natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu(...)mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia. Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem
Codzienne Gotowaniesezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki(...)kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć
Nie tylko w kuchnirozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku majeranek 5 - 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca pieprz mielony sól 1 łyżeczka miodu 250 ml ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele(...)majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem
Kuchcik gotujekażdy sobie poradzi. Polecam :) Składniki: 350 g ciastek Oreo (zamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla) 70 g masła 1 kg gładkiego, mielonego twarogu 3/4 szklanki * cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany, np. 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej(...)malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka (3-4 szt. odłożyć), dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników. 4. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować tłuszczem. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 5. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Następnie, ciągle
Domowa Cookierenka Agiuzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie: W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej(...)likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta
Domowa Cookierenka Agibyło pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra(...)gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI: 800 g piersi z kurczaka 4 żółtka 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 2 łyżki suszonych prażonych płatków czosnku 1 łyżeczka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielona sól z przyprawami 1 gałązka pomidorów koktajlowych 2 opakowania sera feta arla apetina z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek garść posiekanej natki(...)minut !!! tyle zamie Tobie przygotowanie. Mięso umyć i oczyścić pokroić na kawałki. Ja przekroiłam piersi na pół wzdłuż, a kilka w dość grube paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj (żółtka, oliwę, pieprz, sól, natkę, 2 opakowania sera arla apetina, czosnek i chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną
ClauditteMissCookingśrednie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15 minut, następnie ogórki odcisnąć(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych
Kuchnia Beatyschab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę(...)minut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym
mojewypiekiinietylkokilka pomysłów: Faszerowane Papryki 1. Papryczki faszerowane mięsem Papryki czekają na upieczenie! Składniki: 500g mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250g mozzarelli, Ketchup, 3 łyżki oleju, Sól,pieprz, 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka tartej bazylii. Sposób przygotowania: Każdą paprykę(...)nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania
Chocolate Stop Temptingogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia. Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski. Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski(...)dodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut. My uwielbiamy taką chrupiącą mozarellę ;) Dziś sprawdziłam ten przepis, a Naczelny zachwycał się orzechowym purée
Kitchens Alphabetpolecam : Składniki : 125 g czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 łyżka kakao 1łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu migdały w całości Wykonanie : 1. Czekoladę rozpuścić z masłem , odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać(...)ciasta uformować wałek o grubości 4 cm , i pokroić na kawałki o grubości 1 cm . 6. Z kawałków uformować kulki , w środek włożyć po 1 migdale. 7. Piec w temp. 180 st około 15 minut. 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chilipory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje. Składniki: Ciasto kruche: szklanka mąki 4 łyżki masła (ok. 60g) pół szklanki cukru pudru żółtko Masa serowa: wiaderko serka mielonego na sernik (1kg) 100g masła 6 jaj (rozdzielonych) 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy (cała paczuszka) 2 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa: 150g cukierków Bajecznych(...)kruche: Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę
Moje pyszne gotowaniekilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać(...)dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy(...)zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce. Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki
Kulinarny karnet Christopherażeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią(...)każdy kawałek pokrył się marynatą Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać wody. Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne żeberka. Moje były trochę za grube, choć smaczne
Proste Potrawyziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć(...)opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościDeser wprost wymarzony na zakończenie wakacji. Delektujmy się wiec chwilą... Tarta czekoladowa z owocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki(...)lodówki na 1 godzinie. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart nasmarowaną wcześniej masłem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150°C i pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy chili
Przysmaki Karolkiszklanki letniej wody - szczypta soli Nadzienie - 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku) - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru - 50 dag mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy(...)opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnipomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50 g śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem(...)doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko.4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego
My Culinary Artłyżeczka kminku mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki tymianku większa szczypta chilli 4 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo mielony pieprz WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chilli i słodką paprykę. Mięso posypać z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypać(...)pokojowej, aż mięso nie będzie zimne. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ° C. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć mięso do piekarnika. Piec łącznie 2 godziny. W połowie czasu mięso obrócić na drugą stronę, zaś 30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Mięsa nie kroić od razu, tylko zostawić na 5 minut jeżeli będziecie je jedli na obiad
Passions hobbies lifeszklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego) 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową(...)plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients
karmelowyłyżka, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1,5 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona 6 duże, woda 1/2 szklanki mielone z indyka, jajko "L", natkę pietruszki, pokrojone ząbki czosnku, kucharek, olej, przyprawę w płynie dobrze wymieszać ryż ugotować w osolonej wodzie, kalarepki obrać, pokroić w małą kostkę i gotować(...)wszystko dobrze wymieszać z papryk ściąć czubek, usunąć pestki, opłukać pod zimną wodą i każdą do pełna napełnić farszem i kłaść w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/2 szklanki wody piec w pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół przez 30 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 180 C przez 15 minut - papryka jest syta, smaczna i z kalarepką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (dla 2 osób): 1 duży bakłażan 6 łyżek sosu pomidorowego* 6 łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej ), kupnego sosu pomidorowego w słoiku lub też przygotować sos samodzielnie z pomidorów z puszki. Krojone pomidory z 1 puszki(...)oraz soli. Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażana pokrój na 6 grubych plastrów, ułóż je na blasze, posyp lekko solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie usuń gniazdo nasienne z pomidora i pokrój go na plastry. Wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżką sosu pomidorowego. następnie posyp startą
Chilli Czosnek i OliwaSernik na zimno z arbuzem Sernik z arbuzem to mój mały eksperyment. I można powiedzieć, że całkiem udany. Sernik wyszedł bardzo delikatny, lekko orzeźwiający i co
na moim stole...przygotować migdałową orszadę - jest to napój migdałowy pochodzący z Francji. Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 10 dag cukru kryształ 2 żółtka 35 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 1 łyżka cukru migdałowego Dekoracja: zmielone migdały lub cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier(...)schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Jeśli mamy migdały
Ciastka - domowe słodkościselera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie(...)minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze
Moja Galeria Smakucamembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami(...)Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć
DefinicjaSmakupiersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć(...)mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa
królestwo garówCoś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło
Tradycyjna Kuchniagarść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy(...)tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku
Kuchnia z widokiem na ogródOdstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować na folii aluminiowej rozłożonej na tacy. Herbataniki przez chwilę moczymy w letnim mleku (herbatnik wystarczy włożyć do miseczki z mlekiem, obrócić i natychmiast wyjąć(...)dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Torcik migdałowo pistacjowy appeared first
mojewypiekiinietylkoObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy(...)26cm (najlepiej upiec dzień wcześniej)Masa maślana:- 520g masła- 1,5 szklanki cukru pudru- 2 łyżki cappuccino o smaku brendy- 120ml alkoholu (do wyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady
mojewypiekiinietylkopachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce umieścić kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści(...)pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec
Stare Garymakowe 250 g maku 2 białka 1 szklanka cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Wszystkie składniki(...)wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką. Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry. Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekminut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne(...)rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek i smażyć na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać cebulę, doprawić mielonym pieprzem i szczypta soli i ją podsmażać 1-2 minuty aż się lekko zeszkli. Następnie dodać szpinak i mieszać całość chwilę, aby tylko szpinak zmiękł. Odstawić do ostygnięcia
UgotujmyTo.plricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki: spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 90 g schłodzonego masła masa serowa: 500 g sera ricotta 330 g twarogu sernikowego 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)łyżki wody Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania: Spód: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
Słodka Stronałyżka domowej esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie: Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią(...)śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę. Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku. Porada : Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo
Kulinarne przygody Gatitymoże ich zatrzymać na pamiątkę, a bardzo, bardzo by chciała... Kruche ciasteczka orzechowe Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki gryczanej 25 g mielonych orzechów laskowych 60 g cukru 125 g zimnego masła 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść(...)czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta dowolne kształty, ewentualnie wyciskać napisy stempelkami. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jeśli nie macie stempelków, zróbcie zwykłe kruche ciasteczka. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęści, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej(...)miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Moje wypieki
Z miłości do słodkościcukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca, szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej Polewa; 3 łyżki masła, 3 łyzki kakao(...)przyprawy. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego... /żródło Moje
Anioły w kuchniinnych rodzajów dyń, że raczej nie będziecie mieli problemu z uzyskaniem pestek z innych gatunków. Opakowanie wysuszonych pestek dyni kosztuje kilka złotych, które możemy zaoszczędzić, a przy okazji będziemy mieli powód do dumy, że zrobiliśmy coś własnoręcznie. Nawet jeśli to tylko wysuszenie pestek. Suszenie pestek dyni - etapy: 1. Żeby uzyskać pestki dyni, wystarczy ją przekroić na pół(...)ręcznie usunąć pozostałe oporne kawałki. Następnie należy je osuszyć ściereczką. 2. Następnie trzeba nastawić piekarnik na 50 st.C i wstawić do niego blaszkę z rozłożonymi na papierze do pieczenia osuszonymi pestkami dyni. Piec je przez ok. 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pestki do wystygnięcia. W międzyczasie można je jeszcze przemieszać. 3. Po ostygnięciu
Pasja Smakumozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto posmarowałem pozostałym roztopionym masłem. Następnie ułożyłem na nim około połowę pokrojonego w półplasterki salami i kilka pokrojonych(...)pokrojonymi w połówki pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Całość posypałem pozostałym serem mozarella. Temperaturę piekarnika obniżyłem do 140 stopni i wstawiłem do niego przygotowaną potrawę. Zapiekałem przez 45 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić. Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina
Wyprawy kulinarneselera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem i pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka była już wypatroszona, jednak w przypadku zakupu perliczki z podrobami, należy pozbawić ją wnętrzności. Następnie mięso posoliłem i przyprawiłem 2 łyżkami majeranku i świeżo mielonym czarnym pieprzem - zarówno od zewnątrz(...)jabłka wydrążyłem z pestek i gniazd nasiennych, a następnie nie obierając ich pokroiłem je w dość cienkie plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość
Wyprawy kulinarnebudyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie w maszynce). Gdy będzie gładki dodajemy jajka i pokrojonego na mniejsze części banana – całość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy(...)układamy po jednym biszkopcie. Wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy po połówce truskawki bez szypułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 30 minut. Serniczki urosną ponad poziom papilotek, potem się wyrównają. Gdy wystygną schładzamy co najmniej 1 h w lodówce. Post Mini serniczki z nutellą i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakułyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego) 2 całe jaja Masa serowa 2 (dodatki do masy serowej 1) łyżka gorzkiego kakao łyżka masła orzechowego (użyłam domowego) kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną(...)Mieszamy na gładką masę. Białą masę przekładamy do podpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Symfonia Smaków