD Wśród nich znalazły się oczywiście pozycje obowiązkowe w naszym ciasteczkowym menu, czyli domowa czekolada , ciasteczka z cukrem , ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone . Było wśród nich kilka nowości(...)drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich mleko do zalania orzechów 1 łyżka spirytusu (lub innego alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki
PatiGotujekochani, jak tam po Świętach? Na pewno najedzeni, mam nadzieję, że nie przejedzeni. Teraz kilka dni wolnego i znowu Sylwester :-) Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne kruche ciasteczka z białą czekoladą z dodatkiem truskawek. Ciasteczka przełożone dżemem truskawkowym. Fajne, mogą poleżeć chwilę, pyszne i kruchutkie :-) Najlepsze na drugi, trzeci dzień :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 170 g masła(...)ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Przygotowujemy dobie foremki do wycinania (pamiętajmy, że musimy wycinać tyle samo ciasteczek bez dziurki i tyle samo z dziurką :-)) 3. Ciasto dzielmy sobie na części, rozwałkowujemy na około 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
kruche babeczki