pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:192/315)

15. Kosteczki z sezamu i wiórków kokosowych 147

przekąska między posiłkami.  Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy w mikserze na maleńkie kawałeczki(...)łyżką do całkowitego ich zmieszania. Tak przygotowaną masę staramy się układać w mini kosteczki (dobrze jest uprzednio porcję ścisnąć, by dobrze się zlepiły). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30minut w 150stopniach. Smacznego

Be Fit Be Strong
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 116

sprawdziły się na uczelni, kiedy w 15 minutowych przerwach nie było czasu na nic większego ;) Składniki (na około 3 bułeczki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 5 łyżek mielonych otrębów pszennych 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu(...)drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
kostki czekoladowo orzechowe 279

składniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone(...)orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak w sosie pomidorowym. 96

kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić. Kurczaka podzielić(...)brytfance szklanką wody, dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z zalewą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200 C. Pory dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki 3-4 cm długości. Włożyć do brytfanki po 10 minutach pieczenia. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Posypań nią kurczaka pod koniec pieczenia. Ugotowane ziemniaki dodać

Przepisy i porady kulinarne
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 270

fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać(...)odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Cukinia faszerowana po meksykańsku 316

cheddar – 100 g - sól , pieprz , chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą , pieprzem , chili(...)Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 184

Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.   Wystudzone ziemniaki mielimy.    Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.    Przygotowujemy tackę(...)bułce i układamy na tacy.    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.   Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C.    Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań

Maminek kulinarny
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 320

mała dynia - 300 gram serka homogenizowanego naturalnego - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła) - płaska łyżeczka cynamonu - szczypta imbiru mielonego Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść(...)tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min. Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około

Zgrabne Gotowanie
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 146

kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki(...)papryką. Dodajemy świeże listki tymianku.   Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy). Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.               Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (serca wycięte z czerwonej papryki) i pizza

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babciny Makowiec 295

garnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy mieszając około 20 minut, następnie przecedzamy przez sito. Zaparzony mak mielimy przez maszynkę dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki(...)około 1cm grubości, na całym cieście rozkładamy masę makową pozostawiając niewielkie marginesy. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Powtarzamy tą czynność przy pozostałych makowcach, Gotowe makowce zawijamy w papier do pieczenia wkładamy do korytek lub na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, można zwiększyć temperaturę w trakcie. Gdy makowce przestygną dekorujemy

Piekę, bo lubię
Dorsz na szpinaku 181

Dorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam  z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z

Ala piecze i gotuje
Lahmacun - turecka pizza 170

natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu(...)mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.  Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem

Codzienne Gotowanie
Kaczka nadziewana farszem z borowików 189

sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki(...)kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem  i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć

Nie tylko w kuchni
Golonka w piwie 115

rozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku majeranek 5 - 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca pieprz mielony sól 1 łyżeczka miodu 250 ml ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele(...)majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem

Kuchcik gotuje
zapiekanka ryżowa z piersią kurczaka i brokułami 1123

migdały gdzie jesteście? nie ma nas... i oczywiście zapomniałam zapiekankę nimi posypać! jeśli lubicie zapiekanki ryżowe polecam przetestowanie  zapiekanki ze szpinakiem i dzikim ryżem lub dynią i mięsem mielonym oraz quiche z brokułami , za to bez mięsa.   zapiekanka z ryżu z brokułami 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego, 2 brokuły,  0,5 kg piersi kurczaka 1 duża(...)mleka 3 łyżki musztardy dijon 0,5 szklanki migdałów w płatkach (opcjonalnie) boczek drobno posiekać, wymieszać z masłem i wytopić najlepiej w dużej brytfannie, w której później będzie się piekła zapiekanka. z brokułów odciąć łodygi. obrać je i pokroić w kostkę. cebulę również pokroić w kostkę. cebulę i łodygi wrzucić na patelnię i dusić do miękkości. dodać ryż, dokładnie wymieszać

Eksperyment sobotni