kokosem za bardzo nie przepadam:) Przepis znalazłam na blogu Dorotki Pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę... Składniki na spód: 90 g dowolnych ciastek kokosowych; 125 g ciastek digestive; 125 g rozpuszczonego masła; Wykonanie: Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę o średnicy
In my kitchenCiastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła, szczypta(...)macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko tyle , żeby uzyskać kształt owalny. Ciastka pieczemy 10 – 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia. Ciastka – jajka, ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykimoje najlepsze owsiane ciastka ever! W wersji XL, ale to kwestia gustu ;) Mega sycące, nie za słodkie, z mąki pełnoziarnistej, z żurawiną i słonecznikiem. Niebo w gębie! Do tego(...)kubek kawy lub gorącej czekolady i odpływam ;) Mojemu Mężowi tak zasmakowały, że po upieczeniu, zjadł 4 sztuki xl - a sam mówi, że za słodyczami nie przepada ;) Polecam! 'pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem' Składnik (na 10 dużych ciastek): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych (prażone*) - 100g miękkiego masła - 3/4 szklanki brązowego cukru - 2 jajka
CookYourselfwziąć dobrą jakościowo czekoladę. 'prosta czekoladowo-korzenna tarta' (forma o średnicy 24cm) Składniki: - 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik ) - 250g gorzkiej czeklady - 50g białej czekolady - 400ml śmietany kremówki - 100g masła Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym(...)150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, masło. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Dodać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno formy do tarty* i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę (gorzką i białą - ich ilość zależy od Waszego upodobania) razem
CookYourselfjakiś czas na moim blogu pojawia się przepis na ciastka owsiane, które po prostu uwielbiam. Dlatego ciągle szukam nowych kombinacji smakowych. Dzisiaj przepis na pyszne, chrupiące kolejne* ciastka owsiane z dziurką. Do tego bez jajek. Samo zdrowie! Kto się skusi? Pracy przy nich na prawdę niewiele, a uwierzcie mi, że wszyscy będą się nimi zajadać. Nawet dzieci :) Polecam(...)czystym sumieniem. Długo utrzymują świeżość o ile trzymane będą w szczelnym pojemniku - inaczej będą twardsze. 'owsiane ciastka z dziurką' Składniki: - 200 g płatków owsianych - 150 g mąki pszennej - 50 g płatków migdałów lub innych orzechów - 100 g miękkiego masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki mleka - 3 łyżki miodu - 0,5 łyżeczki cynamonu
CookYourselfCiasteczka bakaliowe to pyszne, bardzo aromatyczne i słodkie krążki najeżone kawałkami suszonych owoców. Przygotowuje się je szybko, a czynnością zajmującą najwięcej czasu jest siekanie bakalii. Ciasteczka po upieczeniu są lekko miękkie, a jeśli będziemy przechowywać je w szczelnym pojemniku, dodatkowo zmiękną. Z podanego przepisu można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka bakaliowe Składniki: 150g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 70g masła(...)centymetrów, oba rulony zafoliować (ja owinęłam je w folię aluminiową), schłodzić w zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek - schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm - ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - blachę z ciastkami ponownie krótko
Smakołyki BerenikiTakie ciasteczka możecie sobie zrobić na Wielkanoc. Pracy z nimi mało ale za to jaki efekt. Z pewnością, będą ozdobą stołu no i do koszyczka z święconką się nadają. Ciasteczka przełożyłam konfiturą morelową z Nasze Domowe . Konfitura zawiera 67,5 % moreli i jest niskosłodzona co dobrze się komponowało smakowo z słodkimi ciasteczkami. Składniki: 125 g masła 180 g mąki pszennej(...)owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek wykroić małe dziurki na "żółtko". Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeMuszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;) Składniki Spód: ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił) 70 g masła Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać(...)nich roztopione i przesłodzone masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę. Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu. Ciasto: 750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego) 4 jajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tych cudeniek, których oczywiście nie byłam w stanie przejeść. Co więc z nimi zrobić? Ciasto! Ciasto wyszło pyszne - cudownie mokre, nie za słodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany(...)jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Spód: Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dotyczące czasu i sposobu ich podawania. Nie jestem po prostu w stanie oprzeć się urokowi angielskiej herbatki z małym co nie co. Tym razem jest ono w formie frianda- ciastka podobnego trochę do muffina i pochodzącego (o zgrozo) z Francji. Z śliwkami z naszego ogrodu! Musiałam się spieszyć z użyciem naszych śliwek, bo najprawdopodobniej dojrzeją jak nas nie będzie(...)Robiłam go jednak już kiedyś i gwarantuję, że jest przepyszny (do lodów...). CIASTKA ŚLIWKOWE (Z KAWOWYM KARMELEM) Kawowy karmel 170g cukru 80ml wody 80ml gorącego espresso Ciastka 150g miękkiego masła 140g brązowego cukru 2 jajka 165g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 125g śmietanki 12% garść dojrzałych
les mirabellesbudyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ok. 6 łyżek cukru 2 szklanki zmiksowanych owoców np. truskawki, maliny, poziomki 2 płaski łyżki żelatyny 2 galaretki + dowolne owoce na wierzch Ciastka układamy na dnie blachy. W 3/4 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy ze zmiksowanymi owocami i cukrem (ilość cukru ostatecznie zależy od słodkości użytych owoców(...)budyniowy i mieszamy do ponownego zagotowania masy. Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę i mieszamy przez chwilę w celu jej rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostudzenia i wylewamy na ciastka. Na to dowolne owoce i tężejące, wcześniej przygotowane galaretki
Jadło i czytadłożmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek Ciastka rozkruszyć(...)jednolitą masę, którą wykładamy płaskiej formy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić następnie lekko tężejąca dodać do serków, dokładnie wymieszać i wylać na spód z ciastek. Na jeszcze luźną masę z serków wyłożyć truskawki i wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, schłodzić, a następnie lekko tężejącą wylać na tarte
Jadło i czytadłoChęć poznawania nowych przepisów często wymaga eksperymentowania. Jestem uzależniona od słodyczy, ale czasami staram się przyrządzać jakieś zdrowe wersje ciastek. Ten przepis, który odkryłam tutaj . Postanowiłam wypróbować ten przepis szczerze nie wierząc, że może wyjść z tego coś smacznego. Jakie było moje zdziwienie, gdy spróbowałam pierwsze ciastko. W ogóle nie czuć w nim fasoli! Moja córeczka się nimi zajadała(...)blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('307bb9b0c4f81ac0dd3f1f6b58887116').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: czekoladowe ciasteczka z fasoli ciastka z fasoli placki z CZERWONEJ fasoli The post Dietetyczne ciastka (z fasoli) appeared first
dom-agi.plKARPATKA czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDżem się nie nadaje, bo jest za rzadki. Oprócz marmolady może być gęsta konfitura. Poza tym potrzebne są dosłownie dwa składniki. A opcjonalnie może być mleko do posmarowania ciasteczek z wierzchu przed włożeniem do piecyka (ja smarowałam). Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem (ja nie sypałam). Ciasteczka zrobiłam na dwa sposoby: jeden to taki, że włożyłam marmoladę(...)środka i zawinęłam ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam ciasteczko, a potem udekorowałam "kleksem" z marmolady. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 łyżeczek marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12 ciasteczek) mleko do posmarowania i cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy na blachę Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com