pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:182/315)

Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 130

płesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych to mielimy je na mąkę w młynku lub za pomocą blendera. Całe orzechy włoskie siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki mokre dokładnie mieszamy w jednej misce, a w drugiej(...)mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 117

kiedy domownicy je chwalą!  Składniki: CIASTO: 1/2 kg mąki 21g suchych drożdży (40g świeżych) 1 łyżka miodu 2 jajka 250ml mleka szczypta soli 75g miękkiego masła SER: 400g mielonego twarogu 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru 100g miękkiego masła + czereśnie Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wyrobić na dość rzadkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki masy(...)wypestkować. Kiedy ciasto wyrośnie, zarobić je ponownie, formować niewielkie kule, spłaszczać lekko i używając szklanki zanurzonej w mące robić dołki w każdej kulce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. W każde zagłębienie (gdyby zrobiło się mniejsze można poprawić szklanką i powiększyć) nakładać nadzienie i posypać czereśniami. Piec

Cakes By Kejt
.893. czekoladowo...bo walentynki 111

każdy powód jest dobry, żeby zjeść czekoladowe ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g puree z buraka ~40g mąki (u mnie 20g gryczanej i 20g jaglanej) ~20g kakao ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek wody do rozrzedzenia ciasta - dodawałam na oko więc trudno mi powiedzieć... ~4 kostki gorzkiej czekolady ~cukier/stevia do smaku(...)mieszamy na gładką masę, powinna być gęsta, ale na tyle, żeby dało się mieszać. Przekładamy masę do foremki, na wierzchu układamy czekoladę i wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego! ********************* Zapraszam na wczorajszy post "grudzień & styczeń w moim telefonie" KLIK

breakfast of dreams
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 140

mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty  posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę(...)marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę. Całość przesmażamy przez około

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 120

wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane(...)cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 120

żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku(...)pozostawiamy na min. 3 godz. w lodówce. Żeberka 30 min. przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa. Zielone szparagi

Moniki Smakołyki
Owsiane ciasteczka białkowe plus konkurs 97

ciasteczek): duże jajko 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki płatków żytnich 0,25 szklanki słonecznika 0,25 szklanki żurawiny 0,25 szklanki rodzynek 0,25 szklanki mielonego lnu 2 łyżki waniliowej odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy(...)minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się zbrązowią, piekarnik piekarnikowi nie równy więc musicie kontrolować sytuację:-) ) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 125

schabu 6-7 łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny Fot. Krzysztof Jaracz majeranek oregano bazylia papryka słodka chili lub papryka ostra pieprz czarny mielony sól olej do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjować, rozbić tłuczkiem. Czosnek zmiażdżyć przez praskę lub drobniutko posiekać. Do małego naczynia wlać 6-7 łyżek oleju, wsypać zmiażdżony czosnek, wlać(...)pieprzem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszać. Rozbite kotlety posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) z surówką. Ps. Mieszankę ziołową można sobie przygotować według

Przepisy i porady kulinarne
Pate z wątróbki z dzika 140

Dziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam  pasztet z dzika   i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić  z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina.   Pate z wątróbki z dzika Czas przygotowania: 80 minut Proporcje(...)osób Składniki: 600 g wątróbki z dzika 2 szalotki 100 g masła + 2 łyżki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki mielonego jałowca 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szalotki obieramy, drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik śmietankowy z malinową pianką 182

sernika na tortowmice o przekroju 20 cm: 4 sucharki pelnoziarniste-40 g 100 g mielonych migdalow 2 lyzki masla Skladniki na mase serowa: 500 g sera 3 x mielonego 200 g jogurtu greckiego 200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc) 200-220 g cukru 1 budyn smietankowy 4 jajka M Skladniki na pianke malinowa(...)lyzki cukru 1 lyzka soku z cytryny Wykonanie: Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki. Ser,jogurt grecki i smietane zebrana z kokosa ( nie wstrzasac puszka przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem smietankowym umiescic w misie miksera i wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ. 182

puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy  2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól,  słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną przepłukuję gorącą wodą (co pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej ilości bulionu warzywnego(...)obieram, siekam, szklę na oleju. Kaszę mieszam z groszkiem, ogórkiem, kukurydzą i przyprawami i cebulą z czosnkiem.  Powstałą masą napełniam połówki papryki, posypuję startym serem i wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 170 stopniach, aż papryka zmięknie, a ser pięknie się zarumieni. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pyszny sernik z malinami 181

sernik miał być gruszkowy, jednak gruszki się nie upiekły więc w ich  miejsce wlałam mus malinowy . Sernik smakował wszystkim. SKŁADNIKI 1 kg, sera z wiaderka lub mielonego 7 jajek 2 budynie śmietankowe 1/2 kostki masła ok 1 szklanki cukru  Mus malinowy lub z innych owoców 1/2 kg malin rozgotować, dodać szklankę cukru i gotować dalej. ! łyżeczkę(...)WYKONANIE Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodawać po dwie łyżki sera,  ucierać. Dodać dwa budynie i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ser wylać na średnią blachę Piec ok 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C . Po upieczeniu polać musem malinowym.   SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 281

porcje:           2 duże cukinie                                  100 g mięsa mielonego z indyka             1/4 papryki żółtej                             2 pomidory(...)Czosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki

Czarnawisienka
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 150

mazurek owalny, okrągły, prostokątny...lub takie mini mazurki...i wtedy można zrobić kilka rodzajów ..ja dopiero jutro planuję zrobić dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne.. 70 g  tartych migdałów  BackMit 30 dkg  mąki  90 g cukru pudru 20 dkg  miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli(...)lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto

Moje domowe kucharzenie
Grzybki i wołowina 196

domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki(...)mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne

Sajkofanka smaku
Imbir z gruszką 282

przedświąteczny czas będzie jak znalazł. Miodowo-imbirowy sernik z gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 1 łyżeczka mielonego imbiru masa serowa: 550 g serka kremowego 150 g miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 150 ml śmietany kremówki 4 jajka dodatkowo(...)ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką. Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Sernik można upiec w nieco większej tortownicy - wyszedł bardzo wysoki. Podczas pieczenia pachniał bosko - od razu zrobiło się cieplej. Wczoraj wieczorem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z cukinii 131

Atrakcyjna zupa, prosta i smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki

kgwjanczewo
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 212

połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną(...)razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek. Odstawić na chwilę,żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować sos. Śliwki z sosem z pieczenia (bez rozmarynu), przełożyć na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli

Pełny talerz
Chrupiąca granola na pożegnanie 148

zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki: (na 1,5 l słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy 125 ml syropu(...)posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem ostatnimi czasy naprawdę zajęta; dodatkowo nasz internet okazał się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 146

wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni(...)stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy.  Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli  Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać.  Placki posmarować sosem,  nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego

Maślane ciasteczko
Szaszłyki z mielonymi pulpetami 133

przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku.  500g mięsa mielonego  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek  3 cebule  czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz(...)cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) 402

przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki(...)mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :D SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków (około  1-1,2 kg) 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 152

dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 155

Słowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu.   Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych(...)przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej

mojewypiekiinietylko
Świąteczne pierniczki 230

ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie:  Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną(...)rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 163

uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.      Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego(...)oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem oliwy, dodać obrane i drobno posiekane

SzczyptaSmaQ
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 136

śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki(...)umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 12-15 minut. Następnie figi wyjąć, a powstały sos przelać do rondelka i zredukować. Upieczone figi ułożyć na talerzykach, polać sosem i posypać orzechami. Podawać w towarzystwie bitej

Oryginalny smak
Mexican Nachos czyli Zapiekanka z Chipsami :) 220

Przygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności.   Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st(...)trochę przyrumieni. Możemy podać do tego salse lub jakiś sos według uznania. Możliwości podania nachos są naprawdę duże. Moje warianty to: oliwki zielone oliwki czarne papryka papryczka jalapeno mięso mielone cebula czosnek pomidory koktajlowe szczypiorek Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie ulubionego. Na imprezach przekąską będzie miała wzięcie, bo to coś innego niż zwykłe chipsy :) Spróbujcie i dajcie

Olikowa kuchnia