Sezon na jabłka nie może się obyć bez ciasteczek, które w moich rodzinnych stronach nazywa się "żabimi mordkami" i które wpisały się w tradycję regionu. Tym razem zamiast śmietany dodałam drobno zmielony serek naturalny i muszę nieskromnie przyznać, że to był strzał w dziesiątkę 🎯🎯🎯 Ciastka nie tylko wyśmienicie smakowały, ale też dłużej utrzymywały świeżość. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 2 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)