pieczen - 12156 przepisów (strona:132/811)

Babka z kakao 175

Babka to zdecydowanie najbardziej obowiązkowe ciasto na naszym świątecznym stole;)) Ten przepis pamiętam z dzieciństwa, ponieważ taką babkę zawsze piekła moja mama. Zresztą do tej pory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki:  6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej,  czubata szklanka cukru, 2 szklanki(...)mąki pszennej,  6 łyżek oleju,  cytryna,  250 g margaryny,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu,  2 łyżki kakao. Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą

Z miłości do słodkości
Slimaki lubia deszcz 200

wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (21 - 25 C)Dan Lepard teraz radzi wyłożyć spód kwadratowej foremki o bokach 30 cm papierem do pieczenia i wysmarować i papier i boki foremki roztopionym masłem. Nasze bułeczki będą miały wtedy charakterystyczny lekko kwadratowy kształt.Naszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto(...)Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odkrywamy nasze bułeczki, posypujemy po wierzchu drobnym cukrem. Pieczemy na środkowej półce 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy dalsze 15-20 minut aż bułeczki nabiorą pięknego jasno brązowego koloru. W między czasie przygotowujemy syrop

Przysmaki Karolki
Spozniona WP # 49 164

dlatego jestem spozniona. Powiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie, gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy.Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga(...)lyzeczki)55 g oleju (1/4 szklanki)1 jajko + do smarowaniasezam do posypaniawykonanie:Dzien wczesniej robimy pure z dyni. Dynie kroimy na kawalki, wkladamy na posmarowana olejem blaszke i pieczemy w temperaturze 190°C przez 1 godzine. Miekka dynie przeciskamy przez praske, a nastepnie umieszczamy na sitku na cala noc by odcisnac jak najwiecej plynu.Na drugi dzien w misce mieszamy

Przysmaki Karolki
Buleczki w 51 Weekendowej piekarni 199

cierpliwie czekam. Zagladam od czasu do czasu jak rosnie i gdy ono podwaja swa objetosc ja ciesze sie jeszcze bardziej.Usmiecham sie do siebie gdy gotowe buleczki wyciagam z pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawinaskladniki:250g maki pszennejok 75g letniego mleka1 lyzeczka drozdzy(...)ciastem przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce na 2,5 godziny by podwoilo swoja objetosc.Z ciasta formujemy 7 owalnych buleczek. Ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia laczeniem ku gorze. Przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie nacinamy buleczki, smarujemy rozmieszanym zoltkiem z sola. Pieczemy w temperaturze 210°C przez

Przysmaki Karolki
Ciasto na droge 227

tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie:Maslo ucieramy na pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy(...)jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko.Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu ciasto

Przysmaki Karolki
Zimowe ciasto czekoladowe 202

klimacie. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem składniki 130 g gorzkiej czekolady 150 g masła 160 g mąki 3 jajka 120 g cukru + 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli 2 jabłka wykonanie Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i 120 g cukru ubijamy(...)mikserem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem

Przysmaki Karolki
Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem 210

niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli delikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął. Za drugim razem piekłam dokładnie tyle ile w przepisie i wyszły cudownie półpłynne. Dziękuję za przepis i "wspólne" pieczenie. Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najlepsze ciasto na świecie 5489

przepis pochodzi z  tej strony. Składniki : 10 i 1/2 łyżek miękkiego masła * 1 i 2/3 szklanki cukru** 1 i 1/3 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jaj ( osobno białka i osobno żółtka ) 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków migdałowych (użyłam więcej, około 1/3 szklanki) Dodatkowo : 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1/2 laski wanilii(...)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przygotować dwie tortownice o średnicy 20 centymetrów, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i 2/3 szklanki cukru przełożyć do misy miksera i ubić, aż będzie puszyste, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach. Na koniec dodać żółtka oraz mleko i wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić

Zabawa smakiem
Blue Velvet Cupcake 134

Babeczki powstały jako próba przed wspólnym pieczeniem z okazji Światowego Dnia Pieczenia, który obchodzimy 18 maja. Tematem będą czerwone cupcake co prawda, ale próba powstała niebieska. Nie dodałam jajek i ciasto wyszło bardzo gęste, ale babczki są rewelacyjne. Nie za słodkie, dlatego dodałam krem na bazie śmietanki i żelatyny. Co tutaj dużo mówić. Też je zróbcie! Składniki(...)Kasi* 2,5 szklanki mąki pszennej* 2 jajka - ja nie dałam  * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  * szczypta soli  * szklanka cukru pudru * szklanka maślanki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * barwnik spożywczy niebieski  Przygotowanie : Margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka - ja nie dałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę z mąką połączoną z solą i proszkiem

Magiczne Życie Marty
Ciasto ucierane ze śliwkami 656

masła lub margaryny4 jajka2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru wanilinowego450g śliwek Wykonanie:- masło lub margarynę stopić, ostudzić- jajka utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz płynny tłuszcz, miksować do połączenia się składników- śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto(...)obok siebie połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut) Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta

Smakołyki Bereniki
Kruche ciastka kakaowe 350

alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaoweSkładniki:120g margaryny200g mąki pszennej1 jajko5 czubatych łyżek cukru2 łyżki kakao słodzonego instant6 łyżeczek wiórków kokosowych0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie:- margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie(...)mniejsze kawałki, podsypać mąką- z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek)- nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić

Smakołyki Bereniki
Ciasto z dynią 353

łyżek purée z dyni4 łyżki roztopionego masła5 łyżek mleka Wykonanie:- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować- do masy dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec(...)jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę.Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni i jej efekty zamieszczę

Smakołyki Bereniki
Korzenne ciasteczka owsiane 443

owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków owsianych, które zamieszczałam kilka postów wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia. Korzenne ciasteczka owsianeSkładniki:100g (9-10 łyżek) płatków owsianych4 łyżki cukru 5 łyżek (50g) mąki pszennej0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki przyprawy do piernika0,5 łyżeczki proszku do pieczenia8(...)margaryny1 jajko1 łyżka mąki do podsypania Wykonanie:- do miski przekładamy składniki suche: płatki owsiane, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed

Smakołyki Bereniki
Pierniczki bez leżakowania 423

Wszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami- wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej

Smakołyki Bereniki