Ciasto na soku Kubuś to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Masa kubusiowa idealnie wpasowała się w moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje budyń ugotowany na soku Kubuś, gdyż jest on mocno marchewkowy w smaku(...)pokroić w kwadraty, które według mnie ładniej prezentują się na talerzu niż trójkąty. Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ciasta w formie o podobnych rozmiarach, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by wystawał powyżej jej brzegu, gdyż ostateczna wysokość ciasta będzie większa niż wysokość formy.Do przygotowania masy kubusiowej możemy wykorzystać dowolny sok Kubuś, ważne jest, by w składzie oprócz
Smakołyki Berenikiprzekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem go masą musimy(...)każdym razem miksując masę jajeczną do połączenia się składników- mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia)- ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka- biszkopt pozostawić
Smakołyki Berenikiciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania.Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa(...)się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku
Smakołyki BerenikiSernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka(...)mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)polewa 50g czekolady mlecznej50g czekolady deserowej5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie:- tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce- składniki na masę powinny
Smakołyki Berenikikruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki zmiękną i nie będzie ona wyczuwalna, chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę(...)schłodzić ją w lodówce- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku
Smakołyki BerenikiSernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę.Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu)- z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec
Smakołyki BerenikiTORT JABŁKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM. (autorski; ) biszkopt (duża tortownica): 6 jajek0,5 szkl. cukru cukier wanilinowy1,5 szkl. mąki ( pół na pół tortowej i ziemniaczanej )2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, ubiłam jak na bezy. Dodałam żółtka i znów ubijałam. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko i bardzo delikatnie(...)wymieszałam. Wlałam do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekłam godzinę w 160 stopniach. Po wystudzeniu rozkroiłam na 3 części. masa jabłkowa: 750g musu jabłkowego (domowy lub kupny) 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości sumy gorącej wody, jaka jest potrzebna w normalnych warunkach. Kiedy zaczęły tężec, dodałam zimny mus jabłkowy. Wymieszałam i zostawiłam na chwilę
W kuchni Karmel-itkijuż przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny(...)dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. ********************************************* "POKOLENIOWY" SERNIK
W kuchni Karmel-itkizaczerpnęłam go stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, kawę(...)zagniatam. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczam widelcem. Piekę przez 13 minut w 170 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiśliwek 100 g płatków migdałów Jajka ubijam przez 5 minut, dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie wrzucam startą dynię, dodaję olej. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypuję sypkie składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę(...)wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia życia. Słychać ptasie trele już z rana.To pierwszy dzień wiosny! Koniec ze słota i szarością dnia. Teraz czas na Słońce, króluje nam! Stworzenie własnego przepisu od podstaw, jeśli chodzi o sprawy cukiernicze(...)mixy sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej(...)gorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy
Blondynka Gotujesztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie:Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko(...)mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego
Blondynka GotujeCiasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Owinąć folią folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia, albo na silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać(...)mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze 220°C przez 5-10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić. SMACZNEGO !!! *ciasto jest kurczliwe, więc po pokrojeniu na prostokąty może się okazać
Blondynka GotujeCiasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem(...)obskubuje bezy tak samo jak ja kiedyś...:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować
Blondynka Gotuje