pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:195/315)

Tort maślano migdałowy 301

Obiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”.  Mimo, że nie  należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać.     Składniki:  - biszkopt o średnicy(...)26cm  (najlepiej upiec dzień wcześniej)Masa maślana:- 520g masła- 1,5 szklanki cukru pudru- 2 łyżki cappuccino o smaku brendy- 120ml alkoholu (do wyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych  do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady

mojewypiekiinietylko
Turecka pizza czyli Lahmacun 197

pachnieć,  nasiona kminu i nasiona kolendry   . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce    umieścić    kmin i kolendrę, dodać   mieloną jagnięcinę  oraz pozostałe składniki farszu  :  oliwę z oliwek,  1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej,  1 łyżkę pasty pomidorowej ,  4 łyżki drobno posiekanych liści(...)pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec

Stare Gary
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 343

makowe 250 g maku 2 białka 1 szklanka cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego  Przygotowanie: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Wszystkie składniki(...)wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.   Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry.  Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 159

minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne(...)rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek i smażyć na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać cebulę, doprawić mielonym pieprzem i szczypta soli i ją podsmażać 1-2 minuty aż się lekko zeszkli. Następnie dodać szpinak i mieszać całość chwilę, aby tylko szpinak zmiękł. Odstawić do ostygnięcia

UgotujmyTo.pl
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 316

ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki: spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 90 g schłodzonego masła masa serowa: 500 g sera ricotta 330 g twarogu sernikowego 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)łyżki wody Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania: Spód: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

Słodka Strona
Sernik pomarańczowy 187

łyżka  domowej esencji waniliowej 1 łyżeczka  esencji pomarańczowej 2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie: Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią(...)śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę. Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku. Porada :  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 126

może ich zatrzymać na pamiątkę, a bardzo, bardzo by chciała... Kruche ciasteczka orzechowe Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki gryczanej 25 g mielonych orzechów laskowych 60 g cukru 125 g zimnego masła 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść(...)czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta dowolne kształty, ewentualnie wyciskać napisy stempelkami. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jeśli nie macie stempelków, zróbcie zwykłe kruche ciasteczka. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 202

części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku,  1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,  1/2 szklanki mielonych migdałów,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,   łyżka rodzynek,  100g cukru,  łyżka miodu,  łyżeczka cynamonu,  2 białka,  1/2 łyżki masła,  50g posiekanej gorzkiej(...)miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Piernik czekoladowy 133

cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca, szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej Polewa; 3 łyżki masła, 3 łyzki kakao(...)przyprawy. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...     /żródło Moje

Anioły w kuchni
Jak suszyć pestki dyni? 152

innych rodzajów dyń, że raczej nie będziecie mieli problemu z uzyskaniem pestek z innych gatunków. Opakowanie wysuszonych pestek dyni kosztuje kilka złotych, które możemy zaoszczędzić, a przy okazji będziemy mieli powód do dumy, że zrobiliśmy coś własnoręcznie. Nawet jeśli to tylko wysuszenie pestek.  Suszenie pestek dyni - etapy: 1. Żeby uzyskać pestki dyni, wystarczy ją przekroić na pół(...)ręcznie usunąć pozostałe oporne kawałki. Następnie należy je osuszyć ściereczką.  2. Następnie trzeba nastawić piekarnik na 50 st.C i wstawić do niego blaszkę z rozłożonymi na papierze do pieczenia osuszonymi pestkami dyni. Piec je przez ok. 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pestki do wystygnięcia. W międzyczasie można je jeszcze przemieszać. 3. Po ostygnięciu

Pasja Smaku
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 258

mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto posmarowałem pozostałym roztopionym masłem. Następnie ułożyłem na nim około połowę pokrojonego w półplasterki salami i kilka pokrojonych(...)pokrojonymi w połówki pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Całość posypałem pozostałym serem mozarella. Temperaturę piekarnika obniżyłem do 140 stopni i wstawiłem do niego przygotowaną potrawę. Zapiekałem przez 45 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić.  Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina

Wyprawy kulinarne
Perliczka po staropolsku 227

selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem i pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka była już wypatroszona, jednak w przypadku zakupu perliczki z podrobami, należy pozbawić ją wnętrzności. Następnie mięso posoliłem i przyprawiłem 2 łyżkami majeranku i świeżo mielonym czarnym pieprzem - zarówno od zewnątrz(...)jabłka wydrążyłem z pestek i gniazd nasiennych, a następnie nie obierając ich pokroiłem je w dość cienkie plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość

Wyprawy kulinarne
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 283

budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie w maszynce). Gdy będzie gładki dodajemy jajka i pokrojonego na mniejsze części banana – całość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy(...)układamy po jednym biszkopcie. Wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy po połówce truskawki bez szypułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 30 minut. Serniczki urosną ponad poziom papilotek, potem się wyrównają. Gdy wystygną schładzamy co najmniej 1 h w lodówce. Post Mini serniczki z nutellą i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 283

łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego) 2 całe jaja Masa serowa 2 (dodatki do masy serowej 1) łyżka gorzkiego kakao łyżka masła orzechowego (użyłam domowego) kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę.  Dzielimy masę na 2 części, jedną(...)Mieszamy na gładką masę.  Białą masę przekładamy do podpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 179

Zmielone masy łączymy ze sobą i przechodzimy do kolejnego punktu. 8. DOPRAWIENIE MASY (2 min) Mięsno-warzywną masę doprawiamy solą (róbcie to stopniowo i próbujcie), dość sporą porcją świeżo mielonego pieprzu, imbirem (tutaj też ostrożnie, zacznijcie od mniej więcej pół łyżeczki i spróbujcie, czy trzeba dodać jeszcze trochę, bo nie każdy przepada za tym smakiem), czubatą łyżką suszonego(...)stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet pieczemy ok. 1h (a dokładnie dwie litanie do św. Plegmunda wg przepisu) w 160 stopniach C, przy opcji górnej i dolnej grzałki, na środkowym ruszcie. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, można przykryć do kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy masa jest już

Nerds Kitchen