pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:173/315)

Chleb na mące krupczatce z nasionami 161

drożdży 1/4 szklanki otrębów żytnich 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą(...)około 1-1,5 godziny - ciasto należy pilnować, ponieważ nie może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC.  Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę

Ugotować
Sernik gotowany na miodowym cieście 380

klei podczas wyrabiania 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka 3-4 łyżki miodu 1/2 kostki margaryny Masa serowa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa) 3/4 szklanki cukru 10 dag masła (rozpuścić) 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej(...)polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK ) i dowolna posypka Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki. 2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. 3. Pozostałe składniki przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 218

Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować   Składniki: 800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny) 2,5 l bulionu 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka kminku (roztartego) 1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego(...)łyżki smalcu (opcjonalnie oleju) 2 łyżki masła 4 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 3 liście laurowe 1 kulka ziela angielskiego 1 pełna łyżka mąki sól pieprz Przygotowanie: Papryki nacieramy olejem, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki

Oryginalny smak
Francuski placek z migdałami i rabarbarem 188

Nacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki;  35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały(...)Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kostkę i mieszamy z cukrem i kardamonem. Przekładamy na starte migdały.Płatki migdałowe wkładamy na roztopione masło, mieszamy i przekładamy na rabarbar. Pieczemy 20-25 minut. Po kuchni rozchodzi się boski zapach kardamonu...     wg. "Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Orechowki - bułgarskie ciasteczka orzechowe, bez mąki 250

Gorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam   tutaj ,  tylko proporcje trochę zmieniłam.  Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę(...)podgrzewamy przez kilka minut (cały czas energicznie mieszając). Gdy masa przestygnie formujemy ciasteczka mokrymi rękami, na środek każdego z nich wbijamy jednego migdała. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Ze smakiem i z pasją
Aromatyczne ciasto kakaowe z konfiturą różaną 184

wszystkich składników.  Składniki na małą blaszkę  (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko cukier puder do posypania konfitura do przełożenia(...)łączymy ze sobą. Nie trzeba tego robić mikserem, wystarczy wymieszać łyżką. Małą blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.  Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika ) 221

około 35 ciastek ): 1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita ) 3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła ) 3/4 szkl. cukru białego 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka sody 2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie 3 jaja ) dowolny gęsty dżem Wykonanie: Do głębokiej miski wsypujemy kleik ryżowy, wiórka kokosowe i sodę - łączymy. Zmielony len dokładnie mieszamy(...)składników suchych dodajemy margarynę i papkę z lnu - wyrabiamy masę. Jeśli nie macie przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ). Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka

kolorowotorcikowo
Czekoladowe crumble z jabłkami 177

Crumble z czekolad ą i jabłkami zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat składniki dla 6 osób kruszonka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 50 g mielonych migdałów szczypta soli 4 jabłka 120 g gorzkiej czekolady laska wanilii wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy ze sobą. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki na 30 minut(...)nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Napełnimy nimi kokilki. Laskę wanilii przecinamy na pól, wyciągamy nasionka i posypujemy nimi jabłka. Na jabłka kładziemy pokruszoną czekoladę i wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Uwagi : Zamiast w 6 kokilkach można to crumble zrobić w jednej, dużej foremce

Przysmaki Karolki
Hi, I am Gavrilla! 266

rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód(...)wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na nią kładziemy powstałą "masę" Całość powinna być rozprowadzona cienko, czynność możemy ułatwić sobie mocząc dłoń w wodzie i delikatnie przyklepując Pokroić w kwadraty lub prostokąty Piec

peanutbuttermonster
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 269

prezentuję.Na koniec kilka uwag, powiedzmy..., technicznych.Ilości składników podałem z przepisu oryginalnego, niemniej można spróbować zwiększyć ilości przypraw; niektórzy je podwajają i bardzo to sobie chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka(...)paręnaście sekund...Składniki:750 g mąki pszennej 500 125 g smalcu250 g miodu125 g mleka3 średnie jajka110 g cukru1 łyżeczka amoniaku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej¼ pieprzu mielonegoLukier:360 g cukru pudru (ok. 3 szklanki) 6 łyżek soku z cytryny4,5 łyżek wody Przygotowanie fefernusków: Wymieszaj w misce przesianą mąkę

Grahamka, weka i kajzerka
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 248

ciemno-brązowa, obawiałam się jednak, że będzie przesuszony i twardy. Poza tym mam nowy piekarnik i jeszcze ostrożnie testuję jego wszystkie możliwości. ;) Chlebek można z powodzeniem potrzymać dłużej w piecu i dopiec skórkę, będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Jest idealny na śniadanie, wspaniale smakuje z serem, twarogiem i wszelkimi łagodnymi pastami. Można go robić także na samych drożdżach, będzie wtedy mniej(...)pszennego 2 g świeżych drożdży  ciepła woda 1 pełna łyżka soli 1 płaska łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego 1 płaska łyżeczka grubo mielonego kminku 1. ZACZYN - dzień wcześniej, wieczorem , "nastawiamy" zaczyn - z 760 g mąki pszennej odsypujemy 200-250 g, dodajemy zaczyn, cukier lub miód, dolewamy tyle ciepłej wody, aby uzyskać konsystencję

Kuchnia Prezydentowej
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 195

kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli w wersji południowo - francuskiej trafiła na Półwysep Iberyjski. Odtąd na 6 stycznia w Portugalii piecze się ciasto Bolo rei , zaś w Hiszpanii możemy znaleźć bardzo podobne pod nazwą Roscón de Reyes .  Obecnie słodkie ciasta uświetniają swym smakiem Święto Trzech Króli w wielu krajach , głównie(...)takiego, które można rozwałkować), lub 2 opakowania ciasta rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt i zwiniętego w rulon 100 g miękkiego masła 100 g cukru 100 g migdałów - mielonych, pokruszonych, lub płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto (lub rumu, czy koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowo-owocowe mini serniczki z kruszonką i miodowymi marchewkami, czyli zdrowa słodycz 176

właściwa czekolada. Po drugie jest dużo zdrowsza od mlecznej. Po trzecie z mleczną czekoladą ten deser po prostu będzie mdły i nijaki. Składniki na 4 porcje: Kruszonka 40 g mielonych migdałów 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g cukru trzcinowego zmielonego na puder 15 g ciemnego gorzkiego kakao 50 g zimnego masła Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski(...)szybko zagnieść kruszonkę. Masa powinna dać się uformować w kulkę, ale także z łatwością rozpaść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Kruszonkę rozsypać po blasze. Piec ok. 20 minut, odsatwić do przestygnięcia. Tuż po upieczeniu masa może wydawać się miękka, ale stwardnieje podczas studzenia. Serniczki 250 g gorzkiej czekolady 350 g śmietankowego serka zmielonego trzykrotnie

Pełny talerz
Muffiny pełnoziarniste z jabłkami ( na jogurcie naturalnym ) 214

granola śniadaniowa - do posypania muffinek Wykonanie: Jabłko umyć, obrać ze skóry  i pokroić w niedużą kostkę. Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre -  jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników. Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec(...)Przygotować blachę do muffinek z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać odrobiną pokruszonej granoli śniadaniowej. Muffinki piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut. Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjać z formy. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka brytyjska 228

małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Serdelki, pomidorki i pieczarki przepoławiamy. Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serdelki, pomidorki, pieczarki i bekon. Pomidorki i pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania