marchewki średniej wielkości 2 cebule dość duże 3 duże ząbki czosnku kilka suszonych grzybów -wg uznania 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cukru – płaska 1 łyżka sosu worcester lub maggi sól do smaku 0,5 szklanki wody kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji Mięso płukamy , jeśli mamy(...)marchewkę i przyprawy , które koniecznie rozcieramy razem w moździerzu , zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, sosem worcester , szczelnie przykrywamy . W stawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 150 C przez 2,5 godziny . W trakcie pieczenia możemy raz zamieszać , ale nie musimy . Po tym czasie mięsko jest gotowe , aromatyczne , kruche i pełne smaku . Posypujemy majerankiem i podajemy Smacznego
Ogrodnik w podróżyopakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym(...)czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru godzinach , mamy cudowną wędlinkę na kanapki Post Niedźwiedzi ,schab kanapkowy pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyowoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady Orzechy(...)Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna formy i wkładamy do tortownicy. Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut
Rozpustne gotowanieprzepisie. Bardzo polecam leniwcom kuchennym. składniki 1,5 kg śliwek węgierek 100 g ksylitolu lub cukru ( przepis Niki przewiduje 150g ) 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( u Niki szczypta goździków) 2 łyżki octu balsamicznego lub owocowego przygotowanie Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek - przecinając śliwki wzdłuż na pół. Tak naszykowane śliwki przełożyć do miski(...)polać octem. Wymieszać i odstawić na godzinę aż puszczą sok. Po tym czasie sok odlać, można śliwki osączyć na sicie, a owoce przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Piekłam w ceramicznym naczyniu z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 180 - 200 st C. Wstawić przykryte naczynie i piec przez 3,5 godziny bez odkrywania i mieszania. w tym czasie
Stare GarySkładniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz(...)przelać zimną wodą i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać
W kuchni u Monikiłyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj, aż pojawi się kula ciasta. Lub zagnieć jeśli wolisz. Ciasto(...)Piec ok 15 minut. Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej masą podpieczony spód. Na wierzch masy ułóż Marwitki posmarowane z wierzchu oliwą, aby nie wysuszyły się podczas pieczenia
AZgotuj!zrumieni, a włożony w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce. Minimum 3 godziny, a najlepiej – przez całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny(...)zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty sernik, zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego – u mnie jak zwykle
Karo in the Kitchenkupnych batoników. SKŁADNIKI: 100g daktyli bez pestek 1/2 szklanki jagód Goji 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki płatków jaglanych Kupiec 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec 1/4 szklanki sezamu 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka miodu prawdziwego 50g czekolady mlecznej Daktyle i jagody goji przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. U mnie stały całą noc. Kiedy owoce(...)zmiksować je blenderem razem z wodą, w której się moczyły. Do rozdrobnionych daktyli dodać płatki jaglane, otręby, sezam, len i miód. Na końcu wmieszać jagody goji. Na papierze do pieczenia ugnieść masę na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20cm, na grubość 1-1,5cm. Wyrównywałam i dogniatałam powierzchnię deską do krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną
https:KKuchniaMniamsprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą(...)żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia
noteskulinarnyfigaSkładniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ser i serek wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest(...)łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około
Słodkie PrzyjemnościSKŁADNIKI: CIASTO: * żółtka – 70 g * białka – 80 g * cukier – 80 g * mąka pszenna – 40 g * kakao – 15 g * podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g * masło ( roztopione ) – 35 g FRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI: * czarna porzeczka – 250 g * cukier – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżka * mąka ziemniaczana(...)miód – 1 łyżka *czekolada mleczna – 150 g * masło – 15 g GANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz
Ostra na Słodkobazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów bez skórki - oliwę 1/3 szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego SPOSÓB WYKONANIA : podpłomyk - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć(...)czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto - kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni. jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze. - gdy ciasto sobie odpoczywa
Basia w kuchnidopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jaja ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis, papryka chili, papryka słodka wędzona , sól W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna(...)Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp 180 stopni przez ok 20 -30 min. Ser łączymy z posiekanym szczypiorkiem,doprawiamy do smaku solą pieprzem , dodajemy pokrojoną ostrą paprykę i wykładamy
Malinowe Pocałunkioctu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier oraz doprawiamy solą(...)mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego
Kolizje Smakówskwarki na słodko?). Niesłusznie. Sama jem bardzo mało mięsa, ale takie ciacha pochłonęłabym setkami. A słyszeliście o boczku w czekoladzie? Mama wyciskała ciastka dzięki specjalnej nakładce na maszynkę do mielenia mięsa (można zastąpić ją zwykłymi foremkami do ciastek). Polecam ten przepis! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy(...)Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). Składniki: pół kg mąki (na wszelki wypadek przygotuj odrobinę więcej) 25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej albo cukier waniliowy szklanka cukru pudru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany bądź 1/3 kostki masła otarta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Połącz ze sobą wszystkie
Przepisy Aleksandry