średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15 minut, następnie ogórki odcisnąć(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych
Kuchnia Beatyschab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę(...)minut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym
mojewypiekiinietylkokilka pomysłów: Faszerowane Papryki 1. Papryczki faszerowane mięsem Papryki czekają na upieczenie! Składniki: 500g mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250g mozzarelli, Ketchup, 3 łyżki oleju, Sól,pieprz, 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka tartej bazylii. Sposób przygotowania: Każdą paprykę(...)nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania
Chocolate Stop Temptingogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia. Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski. Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski(...)dodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut. My uwielbiamy taką chrupiącą mozarellę ;) Dziś sprawdziłam ten przepis, a Naczelny zachwycał się orzechowym purée
Kitchens Alphabetpolecam : Składniki : 125 g czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 łyżka kakao 1łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu migdały w całości Wykonanie : 1. Czekoladę rozpuścić z masłem , odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać(...)ciasta uformować wałek o grubości 4 cm , i pokroić na kawałki o grubości 1 cm . 6. Z kawałków uformować kulki , w środek włożyć po 1 migdale. 7. Piec w temp. 180 st około 15 minut. 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chilipory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje. Składniki: Ciasto kruche: szklanka mąki 4 łyżki masła (ok. 60g) pół szklanki cukru pudru żółtko Masa serowa: wiaderko serka mielonego na sernik (1kg) 100g masła 6 jaj (rozdzielonych) 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy (cała paczuszka) 2 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa: 150g cukierków Bajecznych(...)kruche: Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę
Moje pyszne gotowaniekilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać(...)dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy(...)zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce. Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki
Kulinarny karnet Christopherażeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią(...)każdy kawałek pokrył się marynatą Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać wody. Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne żeberka. Moje były trochę za grube, choć smaczne
Proste Potrawyziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć(...)opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościDeser wprost wymarzony na zakończenie wakacji. Delektujmy się wiec chwilą... Tarta czekoladowa z owocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki(...)lodówki na 1 godzinie. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart nasmarowaną wcześniej masłem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150°C i pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy chili
Przysmaki Karolkiszklanki letniej wody - szczypta soli Nadzienie - 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku) - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru - 50 dag mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy(...)opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnipomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50 g śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem(...)doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko.4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego
My Culinary Artłyżeczka kminku mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki tymianku większa szczypta chilli 4 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo mielony pieprz WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chilli i słodką paprykę. Mięso posypać z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypać(...)pokojowej, aż mięso nie będzie zimne. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ° C. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć mięso do piekarnika. Piec łącznie 2 godziny. W połowie czasu mięso obrócić na drugą stronę, zaś 30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Mięsa nie kroić od razu, tylko zostawić na 5 minut jeżeli będziecie je jedli na obiad
Passions hobbies life