przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki(...)mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :D SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków (około 1-1,2 kg) 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki
Słodko-Słony Świat Ilonydodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut
VioletoweKucharzenieSłowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu. Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych(...)przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej
mojewypiekiinietylkociastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną(...)rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum
W poszukiwaniu inspiracjiuważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut. Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego(...)oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem oliwy, dodać obrane i drobno posiekane
SzczyptaSmaQśmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki(...)umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 12-15 minut. Następnie figi wyjąć, a powstały sos przelać do rondelka i zredukować. Upieczone figi ułożyć na talerzykach, polać sosem i posypać orzechami. Podawać w towarzystwie bitej
Oryginalny smakPrzygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności. Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st(...)trochę przyrumieni. Możemy podać do tego salse lub jakiś sos według uznania. Możliwości podania nachos są naprawdę duże. Moje warianty to: oliwki zielone oliwki czarne papryka papryczka jalapeno mięso mielone cebula czosnek pomidory koktajlowe szczypiorek Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie ulubionego. Na imprezach przekąską będzie miała wzięcie, bo to coś innego niż zwykłe chipsy :) Spróbujcie i dajcie
Olikowa kuchniaspróbowała...Składniki:- 270g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 240g mąki pszennej- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie(...)każdą osobno rozwałkowujemy wałkiem na blacie przy pomocy folii spożywczej. Na rozwałkowanym płacie ciasta wycinamy foremkami dowolne kształty. U mnie gwiazdki i kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy ciachami drugą blaszkę. Gdy pierwsza blaszka wędruje do piekarnika, to ta druga wchodzi na jej miejsce
Smaczne ZdroweDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej
kgwjanczewogrillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli , który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie(...)trwało). Miało idealną konsystencję i załagodziło smak kurczaka (masala chicken) przyrządzonego według następującego przepisu: Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy masala chicken 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka
Emcia Pichciłyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki miodu ¼ szklanki mąki kukurydzianej ¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej misce wymieszaj dokładnie(...)Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut. W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj
karmelowysmaczne, że warte odpuszczenia sobie diety :) Składniki: Kilka sztuk makaronu Canneloni, 3 świeże papryki (czerwona, żółta, zielona), 6 średnich pomidorów, 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, 360g mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, mleko - mniej niż pół szklanki, olej lub oliwa z oliwek, bazylia ( ja miałam w kostkach - dałam dwie), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 4 duże plastry sera(...)dodać do cebuli i czosnku. Cały czas dusić pod pokrywą. Dodać liść laurowy, bazylię, posolić i popieprzyć. Dodać grubo pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić. Mięso mielone (surowe) wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać lekko bułką tartą, po której polać mlekiem by bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem
W kuchni u Monikiminut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy(...)układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy
Miód i pieprzPolecam! Przepis bierze udział w konkursie Kulinarne dzieła sztuki —>KLIK Na 6 porcji: 1 białko 50 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 6 łyżek mielonego twarożku 6 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżek konfitury z moreli i jabłek (lub innej) maliny, jagody, borówki jadalny złoty brokat glassa balsamiczna Piekarnik nagrzewamy(...)miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białko tworząc 6 krążków o średnicy mniej więcej 4-5 cm. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę
Mienta blogpieczona migdałowa kasza manna z płatkami migdałów i wiórkami czekolady~ Korzystam z ostatniego dnia wolnego i ponownie wypiekam śniadanie :) Wczoraj do moich drzwi ponownie zapukał kurier, tym razem z paczką od Skworcu w ramach przedłużenia współpracy. Nie spodziewałam się, że paczka dojdzie tak szybko! Co się w niej znalazło? Kawy i herbaty kawa bananowa , kawa "malibu" , zielona herbata matcha , zielona(...)herbata jaśminowa Przyprawy chili grys , nasi goreng , asafetyda , kumin mielony , harrisa Inne sproszkowany korzeń maca , młody jęczmień , mleko sojowe w proszku , ostropest mielony , erytrol , mąka z ciecierzycy , fasola mung , orzechy kemri
breakfast of dreams